23 Απριλίου 2020

Τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου σε γραμματόσημα

Η πρώτη σειρά γραμματοσήμων, με θέμα τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, που έθεσαν σε κυκλοφορία τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για το 2020 καταγράφεται ως η πρώτη που κυκλοφόρησε σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας και αυστηρής καραντίνας.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους τα ΕΛΤΑ αναφέρουν:

«Σε αυτό το πρωτόγνωρο πλαίσιο, η κυκλοφορία της νέας σειράς γραμματοσήμων, την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: τα Ελληνικά Ταχυδρομεία λειτουργούν σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης και καλύπτουν τις ταχυδρομικές ανάγκες της χώρας, εφοδιάζοντας επαρκώς το δίκτυό τους με γραμματόσημα και καλύπτοντας τις ποιοτικές απαιτήσεις των συλλεκτών. Σημειώνεται ότι, τόσο η επιλογή της θεματολογίας όσο και ο σχεδιασμός των γραμματοσήμων και των παράγωγων φιλοτελικών προϊόντων, έγιναν σε προγενέστερο χρόνο»

Η νέα αναμνηστική σειρά αποτελείται από πέντε γραμματόσημα που αποκαλύπτουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου. Σε αυτά απεικονίζονται: 
  • το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης που υπήρξε αναπόσπαστο τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης,
  • το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης, ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελλάδας που συνδέεται με την τέλεση των «Νέων Ακτίων», αγώνων αφιερωμένων στον Απόλλωνα,
  • το Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης με την πανοραμική θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και τα Ακαρνανικά όρη,
  • το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας που είναι το μικρότερο από τα θέατρα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα και
  • το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων που κτίστηκε στην πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας και πολλά εδώλιά του φέρουν επιγραφές με ονόματα.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν ιδιαιτέρως το Σωματείο «Διάζωμα» για την παραχώρηση υλικού που συνέβαλε στην έκδοση της Σειράς.

Τα πέντε γραμματόσημα, που ήδη κυκλοφορούν από τις 08 Απριλίου 2020, θα διατίθενται από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι τις 07 Απριλίου 2022, εκτός και αν εξαντληθούν νωρίτερα. Διατίθενται επίσης εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.

Πηγή: elta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου