20 Απριλίου 2020

Ξέφυγε ο SARS-CoV-2 από κάποιο εργαστήριο;

Αυτό που στην αρχή της πανδημίας ακουγόταν σαν συνωμοσιολογία δεν αποκλείεται να αποδειχθεί αληθινό. Μήπως ο νέος κορωνοϊός διέφυγε όντως από κάποιο εργαστήριο, στο οποίο διεξάγονταν έρευνες με ιούς νυχτερίδων; 
Αιχμές Τραμπ κατά Κίνας για «εσκεμμένη» εξάπλωση του ιού.

Από τη Deutsche Welle και το ΑΠΕ-ΜΠΕ: 

Ξέφυγε ο SARS-CoV-2 από κάποιο εργαστήριο;

Για μεγάλο διάστημα ερευνητές και δημοσιογράφοι διατύπωναν εικασίες πως ο νέος κορωνοϊός προήλθε από μια ψαραγορά στη Γουχάν. Τώρα διάφορα ΜΜΕ διατυπώνουν την άποψη πως ο ιός μπορεί να προέρχεται από το επιστημονικό εργαστήριο Institute of Virology στην ίδια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στη συγκεκριμένη ψαραγορά.

Ήδη τον Ιανουάριο είχαν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που συνέδεαν τον ιό με έρευνες για παραγωγή βιολογικών όπλων. Τότε ωστόσο η εφημερίδα Washington Post είχε απορρίψει την άποψη ότι πρόκειται για ιό που κατασκευάστηκε από ανθρώπινοι χέρι. Ειδικοί επιστήμονες, στους οποίους είχε αποταθεί η εφημερίδα, απέκλειαν βάσει των ιδιοτήτων του ιού να πρόκειται για μετάλλαξη με επενέργεια του ανθρώπου. Ανάμεσα τους ήταν και η επιστημονική ομάδα του Κρίστιαν Άντερσεν που δημοσίευσε σχετικό άρθρο στις 17 Μαρτίου στο Nature Medicine.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το ότι οι έρευνες του Ινστιτούτου Ιολογίας στη Γουχάν δεν είναι μυστικές και δεκάδες έρευνές του που έχουν γίνει πάνω στους ιούς από νυχτερίδες, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Εκτός αυτού το ινστιτούτο έχει και διεθνείς συνεργασίες, ανάμεσα σε άλλες και με το Εθνικό Εργαστήριο Γκάλβεστον του πανεπιστημίου του Τέξας. Οι ΗΠΑ στήριζαν μάλιστα οικονομικά τις έρευνες.

Όλα αυτά όμως δεν αποκλείουν ο ιός να ξέφυγε κατά λάθος από το ινστιτούτο της Γουχάν. Ήδη στο τέλος Ιανουαρίου το ειδικό περιοδικό Science αμφισβητούσε την υπόθεση ότι ο ιός μεταπήδησε σε άνθρωπο από την ψαραγορά. Έρευνα μάλιστα στο επίσης επιστημονικό περιοδικό The Lancet διαπίστωνε ότι από τους 41 πρώτους ασθενείς με κορωνοϊό, οι 13 δεν είχαν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ψαραγορά. Επίσης θεωρείται πιθανό ότι ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον ιό ήταν τον Νοέμβριο του 2019. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντάνιελ Λάσι, από το πανεπιστήμιο Τζoρτζτάουν στην Ουάσιγκτον, θεωρεί ότι τα πρώτα εκείνα κρούσματα δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την ψαραγορά.


Παράσταση κορωνοϊού με τη βοήθεια κομπιούτερ 

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι πώς τελικά ο ιός εμφανίστηκε στη Γουχάν. Μια πιθανή εξήγηση είναι η επιστημονική δραστηριότητα της καθηγήτριας Ιολογίας Τσένγκλι Σι, η οποία κάνει έρευνες σχετικές με ιούς νυχτερίδας στο Ινστιτούτο της Γουχάν και η οποία δημοσίευσε σχετικό άρθρο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε πορτραίτο της ερευνήτριας μάλιστα που δημοσίευσε η South China Morning Post στις 6 Φεβρουαρίου αναφέρεται πως η Τσένγκλι Σι αναζητούσε για μελέτη περιττώματα νυχτερίδων σε 28 διαφορετικές επαρχίες της Κίνας μέσα σε σπηλιές και στη συνέχεια δημιούργησε σχετικό αρχείο στη Γουχάν. Στις αρχές του 2019 είχε δημοσιεύσει μαζί με τους συναδέλφους της εκτεταμένη έρευνα για τους κορωνοϊούς που μεταδίδονται από τις νυχτερίδες. Χάρη στην εργασία της στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί η αλληλουχία του γονιδίου του νέου ιού κι έτσι η αναζήτηση εμβολίου και τεστ αντισωμάτων να γίνουν σε ιστορικούς χρόνους ρεκόρ.

Η καθηγήτρια έγινε αντικείμενο εχθρικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά βρήκε υποστήριξη, ανάμεσα σε άλλους και από τον Αμερικανό συνάδελφό της Πίτερ Ντάστσακ, πρόεδρο της ένωσης EcoHealth Alliance. Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο National Public Radio δήλωσε πως όλα αυτά τα περί διαφυγής του ιού από εργαστήριο δεν είναι «παρά καθαρές ανοησίες» και «ατυχής πολιτικοποίηση των απαρχών της πανδημίας». Ο ίδιος είχε συνεργαστεί με τη Σι και στο εργαστήριο δεν φυλάσσονταν κορωνοϊοί.

Το παράξενο είναι ότι πρόσφατα το Πεκίνο περιόρισε την αρθρογραφία για την προέλευση του ιού, χαρακτηρίζει αβάσιμες τις εικασίες των δυτικών ΜΜΕ και τονίζει ότι οι έρευνες για την καταγωγή του κορωνοϊού συνεχίζονται.


FAZ: Από πού προήλθε ο κορωνοϊός;

«Η θεωρία ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο της Γουχάν και εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε ολόκληρη τη γη είναι γνωστή εδώ και καιρό», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Από που προήλθε ο κορωνοϊός;». 


Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εμφάνιση του ιού είχε... φυσικά αίτια. Ακόμα και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τείνουν σε αυτό το συμπέρασμα. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ωστόσο αμφιβολίες και ζητά εξηγήσεις από το Πεκίνο, το οποίο διαψεύδει. Όμως η διάψευση δεν αρκεί. Οι διαστάσεις της συγκάλυψης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί. Κι αν όντως επιστήμονες πειραματίζονταν με ένα ιό και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχό τους; Θυμίζει ταινία καταστροφών και θεωρίες συνωμοσίας.

Και ναι, ο πρόεδρος Τραμπ είναι γνωστό ότι αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους για να αποποιηθεί τις ευθύνες του. Στην Ουάσιγκτον ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που ζητούν διαλεύκανση χωρίς να έχουν οπωσδήποτε τη φήμη ότι πιστεύουν, αβίαστα και χωρίς δεύτερη κουβέντα, όσα λέει το αφεντικό τους. Το Πεκίνο πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του και να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες διότι από αυτές εξαρτάται η ζωή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τώρα και στο μέλλον. Και δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι από τη στάση της Κίνας στο ζήτημα αυτό εξαρτάται ακόμα και η διεθνής αξιοπιστία της χώρας. Είναι πάντως αξιοπερίεργο το Πεκίνο να πανηγυρίζει επιτυχίες αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα, γνωρίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν από εκεί και ότι ο κορωνοϊός απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη».


Πηγή: Deutsche Welle
από δυο δημοσιεύματα: https://p.dw.com/p/3b7XI και https://p.dw.com/p/3b2Iz


Αιχμές Τραμπ κατά Κίνας 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Σάββατο την Κίνα ότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Η πανδημία «θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε, αλλά αυτό δεν έγινε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την κρίση. «Και τώρα, όλος ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.

Όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν η Κίνα θα υποστεί συνέπειες για την πανδημία του κορονοϊού, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο κι έκτοτε έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 157.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Τραμπ απάντησε: «Αν ήταν εσκεμμένα υπεύθυνοι (οι κινέζοι ηγέτες), σίγουρα». «Αν ήταν λάθος, ένα λάθος είναι ένα λάθος. Αλλά αν ευθυνόταν εν γνώσει της, ναι, εννοώ, τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες», επανέλαβε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην Κίνα.

«Ήταν ένα λάθος που ξέφυγε από κάθε έλεγχο ή μήπως άρχισε εσκεμμένα;» διερωτήθηκε ο Τραμπ. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο. Ό,τι κι αν έγινε από τα δύο, πρέπει να μας αφήσουν να πάμε εκεί και να το μάθουμε», αξίωσε. 


«Ζητήσαμε να πάμε νωρίτερα», όμως «δεν το ήθελαν. Νομίζω ότι ξέρουν πως είχε γίνει κάτι που δεν ήταν καλό και βρίσκονταν σε αμηχανία. Μας είπαν πως διενεργούν έρευνα», συνέχισε. «Λοιπόν, θα δούμε τι θα γίνει με αυτή την έρευνα. Αλλά κάνουμε κι εμείς έρευνες», πέταξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος κορονοϊός να βγήκε, από ατύχημα ή εσκεμμένα, από ένα εργαστήριο έρευνας για τους ιούς πριν εμφανιστεί σε αγορά της Ουχάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου