2 Ιουνίου 2020

Προτάσεις ξένων επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες

Συστάσεις buy (αγορά) σε Alpha Bank και Eurobank από την BofA Securities. Σύσταση "buy" τηρεί η Goldman Sachs για την Alpha Bank, ενώ θεωρεί ότι περιθώρια ανόδου έχουν και η Εθνική Τράπεζα καθώς και η Eurobank. Η Morgan Stanley δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των ελληνικών εταιρειών και συστήνει την αγορά μετοχών τους. 

Σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη 1,92% στις 670,97 μονάδες, ενώ και τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,90% στις 341,57 μονάδες. Ειδικότερα για τις τράπεζες, σήμερα Τρίτη, η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με κέρδη 4,54% στα 1,29 ευρώ, η Alpha Bank έκλεισε επίσης με κέρδη 3,53% στα 0,5756 ευρώ, η Eurobank έκλεισε με με άνοδο 1,04% στα 0,39 ευρώ, τέλος η Τράπεζα Πειραιώς δέχθηκε πιέσεις και έκλεισε με απώλειες 3,47% στα 1,39 ευρώ.

Όμως, τι περιθώρια περαιτέρω ανόδου (ή και πτώσης) έχουν οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών; Ας δούμε τις απόψεις (με προτάσεις ή συστάσεις) τριών ξένων επενδυτικών τραπεζών που δημοσιεύτηκαν αυτές τις ημέρες:

BofA: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους, η BofA Securities επιβεβαιώνει τις συστάσεις αγοράς (buy) για τους τίτλους των Alpha Bank και Eurobank και τις συστάσεις υποαπόδοσης (underperform) για τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Τα περιθώρια ανόδου (με βάση τις τιμές-στόχους που θέτει η η BofA) διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών, με την Αlpha Bank να έχει το υψηλότερο ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς το περιθώριο μεταβολής από την τιμή-στόχο που θέτει η BofA Securities είναι αρνητικό.

Συγκεκριμένα, οι τιμές-στόχοι που θέτει η η BofA (Bank of America) είναι:

Για την Αlpha Bank η τιμή-στόχος είναι τα 0,94 ευρώ. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξηγεί ότι εστιάζει στην απομείωση του κινδύνου (focus on de-risking). Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Αlpha Bank ανακοίνωσε ζημίες 11 εκατ. ευρώ, καθώς η διοίκηση αποφάσισε να αυξήσει το κόστος πιστωτικού κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) συνέχισαν να μειώνονται. Η διοίκηση της τράπεζας συνεχίζει να επικεντρώνεται στο Project Galaxy, σκοπεύει να προχωρήσει με την τιτλοποίηση έως και 11 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας το Σύστημα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων Ηρακλής (HAPS). Η δομή του Project Galaxy επιτρέπει ευελιξία σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τις συνθήκες της αγοράς.

Για την Eurobank η τιμή-στόχος είναι τα 0,52 ευρώ. Η BofA Securities επισημαίνει το Project Cairo που προχωρά και αυτό είναι ένα θετικό σημάδι, καθώς και την κίνηση προς τα εμπρός. Χαρακτηρίζει μεικτά τα σήματα που έδωσαν τα αποτελέσματα της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ η κεφαλαιακή πορεία της τράπεζας δεν ήταν η βέλτιστη και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σταμάτησαν να μειώνονται.

Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος είναι τα 1,26 ευρώ. Ο τίτλος της έκθεσης γ
ια την Εθνική Τράπεζα είναι «Αντιμετωπίζοντας ένα δυσκολότερο μακροοικονομικό περιβάλλον». Τα μεγάλα κέρδη των συναλλαγών επιτρέπουν την αντιμετώπιση των μελλοντικών ζημιών, αναφέρει για την Εθνική Τράπεζα η BοfA, σχολιάζοντας για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, ύψους 304 εκατ. ευρώ (έναντι 41 εκατ. ευρώ το χρόνο νωρίτερα), ότι η τράπεζα επωφελήθηκε από μια συναλλαγή 788 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η διοίκηση έκανε πρόβλεψη για επιπλέον απώλειες ύψους 416 εκατ. ευρώ (περίπου 150 μ.β.), πριν από την αρνητική εξέλιξη της οικονομίας.

Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι τα 1,28 ευρώ. Ο τίτλος της έκθεσης γ
ια την Τράπεζα Πειραιώς είναι «Αδύναμα κεφάλαια και υψηλά NPEs». Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ζημίες 232 εκατ. ευρώ (-340 εκατ. ευρώ προ φόρων), εξαιτίας της εμπροσθοβαρούς αύξησης των προβλέψεων ενόψει της συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Το σχέδιο μείωσης των NPEs συνεχίζεται αλλά είναι δαπανηρό καθώς θα κοστίσει 180 μ.β. στα κεφάλαια της τράπεζας, καταλήγει η BofA Securities.

Goldman Sachs: Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Σύσταση "buy" τηρεί η Goldman Sachs για την Alpha Bank και neutral για τις υπόλοιπες τρεις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, με τις περισσότερες τιμές-στόχους να δίνουν σημαντικό περιθώριο ανόδου.

Πιο αναλυτικά, για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 1,91 ευρώ με περιθώριο ανόδου της τάξης του 48%. Για την Eurobank, η G.S τοποθετεί την τιμή-στόχο στο 0,72% δίνοντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 84%. Για την Alpha Bank η οποία είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που έχει σύσταση "αγοράς", η τιμή-στόχος τοποθετείται στα 1,34 ευρώ με μεγάλο περιθώριο ανόδου της τάξης του 130%. Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς η Goldman Sachs είναι πιο επιφυλακτική και βλέπει πτώση της τάξης του 17% δίνοντας τιμή-στόχο το 1,15 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επενδυτική της άποψη στο επόμενο διάστημα καθώς και τις προβλέψεις και τις τιμές-στόχους που δίνει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες περιλαμβάνουν τους εξής: 
(1) πιθανές αναβαθμίσεις / υποβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους, 
(2) η ανακοίνωση πρόσθετων, συστημικών λύσεων για τον κλάδο που δεν θα προκαλέσουν dilution στους μετόχους ή υλοποίηση των κινδύνων εκτέλεσης γύρω από το σχέδιο "Ηρακλής" (HAPS). 
(3) θετικές / αρνητικές εκπλήξεις σχετικά με τα κεφάλαια των τραπεζών 
(4) μια αναβάθμιση / υποβάθμιση των μακροοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και 
(5) χαμηλότερη / περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων (έναντι προσδοκιών).

Morgan Stanley: Γιατί συστήνει τώρα αγορά μετοχών

Στροφή 180 μοιρών στη στάση της Morgan Stanley απέναντι στις ελληνικές μετοχές. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δίνει ξαφνικά ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές τους, αναβαθμίζοντας τη σύσταση για αυτές σε «υπεραπόδοση» (overweight), που αντιστοιχεί σε παρότρυνση αγοράς, από «υποαπόδοση» (underweight). Εκτιμά ότι το ξεπούλημά τους φέτος ήταν υπερβολικό με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις τους να είναι ελκυστικές. Η αλλαγή στη σύνθεση του δείκτη MSCI Greece Standard και ειδικά η αφαίρεση των τραπεζών από αυτόν έπαιξε επίσης ρόλο στην απόφαση. 

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα τρεις τράπεζες, οι Alpha Bank, ETE και Eurobank, αλλά και ο Τιτάν αφαιρέθηκαν από τον βασικό δείκτη της Ελλάδας, στον οποίο φιγουράρουν πλέον οι ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Για τη Morgan Stanley οι ελληνικές μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου αποτελούν «αγαπημένη επιλογή», χάρη στα ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη.

Έως τώρα διατηρούσε σύσταση overweight (δηλαδή αρνητική) τόσο λόγω των μεγάλων προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και των εμποδίων που θέτει στα σχέδια για μείωση των κόκκινων δανείων η πανδημία όσο και η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό. Αυτοί οι κίνδυνοι δεν έχουν βεβαίως εξαφανιστεί, προειδοποιούν οι αναλυτές της Morgan. Πρόκειται όμως για δύο παράγοντες, που δεν επηρεάζουν πλέον στον ίδιο βαθμό τις μετοχές του ελληνικού δείκτη MSCI.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι η ανάκαμψη στον τουρισμό θα γίνει με σταδιακά, αργά βήματα, αν και θεωρεί ότι αυτό έχει προεξοφληθεί από την αγορά. Γενικά στην περιοχή Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην οποία εντάσσει την Ελλάδα, η Morgan Stanley θεωρεί τις ελληνικές μετοχές τις πλέον υπερπουλημένες- κάτι που σημαίνει ότι έχουν σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης. Ακόμη και για τις μετοχές των τραπεζών θεωρεί μάλιστα πιθανή την ανάκαμψη, δεδομένων των πιέσεων που έχουν δεχθεί. Θυμίζει δε ότι και την προηγούμενη φορά που είχαν αφαιρεθεί από δείκτη της MSCI (τον MSCI Emerging- Νοέμβριο 2018) η αφαίρεση είχε συμπέσει με τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών τους, οι οποίες και ανέκαμψαν στη συνέχεια. 

Πηγές: Με στοιχεία από euro2day.gr (για BofA), capital.gr (για Goldman Sachs) και naftemporiki.gr (για Morgan Stanley)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου