20 Απριλίου 2020

Χρηματιστήρια, ίσως δεν έχουμε δει τα χαμηλά

Η ανάκαμψη που έχουν σημειώσει οι αγορές το τελευταίο διάστημα, μετά και το βίαιο sell-off που είχε προκαλέσει τον προηγούμενο μήνα το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο και οδήγησε σε απανωτά lockdown της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, δημιούργησε προσδοκίες πως ίσως τα χειρότερα για τις μετοχές να είναι πίσω μας. Ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν πως είναι πολύ νωρίς να ορίσει κανείς το τέλος της bear market που χτύπησε ξαφνικά τις αγορές λόγω COVID-19. Το "έξυπνο χρήμα" παραμένει εκτός των αγορών
αυτήν τη στιγμή, κάτι που δείχνει πως οι καλύτερες μέρες για τους επενδυτές ίσως και να αργήσουν. Ίσως δεν έχουμε δει τα χαμηλά λένε, σύμφωνα με το capital.gr, οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι:

Goldman Sachs: Σημαντικοί οι κίνδυνοι για τα risk assets 

To "χτύπημα" στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τέσσερις φορές ισχυρότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με την Goldman Sachs, και το β’ τρίμηνο η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα αγγίξει το 35%, ενώ οι ΗΠΑ θα καταγράψουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κοντά στο 15%.

Όπως επισημαίνει, τις επόμενες εβδομάδες, περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων στις μεγάλες οικονομίες και η αυξανόμενη εστίαση στη διαδικασία "ανοίγματος" των οικονομιών μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο τις αγορές. Ωστόσο, η GS εξακολουθεί να βλέπει σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και, συνεπώς, σημαντικούς κινδύνους για τα ευαίσθητα στην ανάπτυξη risk assets— συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, των κρατικών ομολόγων χαμηλότερης αξιολόγησης και των νομισμάτων υψηλού ρίσκου.

Η αμερικανική τράπεζα τονίζει πως ακόμα ανησυχεί ότι το οικονομικό κόστος της ύφεσης μπορεί να υπερβεί τις προσδοκίες της αγοράς. Εστιάζει σε τέσσερα σημεία:
- Πρώτον, η επιδημία μπορεί απλώς να πάρει περισσότερο χρόνο για να περιοριστεί, ή μπορεί να επιστρέψει σε κύματα – πιθανώς ως απάντηση στις προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
- Δεύτερον, μια βαθιά ύφεση θα μπορούσε να εκθέσει τις αδυναμίες στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων καθώς και τα οικονομικά συστήματα των χωρών.
- Τρίτον, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν όρια στην ικανότητά τους να δανειστούν και επομένως δεν μπορούν πάντα να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα μέσω επιθετικής δημοσιονομικής πολιτικής.
- Τέταρτον, για πολλές οικονομίες και εταιρείες οι υποβαθμίσεις και τα defaults είναι πλέον αρκετά πιθανά ως συνέπεια του αρνητικού σοκ της πανδημίας. 

Έτσι, σύμφωνα με την Goldman, ο "πάτος" για τις αγορές δεν έχει ακόμη σημειωθεί και το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο. Σημαντικές προκλήσεις για τα χρηματιστήρια μπορεί να έλθουν από τη ροή των ειδήσεων σχετικά με την πορεία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τις αξιολογήσεις-υποβαθμίσεις από τους οίκους, την πορεία των NPLs των τραπεζών και ένα νέο δεύτερο κύμα της νόσου του COVID-19. Οι κίνδυνοι το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε, είναι περισσότερο πιθανό να αυξηθούν παρά να μειωθούν για τις αγορές.


Morgan Stanley: Είμαστε στην αρχή του προβλήματος όχι στο τέλος

Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της Morgan Stanley, καθώς εκτιμά πως είμαστε στην αρχή του προβλήματος όχι στο τέλος, ενώ τονίζει πως η επανέναρξη της οικονομίας θα είναι μακρά και επίπονη και θα απαιτήσει την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση διαφόρων μορφών κοινωνικής απομόνωσης. Η αναταραχή αυτή στην οικονομική δραστηριότητα θα ηρεμήσει μόνο όταν θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για τους πολίτες, το αργότερο έως την άνοιξη του 2021. 

Όπως προειδοποιεί η Morgan Stanley θα υπάρξουν και νέα κύματα ύφεσης και έξαρσης των κρουσμάτων αργότερα μέσα στο έτος και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και δεν θα έχει το σχήμα V, και έτσι οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν ότι τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν με την ταχύτητα που εκτιμούν.

Bank of America: Cash is King

Οι θεσμικοί επενδυτές διατηρούν πλέον τις υψηλότερες θέσεις σε μετρητά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America στο περιβάλλον των fund managers. Παράλληλα, οι τοποθετήσεις τους σε μετοχές είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009, λίγο πριν από την έναρξη της μεγαλύτερης bull market της ιστορίας, με όλα αυτά τα στοιχεία να είναι ενδεικτικά πως τα χειρότερα για τις αγορές μάλλον δεν είναι πίσω μας.

Η έρευνα της Bank of America αντικατοπτρίζει ουσιαστικά το μεγάλο επίπεδο προσοχής και επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στις αγορές, καθώς οι προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού έχουν οδηγήσει στο shutdown μεγάλων τμημάτων της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς και σταμάτησαν απότομα τη μεγαλύτερη bull market που έχει σημειωθεί ποτέ στη Wall Street.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων εξελίξεων ήταν η ισχυρή στροφή των funds στα μετρητά. Σύμφωνα με την BofA πλέον οι θέσεις στα μετρητά αγγίζουν το 5,9%, από 5,1% πριν από έναν μήνα όταν και ξεκίνησαν οι έντονες αναταραχές λόγω της πανδημίας. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2001.


"Αποκορύφωση της απαισιοδοξίας"

Ο Μάικλ Χάρτνετ, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην BofA Global Research, δήλωσε ότι ερμηνεύει τη μετάβαση στα μετρητά ως "κορυφαία απαισιοδοξία", καθώς οι θέσεις σε μετοχές αγγίζουν πλέον χαμηλά 11 ετών, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, όταν η αγορά έπεσε και άρχισε η 12χρονη αγορά ταύρων.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες –το 93% των funds– αναμένουν παγκόσμια ύφεση φέτος και απότομες μειώσεις στις εκτιμήσεις κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το πώς θα διαμορφωθεί η ανάκαμψη, αλλά το 52% τη βλέπει σε σχήμα "U", με μεγαλύτερη καθυστέρηση πριν από την ανάκαμψη. Περίπου το 22% βλέπει μια ανάκαμψη τύπου "W" με πολλές κορυφές και χαμηλά, ενώ μόλις το 17% αναμένει ένα σχήμα "V" όπου η ανάκαμψη θα είναι τόσο έντονη όσο η πτώση.

Από επενδυτική σκοπιά, τα funds δήλωσαν πως οι κορυφαίες τους τοποθετήσεις αυτήν τη στιγμή είναι σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, μετρητά, το αμερικάνικο δολάριο καθώς και μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας και μετοχές "ανάπτυξης".

Nomura: Το "έξυπνο χρήμα" απέχει από τις αγορές

Η Nomura εκτιμά πως με βάση τις θέσεις των επενδυτών δεν φαίνεται να έχουν ακόμα σημειωθεί τα χαμηλά για τις αγορές. Τα πρωτοφανή μέτρα και οι ενέσεις ρευστότητας της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών έχουν οδηγήσει σε μία σταθεροποίηση τις αγορές έναντι του ισχυρού sell-off που σημειώθηκε προηγουμένως, ωστόσο το "έξυπνο χρήμα" των hedge funds και των μακροπρόθεσμων επενδυτών παραμένει στο περιθώριο και αναμένεται να παραμείνει και να μην μπει στις αγορές σύντομα.


Μία πρόσθετη ανησυχία για την Ευρώπη 

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη ειδικότερα, μία πρόσθετη ανησυχία είναι πως, όπως τονίζουν και οι διεθνείς οίκοι, το πακέτο μέτρων που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών στο πρόσφατο Eurogroup, δεν είναι αρκετό για να στηρίξει τις οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ τόσο η πιστωτική γραμμή του ESM όσο και το πρόγραμμα στήριξης της αγοράς εργασίας SURE δημιουργούν νέο χρέος το οποίο θα παραμείνει στους ισολογισμούς των χωρών που θα τα χρησιμοποιήσουν.

Έτσι οι κίνδυνοι γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους των πιο αδύναμων χωρών αυξάνονται, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα πλέον στο ταμείο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο θα συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών στις 23 Απριλίου. Οι αγορές αναζητούν εδώ και καιρό κάποιο "ηχηρό" μήνυμα πολιτικής και προς το παρόν μόνο η ΕΚΤ έχει καταφέρει να το δώσει. Επομένως, η νευρικότητα και η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχίσουν να κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το επόμενο διάστημα. 


Πηγή: capital.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
ΔΝΤ: Ύφεση 10% φέτος στην Ελλάδα, ανάπτυξη 5,1% το 2021
Eurogroup: Με δημιουργική ασάφεια κατά της κρίσης
DW: Χειρότερη η παρούσα κρίση από εκείνη του 2008;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου