27 Φεβρουαρίου 2021

Ν. Δένδιας για Τουρκία: Δεν θα μας δημιουργήσουν σύνδρομο Παβλόφ

Τι είναι το σύνδρομο Παβλόφ;


«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση -η Τουρκία δεν θα πετύχει να δημιουργήσει στην Ελλάδα το σύνδρομο Παβλόφ- αντιδρά όπως πρέπει, και όταν πρέπει, και όχι όπως το επιθυμεί η γείτονα χώρα για λόγους προφανείς για κάθε μαθητή του δημοτικού» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Και είναι ευτυχές γεγονός ότι το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου ανέγνωσε με ευκρινή και με ίδιο τρόπο τον τουρκικό σχεδιασμό» πρόσθεσε από το βήμα της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα, σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Χουλουσί Ακάρ για άλλη μια φορά επανέλαβε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για παρενόχληση του «Τσεσμέ».

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σύνδρομο Παβλόφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 

Ο Ιβάν Πετρόβιτς Πάβλοφ (26 Σεπτεμβρίου 1849 – 27 Φεβρουαρίου 1936) ήταν Ρώσος φυσιολόγος και ιατρός. Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1904 για έρευνες σχετικές με τη φυσιολογία του πεπτικού συστήματος.

Κλασική εξαρτημένη μάθηση

Η κλασική εξαρτημένη μάθηση (Pavlovian η Respondent Conditioning) είναι μια μορφή συνειρμικής μάθησης, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τον Ιβάν Παβλόφ. Η τυπική διαδικασία για την εισαγωγή της κλασικής εξαρτημένης μάθησης περιλαμβάνει παρουσιάσεις ενός ουδέτερου ερεθίσματος μαζί με κάποιο σημαντικό ερέθισμα. Το ερέθισμα θεωρείται ουδέτερο όταν δεν έχει ως αποτέλεσμα κάποια εμφανή συμπεριφορά (απάντηση) από τον υπό διερεύνηση οργανισμό. Ο Παβλόφ αναφέρεται σε αυτό ως εξαρτημένο ερέθισμα. Αντίθετα, η παρουσίαση των σημαντικών ερεθισμάτων αναγκαστικά διεγείρει μια φυσική, συχνά ανακλαστική, απάντηση. Αυτού του είδους το ερέθισμα και την αντίστοιχη απάντηση ο Παβλόφ ονομάζει ανεξάρτητο ερέθισμα και ανεξάρτητη απάντηση. 

Αν τα ουδέτερα (εξαρτημένα) και τα ανεξάρτητα ερεθίσματα συνδέοντα επανειλημμένα, τα δυο ερεθίσματα γίνονται συνειρμικά και ο οργανισμός αρχίζει να παράγει μία συμπεριφορική απάντηση, την οποία ο Παβλόφ αποκάλεσε εξαρτημένη απόκριση. Η κλασική εξαρτημένη μάθηση έχει αποδειχθεί σε πολλά είδη με διάφορες μεθοδολογίες.

Το πείραμα

Ο Παβλόφ, μελετώντας ζητήματα φυσιολογίας της πέψης και πειραματιζόμενος µε σκύλους επινόησε µια µέθοδο συγκέντρωσης και ακριβούς μέτρησης του παραγόμενου σιέλου κατά τη διαδικασία διατροφής του σκύλου.

Αρχικά, η δράση των σιελογόνων αδένων του σκύλου είχε ως εναρκτήριο σημείο τη στιγμή της εισαγωγής της τροφής στο στόµα του. Το σημαντικό ερέθισμα της τροφής διέγειρε το ενστικτώδες και έµφυτο ανακλαστικό του σιελισμού. Στη συνέχεια των πειραμάτων του ο Παβλόφ ανακάλυψε πως ορισµένα ερεθίσµατα, όπως ο ήχος των βηµάτων του διατροφέα που πλησίαζε ή ο ήχος ενός κώδωνα κατά την προσφορά της τροφής, ενεργοποιούσε από µόνος του την έκκριση σίελου µε τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την ενεργοποιούσε η διατροφή.

Με την επανάληψη του πειράµατος δηµιουργήθηκε ένα νέο ανακλαστικό, το οποίο προηγουµένως δεν υπήρχε, και ήταν το πλέον σηµαντικό στο πείραµα. Αυτός ο νέος τρόπος διασύνδεσης (συνειρµός) µεταξύ δύο ερεθισµάτων έγινε γνωστός ως εξαρτηµένο ανακλαστικό (conditioned reflex) και η διαδικασία ονοµάστηκε κλασική εξαρτημένη μάθηση. Μέσω αυτής της διαδικασίας επέρχεται σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς.

Πηγή: el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου