20 Φεβρουαρίου 2021

Μενδώνη: Ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, με εξαπάτησε

(Upd) Συνελήφθη ο Δημήτρης Λιγνάδης

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος», αλλά «το μάθαμε τώρα» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Τον πιέσαμε πολύ να μας πει εάν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν είχε σχέση με τίποτα από όλα αυτά. Αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε» πρόσθεσε.

Μιλώντας, σε έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, για την πολύκροτη υπόθεση της παραίτησής του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, εν μέσω των καταγγελιών που βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο φως περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, η κυρία Μενδώνη υποστήριξε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός της φίλος. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019. Ο κ. Λγινάδης έχει μια σχέση αδιάλειπτη με το Εθνικό Θέατρο» είπε.

«Ακούστηκε ότι ο Λιγνάδης είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού και του έκανε και μαθήματα ορθοφωνίας. Ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον κ. Λιγνάδη προσωπικά, αυτά προκύπτουν από κάποιους που έχουν την ανάγκη για μυθεύματα» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

«Η πρωταγωνίστρια του στους ''Πέρσες'' ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος... αυτό προέκυψε τώρα» ανέφερε η υπουργός.

«Όταν τοποθετήσαμε τον Λιγνάδη στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου βγάλαμε προκήρυξη. Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε. Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε. Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος. Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή» τόνισε η ίδια.

«Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ.», είπε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Πολιτισμού αρνήθηκε επανειλημμένα ότι φέρει πολιτική ευθύνη: «Πώς γίνεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη όταν δεν γνωρίζαμε; Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε τίποτα για αυτά όλα, τα οποία αφορούν στην προσωπική ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία είναι καταδικαστέα και αποτρόπαια.

Βέβαια, εδώ ένα ερώτημα παραμένει: «Αν ο Λιγνάδης, που αποτελεί την τότε επιλογή της υπουργού, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος όπως τώρα τον περιγράφει, μήπως αυτό σημαίνει ότι η κυρία Μενδώνη είναι ανεπαρκής ως υπουργός;

Λιγνάδης: Δεν έχω λάβει καμία καταγγελία 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μιλώντας στην "Καθημερινή" τονίζει πως δεν έχει λάβει καμία καταγγελία. «Δεν έχω κάτι στα χέρια μου, μόλις πάρω κάτι στα χέρια μου θα δω πως θα το αντιμετωπίσω», σημειώνει. Σχετικά με τις καταγγελίες που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, αρνείται να σχολιάσει το οτιδήποτε.

Όσον αφορά στην παραίτησή του, ο κ. Λιγνάδης λέει πως εξήγησε τους λόγους όταν παραιτήθηκε. «Είδα έναν κυκλώνα να έρχεται και λέω θέλω να αποσυνδεθώ από το θεσμικό ή το πολιτικό εν πάσει περιπτώσει και να προστατεύσω τον εαυτό μου ως άτομο πια» λέει. «Δεν ξέρω τι είναι όλος αυτός ο κυκλώνας, όλο αυτό έτσι ας το πούμε έτσι χωρίς να θέλω να το αξιολογήσω, ένα λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί πριν από οποιοδήποτε άλλο, apropos οποιασδήποτε άλλης άσκησης δικαιοσύνης και αυτό είναι κάτι που με στεναχωρεί, με πιέζει γιατί δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με αυτό», λέει.

«Προσπαθώ να μείνω όσο νηφάλιος και ψύχραιμος γίνεται», συμπληρώνει, ενώ όσον αφορά την τοποθέτηση της κ. Μενδώνη, ο ίδιος, φυσικά, διαφωνεί. «Δεν νομίζω ότι είμαι ένας επικίνδυνος άνθρωπος» δηλώνει.


(Upd) 
Συνελήφθη ο Δημήτρης Λιγνάδης

Με ένταλμα του ανακριτή συνελήφθη ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης. Μετά τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλικές κακοποιήσεις οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε επιβεβαίωση των καταγγελιών των θυμάτων με εξέταση μαρτύρων και απήγγειλαν σε βάρος του κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ’ εξακολούθηση.

Οι περιπτώσεις που προς το παρόν τον βαρύνουν είναι δύο. Η μία του 25χρονου που κατήγγειλε ότι βιάστηκε σε ηλικία 14 χρόνων και μία ακόμα που έγινε στην Εισαγγελία υπό άκρα μυστικότητα. Κρίσιμη η μαρτυρία γυναίκας που γνώριζε πολλά για την ιδιωτική ζωή του γνωστού θεατρανθρώπου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης, μαζί με τον δικηγόρο του, είχε μεταβεί αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής) προκειμένου να ενημερωθεί για το κατά πόσο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον ίδιο. Αφού ενημερώθηκε ότι (μέχρι εκείνη τη στιγμή) δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης εναντίον του, αποχώρησε, δηλώνοντας ότι είναι στην διάθεση των αρχών, αν χρειαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αφήσει στους αστυνομικούς την κάρτα του και τα τηλέφωνά του για την περίπτωση που τον αναζητήσουν.

«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , iefimerida.gr , 
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου