10 Νοεμβρίου 2022

Περί φυσικού αερίου γύρω από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα

Zeit: «Η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει την εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης».
NZZ: «Να μην υποτιμούνται οι πολεμικές απειλές της Άγκυρας».

Κάποια δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου από τη Deutsche Welle:

Περί φυσικού αερίου γύρω από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα

Ένα δημοσίευμα που αφορά την Ελλάδα εντοπίζεται στη διαδικτυακή έκδοση της Zeit με τον τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να ξεκινήσει την εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης». Στον υπότιτλο σημειώνει: «Η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil πρόκειται να διερευνήσει την ύπαρξη εικαζόμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αυτό θα μπορούσε να εντείνει περαιτέρω τη σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία».

Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «Το έργο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τη σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία για τα χωρικά ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο. Σε συμφωνία με τη Λιβύη το 2019, η Τουρκία αρνείται στην Ελλάδα το δικαίωμα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη νότια της Κρήτης και ανοιχτά των Δωδεκανήσων στη Ρόδο και την Κω. Στη θαλάσσια περιοχή εικάζεται ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

Η ΕΕ απορρίπτει τη συμφωνία (μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας). Η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας. Ωστόσο, η Τουρκία αγνόησε τις προειδοποιήσεις και έστειλε ένα ερευνητικό πλοίο στα ανοιχτά της Κρήτης το καλοκαίρι του 2020».

Ελληνικό πολεμικό πλοίο στη Λέσβο

Οι απειλές της Άγκυρας και η ελληνική στάση

«Να μην υποτιμούνται οι πολεμικές απειλές της Άγκυρας» είναι ο τίτλος μακροσκελούς δημοσιεύματος της ελβετικής εφημερίδας Νeue Zürcher Zeitung. To άρθρο εξηγεί στο γερμανόφωνο κοινό τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το άβασιμο των τουρκικών διεκδικήσεων έναντι της Ελλάδας και τις γνωστές απειλές που διατυπώνει η Άγκυρα. 

Διαπιστώνει επίσης πως «η κυβέρνηση στην Αθήνας μέχρι στιγμής έχει αντιδράσει ψύχραιμα στις προκλήσεις: ‘Η Ελλάδα δεν σας απειλεί’, διαβεβαίωσε ο Μητσοτάκης τον τουρκικό λαό τέλος Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ» για να διαπιστώσει όμως λίγο παρακάτω η ΝΖΖ ότι «από μια άποψη, ωστόσο, οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας βολεύουν και στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς αποσπούν την προσοχή από δικά της σκάνδαλα. Και ενώ η Ελλάδα εμμένει στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο θέμα της Τουρκίας, σε άλλα ζητήματα η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν τηρεί τις αρχές ενός κράτους δικαίου».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου