23 Απριλίου 2020

DW: Γιατί οι Γερμανοί δεν θέλουν ευρω-ομόλογα;

(upd) Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς σύγκλιση Βορρά – Νότου έληξε η τηλεδιάσκεψη των 27. Από τη Deutsche Welle:

Στη σύσταση προσωρινού ταμείου, που θα βοηθήσει τις οικονομίες όλων των κρατών-μελών να ανακάμψουν από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, συμφώνησαν την Πέμπτη το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες. 

Το ταμείο θα προικοδοτηθεί τόσο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και πιο συγκεκριμένα από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, όσο και από την έκδοση ομολόγων με εγγυητή την ΕΕ.

Η εντολή των Ευρωπαίων ηγετών προς την Κομισιόν είναι να υποβάλει πλήρη πρόταση, μέσα στο επόμενο μήνα, για τη σύσταση του ταμείου, η οποία θα περιλαμβάνει τον χρονικό ορίζοντα, τον στόχο, το μέγεθος, την κατανομή των πόρων, τον τρόπο χρηματοδότησης και την αποπληρωμή του μέρους των δανείων.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι η κοινοτική απάντηση θα είναι τόσο δάνεια όσο και επιχορηγήσεις στα κράτη-μέλη, ωστόσο αναγνώρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία όσον αφορά τις επιχορηγήσεις. Για το μέγεθος του ταμείου, δεν το προσδιόρισε αλλά είπε ότι η συζήτηση γίνεται για τρισ. και όχι για δισ. ευρώ.

Πάντως, δεδομένου ότι στη σύνοδο δεν λήφθηκαν αποφάσεις, πέραν της εντολής προς την Κομισιόν να φέρει συνολική πρόταση, είναι λογικό να υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα απαντηθούν μόνο όταν υποβληθεί η τελική πρόταση. Αφορούν το πώς θα εκδοθούν τα ομόλογα, τους όρους και τη διάρκεια, το πώς θα δοθούν τα δάνεια στα κράτη-μέλη και φυσικά το ακριβές ύψος που θα έχει το νέο ταμείο. 


Αυτό που ζήτησαν οι χώρες του νότου με επικεφαλής την Ιταλία, που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι να υπάρξει προικοδότηση του ταμείου ανάκαμψης με επιθυμητό ύψος τα 1,5 τρισ. ευρώ και να μην περιορίζεται μόνο σε δάνεια αλλά και επιχορηγήσεις. Οι χώρες του Βορρά επέμειναν από την πλευρά τους το νέο ταμείο να είναι στοχευμένο και προσωρινό με ρήτρα λήξης ισχύος.

Στην παρέμβασή της στη συζήτηση η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους τους Ευρωπαίους ηγέτες για το μέγεθος της κρίσης και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε ποσοστό που μπορεί, όπως είπε, να αγγίξει και το 15% για το 2020. Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΕ έχει κάνει μέχρι στιγμής «πολύ λίγα και πολύ αργά» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, στόχος είναι το νέο ταμείο να τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ η κ. φον ντερ Λάϊεν διευκρίνισε ότι εάν χρειαστούν χρήματα νωρίτερα μπορεί να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση.

Το πρώτο πακέτο μέτρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικύρωσαν την απόφαση του Εurogroup της 9ης Απριλίου σχετικά με το πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τα παραπάνω χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την 1η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για: 1) 240 δισ. ευρώ σε μορφή δανείων από τον ΕSM προς τα κράτη-μέλη προκειμένου να χρηματοδοτήσουν δαπάνες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις δαπάνες για την πρόληψη, περίθαλψη και θεραπεία που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, 2) 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της διατήρησης της απασχόλησης, μέσω στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, 3) 200 δισ. ευρώ για δάνεια σε ΜΜΕ από την ΕΤΕπ. 

Η καγκελάριος Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη

Νωρίτερα, πριν τη Σύνοδο Κορυφης, γράφαμε:

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την έκδοση κοινού ομολόγου με στόχο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού. Την αντίθεσή τους στα περίφημα ευρωομόλογα ή κορωνο-ομόλογα εκφράζουν η Γερμανία και άλλοι «ισχυροί» της ευρωζώνης. Πιθανή φόρμουλα συμφωνίας θα είναι τα «ομόλογα ανοικοδόμησης», υποστηρίζει μέρος του γερμανικού τύπου. Από δυο δημοσιεύματα στη Deutsche Welle: 

Γιατί οι Γερμανοί δεν θέλουν ευρω-ομόλογα;

Υψηλοί τόνοι αναμένονται στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, η οποία γίνεται για μία ακόμη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, την οποία ωστόσο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ο παροιμιώδης «ελέφαντας στο δωμάτιο» δεν είναι άλλος από τα περίφημα ευρωομόλογα ή κορωνο-ομόλογα, όπως αποκαλούνται τελευταία.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η κοινή ανάληψη χρέους από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, με κοινή εθύνη για την αποπληρωμή του κεφαλαίου, αλλά και των τόκων και με προοπτική να διαμοιραστούν τα χρήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικά ισχυρές χώρες θα πλήρωναν υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που καταβάλλουν σήμερα, ενώ αντιστοίχως θα μειωνόταν το βάρος των τόκων για τους οικονομικά ασθενέστερους. Εάν όμως ένας από τους οφειλέτες κήρυττε στάση πληρωμών, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα έπρεπε να επωμισθούν τις υποχρεώσεις του, δηλαδή την αποπληρωμή των δανείων του.

Εννέα οι «πρόθυμοι» για το ευρωομόλογο. Ασφαλώς είναι μία ελκυστική προοπτική για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν ήδη υψηλό δημόσιο χρέος και θα προτιμούσαν τη χρηματοδότηση μέσω κοινού ομολόγου από μία προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το ευρωομόλογο στηρίζουν επίσης η Γαλλία και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία και Γερμανία επιμένουν στην άρνησή τους, γιατί φοβούνται ότι ένα κοινό ομόλογο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Το επιχείρημά τους: οι ενδιαφερόμενες χώρες θα έβλεπαν το ευρωομόλογο ως «λευκή κάρτα», ώστε πάλι να αναβάλουν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. 
Να μην εξυγιάνουν τον προϋπολογισμό τους, να μην εκσυγχρονίσουν την αγορά εργασίας, τα συστήματα κοινωνικής ασφαλισης, τη φορολογική νομοθεσία τους.

Παλιότερη γελοιογραφία στην ιταλική Libero: η Μέρκελ επιβάλλει πρόστιμα 

Τα ευρωομόλογα είναι ο «λάθος δρόμος» για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, επανέλαβε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας, τη Δευτέρα, στο προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Στη συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης επήλθε συμφωνία, επισημαίνουν οι συμμετέχοντες, ότι μία κοινή ανάληψη κινδύνου θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία. Ενδεικτικό το σχόλιο του Φρίντριχ Μερτς, άλλοτε επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών. Σε μήνυμά του μέσω Twitter ο Μερτς επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η Ιταλία δεν αποδέχεται την οικονομική βοήθεια που διαθέτει η ΕΕ (μέσω του ESM) και προφανώς «αυτό δείχνει ότι η Ιταλία δεν αντιμετωπίζει καμία επείγουσα ανάγκη χρηματοδότησης, αλλά προσπαθεί να πιάσει απάγκιο σε εποχές κορωνοϊού για να εξασφαλίσει άνευ ορίων αναχρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού...» 

Ένας για όλους, όλοι για έναν; Ήδη στην περίοδο της ευρω-κρίσης κάποιοι πρότειναν την έκδοση ευρωομολόγων. Το 2010 η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή, απαντούσε ότι «κάθε βραχυπρόθεσμη απόφαση για σταθεροποίηση ενός κράτους-μέλους πρέπει να συνάδει με τους μακροπρόθεσμους στόχους για τη σταθερότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης ως συνόλου». Ήταν η εποχή που Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία βρίσκονταν ενώπιον της χρεοκοπίας. Η Μέρκελ έλεγε ότι «ο γερμανικός λαός εγκατέλειψε το μάρκο, έχοντας εμπιστοσύνη σε ένα σταθερό ευρώ και αυτή η εμπιστοσύνη δεν επιτρέπεται να πληγεί σε καμία περίπτωση». Γι αυτό, συμπλήρωνε, «καλός Ευρωπαίος δεν είναι εκείνος που παρέχει γρήγορη βοήθεια, αλλά εκείνος που τηρεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το εκάστοτε εθνικό δίκαιο, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Πράγματι, το άρθρο 125 της Συνθήκης αναφέρει ότι κάθε κράτος-μέλος αναλαμβάνει την ευθύνη για το χρέος του. Από το 1993 η Γερμανία είχε ξεκαθαρίσει ότι η συγκεκριμένη ρήτρα («no-bail-out») αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στο ευρώ. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ ξεκαθάριζε ότι «δεν αναλαμβάνουμε χρέη άλλων χωρών, δεν θα γίνουμε κοινότητα χρέους». Τον Ιούνιο του 2012 η Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε ότι «εργαλεία όπως τα ευρωομόλογα, τα euro-bills ή το Ταμείο Κοινής Ευθύνης όχι μόνο αντίκεινται στο γερμανικό Σύνταγμα, αλλά θεωρώ ότι και από οικονομικής απόψεως είναι λανθασμένα και αντιπαραγωγικά». Αντ’ αυτού η Μέρκελ πρότεινε να καθιερωθεί το δίκαίωμα άμεσης πρόσβασης (Durchgriffsrecht) στον οικονομικό έλεγχο χωρών που παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. 
Ωστόσο ποτέ δεν στήριξε την πρόταση να θεσπιστεί το αξίωμα ενός Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ, εκτιμώντας πως μία τέτοια απόφαση θα κατέλυε την εθνική κυριαρχία σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Διαδήλωση στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας

Τι πιστεύουν οι ίδιοι οι πολίτες; Σε εποχές πανδημίας οι ίδιοι οι Γερμανοί φαίνονται πάντως πιο δεκτικοί στην ιδέα των ευρωομολόγων απ΄ότι στην περίοδο της ευρω-κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις περίπου το 40% των Γερμανών στηρίζει τη σχετική πρόταση. Εξίσου μεγάλο, γύρω στο 40%, είναι το ποσοστό εκείνων που την απορρίπτουν, ενώ ένας στους πέντε παραμένει αναποφάσιστος. Την ίδια στιγμή στην Ιταλία επικρατούν έντονες αντιδράσεις για την άρνηση του Βερολίνου να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγων. Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση το 52% των Ιταλών θεωρεί «πιο φιλική χώρα» την Κίνα, ενώ το 45% αναφέρει ως «πιο εχθρική χώρα» τη Γερμανία.

Η συζήτηση περί ευρωομολόγων ανακαλεί μνήμες του 2013, όταν η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) καθιερωνόταν ως το νέο δεξιό-φιλελεύθερο, αλλά και ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα της Γερμανίας. Στα επόμενα χρόνια, με αφορμή την προσφυγική κρίση, η AfD εξελίχθηκε σε ακροδεξιό κόμμα, διατηρώντας τον αντιευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Η συναίνεση του Βερολίνου στα ευρωομόλογα θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της AfD, προσφέροντας την ευκαιρία για μία καμπάνια αντίστοιχη με εκείνη που είχε οδηγήσει στην έξοδο της Μ.Βρετανίας από την «ΕΕ των 28». Επιπλέον, επισημαίνουν οι αντίπαλοι του εγχειρήματος, η έκδοση ευρωομολόγου θα είχε υψηλό αντίτιμο για τους Γερμανούς φορολογούμενους ακόμη κι αν δεν υπήρχε κοινή ανάληψη οικονομικού κινδύνου. Και αυτό γιατί τα όποια νέα χρέη θα έπρεπε να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις της Γερμανίας, που μόνο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεπερνούν πλέον το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, ανεβάζοντας κατ΄αντιστοιχία τους τόκους αποπληρωμής. Μία άνοδος του επιτοκίου κατά 1% συνεπάγεται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση δισεκατομμυρίων.

«Ομόλογα ανοικοδόμησης» ο συμβιβασμός; Απομένει λοιπόν να δούμε που θα καταλήξει, αν καταλήξει ήδη την Πέμπτη, η κρίσιμη σύνοδος κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τελικά οι Γερμανοί θα υποχωρήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους για ένα ομολογιακό δάνειο ειδικού σκοπού και περιορισμένης χρονικής διάρκειας, το οποίο θα φέρει την ονομασία «ομόλογο ανοικοδόμησης». Είναι μία ιδέα, την οποία στηρίζουν και επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι. 



Και τώρα... «ομόλογα ανοικοδόμησης» 

Πιθανή φόρμουλα συμφωνίας θα είναι τα «ομόλογα ανοικοδόμησης», υποστηρίζει η Süddeutsche Zeitung. Επισημαίνει μάλιστα ότι «στο Βερολίνο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ άφησε να εννοηθεί ότι επήλθε συμφωνία σε ένα ευρύ πρόγραμμα ανοικοδόμησης της ΕΕ». Σύμφωνα με την εφημερίδα η χρηματοδότηση του Ταμείου θα γίνει μέσω αύξησης του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027, την οποία έχει αποδεχθεί η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. 

Σε σχόλιό της, η Süddeutsche Zeitung αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είναι κατανοητό και ορθό ότι αυτή τη στιγμή όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Βερολίνο. Η Γερμανία είναι η πλουσιότερη χώρα της ηπείρου και ωφελείται ιδιαιτέρως από τη μεγάλη αγορά και το κοινό νόμισμα. Αυτό συνεπάγεται ευθύνη, την οποία η Μέρκελ επιχειρεί να δικαιώσει με τον δικό της τρόπο. Γνωρίζει ότι πρέπει να εκταμιευθεί γρήγορα βοήθεια, αλλά πρέπει να ισχύσουν και οι κανόνες. Αλλαγές συνθηκών με χρονοβόρες διαδικασίες επικύρωσης δεν ενδείκνυνται ώστε να βρεθούν χρήματα για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μάρσαλ (για το οποίο ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα και μία άλλη ονομασία). Μόνο ένας τρόπος υπάρχει λοιπόν: Να εισρεύσουν χρήματα μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, που βρίσκεται ούτως ή άλλως υπό αναδιαπραγμάτευση».

Πάμε για «Ομόλογα ανοικοδόμησης» αντί για «ευρωομόλογα» ή «κορωνοομόλογα»; Σε συνέντευξή του στην Tagesspiegel ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Γερμανών Σοσιαλδηματών (SPD) Μάρτιν Σουλτς σχολιάζει: «Βλέπουμε ότι η κ.Μέρκελ κινείται στην κατεύθυνση κοινού ομολογιακού δανείου σύμφωνα με το άρθρο 122 της Συνθήκης. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στα κορωνο-ομόλογα. Και για μία ακόμη φορά η Άγκελα Μέρκελ μάλλον θα καταφέρει να οικειοποιηθεί ως δική της επιτυχία κάτι ποκαι υ για χρόνια αντιμαχόταν. ‘Ετσι όπως την ξέρω, στο τέλος δεν θα τα λέμε ‘κορωνο-ομόλογα’, αλλά ‘ομόλογα Μέρκελ’. Αλλά ας είναι. Αν αυτό οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα και αποτρέπει κερδοσκοπικές επιθέσεις εις βάρος του ευρώ, γιατί οι χώρες τις ευρωζώνης θα λένε ‘όχι, δεν πρόκειται να μας χωρίσετε’, τότε θα έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος».


Πηγή: Deutsche Welle
Από τρία δημοσιεύματα στη Deutsche Welle και συγκεκριμένα από https://p.dw.com/p/3bKm6 ,
 https://p.dw.com/p/3bH4M και https://p.dw.com/p/3bHVB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου