28 Φεβρουαρίου 2021

Υπαίθρια έκθεση: «Η Ιστορία έχει πρόσωπο»

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο Δήμος Αθηναίων, διοργανώνουν υπαίθρια έκθεση που φιλοξενείται στον Εθνικό Κήπο (επί της λεωφ. Βασ. Σοφίας) από τις 8 Φεβρουαρίου 2021 έως τις 4 Απριλίου 2021.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 προσωπογραφίες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα.

Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και μας φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη. Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για το πορτραίτο και ο Benjamin Mary καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.


Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι. 

Περισσότερα ιστορικά στοιχεία καθώς και πληροφορίες για τα εικονιζόμενα πρόσωπα περιέχονται στην έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020).

Η έκδοση αποτελεί σταθμό στην προσωπογραφία αγωνιστών, πολιτικών, ιερωμένων και καθημερινών ανθρώπων, καθώς πρόσωπα άγνωστα στην εικονογραφία αναδύονται, εμπλουτίζοντας την τοπική ιστορία.

Ο αναγνώστης μεταφέρεται στην Ελλάδα της οθωνικής περιόδου, μία εικοσαετία περίπου μετά την έναρξη του Αγώνα. Συναντά μορφές της εποχής και παρακολουθεί ως θεατής τις εργασίες της Εθνικής Συνελεύσεως του 1843-1844, όταν η νεώτερη Ελλάδα αποκτά το νέο της Σύνταγμα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.


Καθώς καταλαβαίνουμε, τα 22 πορτρέτα που έχουν αναρτηθεί στον Εθνικό Κήπο είναι μέρος αυτού του πολύ ενδιαφέροντος τόμου - αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τα 320 πορτρέτα, τα διαφορετικά είναι αλήθεια από αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Και αυτό επειδή ο Βέλγος διπλωμάτης σκιτσάρισε τις προσωπογραφίες αυτές αρκετά χρόνια από την πρώτη νιότη των ηρώων, και μάλιστα είχε φροντίσει οι εικονιζόμενοι να υπογράφουν την προσωπογραφία τους, με αποτέλεσμα την αυθεντική και σημαντική ιστορική μαρτυρία. 


Είναι πράγματι συγκλονιστικό να βλέπεις τον Κολοκοτρώνη γερασμένο, εντελώς διαφορετικό από αυτόν που έχουμε γνωρίσει από τα συνηθισμένα πορτρέτα του με την περικεφαλαία, τον Κουντουριώτη μονόφθαλμο, τον Μακρυγιάννη επίσης γερασμένο… μακριά από τις μάχες, χρόνια αργότερα, με την κάθε πολεμική τους εμπειρία και μια ρυτίδα πια στα βαθουλωμένα τους πρόσωπα. Η εξαιρετική ακρίβεια στη λεπτομέρεια στα πρόσωπα και τις εκφράσεις θρυλικών οπλαρχηγών, ρακένδυτων χωρικών, ναυτικών, ιερωμένων, Ελλήνων και ξένων, είναι κάτι που γεμίζει με σοκ και δέος την ψυχή των σημερινών Ελλήνων, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου