8 Φεβρουαρίου 2021

Τι είναι και πως ξεκίνησε η «καραντίνα»

Μια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στο λεξιλόγιό μας τον τελευταίο χρόνο είναι η «καραντίνα». Πρόκειται για τον περιορισμό στην κυκλοφορία ή την απομόνωση για ορισμένο χρονικό διάστημα ανθρώπων -ακόμη και ζώων ή εμπορευμάτων- που πάσχουν από κάποιο μεταδοτικό νόσημα, ή έχουν εκτεθεί σε μια μεταδοτική ασθένεια αλλά δεν έχουν επιβεβαιωμένη ιατρική διάγνωση. 

Ο όρος επίσης χρησιμοποιείται και για να περιγραφεί η απομόνωση ενός ατόμου ως τιμωρία για τη συμπεριφορά του.

Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την ενετική παραλλαγή της ιταλικής φράσης quaranta giorni (40 ημέρες). Οι 40 μέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πλοίων και του πληρώματος, κατά την επιδημία της Μαύρης Πανώλης, τον 14ο αιώνα.

Τότε, πριν από περίπου 600 χρόνια, από το νησί Λαζαρέτ, στη Βενετία, ξεκίνησε και η εφαρμογή της καραντίνας. Όπως ανέφερε στο Euronews ο πρόεδρος της Ένωσης επιστατών του νησιού, Τζερόλαμο Φατζίνι, η Βενετία ήταν η πρώτη που υιοθέτησε το σύστημα της απομόνωσης.

Ειδικότερα πλοία, με τα αγαθά και τα πληρώματά τους που έφταναν από τα ανατολικά, έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα για μια περίοδο περίπου 40 ημερών, προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους στην ηπειρωτική χώρα.

Πηγές: naftemporiki.gr , 
el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου