19 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσκληση από Ελλάδα σε μεγιστάνες με τον νέο νόμο για τα Family Offices

Του Olli Williams / Forbes


Η Ελλάδα επιχειρεί να προσελκύσει μεγιστάνες με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Family Offices), που λειτουργούν ως προσωπικά γραφεία επενδύσεων των βαθύπλουτων.

Το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη (17 Φεβρουαρίου) από το -ασυνήθιστα λευκοντυμένο λόγω του χιονιά- ελληνικό κοινοβούλιο, προβλέπει φορολογικά κίνητρα για τα family offices με απώτερο στόχο να συμβάλλουν στην ευημερία του τόπου.

Για τη σύσταση ενός family office θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον πέντε άτομα και να έχει ετήσιες δαπάνες λειτουργίας άνω του 1 εκατ. ευρώ (1,3 εκατ. δολαρίων), κριτήρια τα οποία θα πληρούσαν εύκολα οι περισσότεροι υποψήφιοι δεδομένου ότι αυτά τα μυστικά γραφεία διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία πολυεκατομμυριούχων ή δισεκατομμυριούχων. Οι εν λόγω εταιρείες θα απολαμβάνουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 1,7% και μηδενικό ΦΠΑ για τις εγχώριες συναλλαγές.

Σε αντάλλαγμα, "η Ελλάδα επωφελείται από τα έξοδα του γραφείου τους, είτε αφορούν αγορά κατοικίας είτε οτιδήποτε άλλο", λέει ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού. "Αλλά μπορεί επίσης να αποφασίσουν να στηρίξουν τις τέχνες, ή ένα μουσείο ή τον αθλητισμό. Το ένα φέρνει το άλλο", προσθέτει. Πέραν αυτών υπάρχουν και πολλαπλασιαστικά οφέλη, σημειώνει ο Αλ. Πατέλης: "Ένα family office έχει επιπρόσθετες επιπτώσεις στη διατήρηση της ανάπτυξης των οικοσυστημάτων, όπως στην περίπτωση κληρονομιάς, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.".

Άλλωστε, καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, τα family offices αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή. Μια έκθεση της Fintrx and Charles Schwab υπολογίζει ότι υπάρχουν μεταξύ 3.500 και 5.000 family offices στον κόσμο και το ένα τέταρτο εξ αυτών βρίσκεται στην Ευρώπη. 


Ολοένα και περισσότερο "αυξάνονται οι συναλλαγές τους", λέει ο Ρας ΝτΑρτζέντο, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Fintrx. "Υπάρχουν οικογένειες που κάνουν συναλλαγές 50, 100 εκατ. και πλέον δολαρίων, χωρίς αμφιβολία", σημειώνει.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι χώρες, από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία, στρώνουν "κόκκινο χαλί” για αυτές τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, προσφέροντάς τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ευνοϊκό πλαίσιο λειτουργίας ώστε να καρπωθούν ένα κομμάτι της "πίτας” που διαχειρίζονται τα family officeς.

Η πρακτική αυτή βέβαια βρίσκει ενάντιους τους υπέρμαχους της φορολόγησης που ζητούν από τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους πλούσιους περισσότερο και όχι λιγότερο, ιδίως τώρα στο πλαίσιο των πακέτων ανακούφισης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Μια αμφιλεγόμενη φορολογική αμνηστία που επιτρέπει σε περισσότερους από 5.000 φερόμενους ως φοροαποφεύγοντες να γλιτώσουν τη δίωξη εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ελλάδας τον Νοέμβριο. Οι επικριτές του νόμου επισήμαναν ότι το μόνο που θα επιτύγχανε η αμνηστία θα ήταν να επιβραβεύσει τους φοροδιαφεύγοντες, περιορίζοντας παράλληλα τις εξουσίες των διωκτικών αρχών.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιέζει για περαιτέρω βήματα με στόχο να προσελκύσει πλούσιους συνταξιούχους και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μέσω φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Το 2019, η κυβέρνηση εισήγαγε τον νόμο του "διαμένοντος μη κατοίκου” που προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε πλούσιους κατοίκους του εξωτερικού για να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Τον επόμενο χρόνο, ψηφίστηκε νόμος για τους συνταξιούχους που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα που προβλέπει ενιαίο φόρος 7% για τα εισοδήματα από συντάξεις.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα θέσπισε έναν νέο νόμο που επιτρέπει στους "ψηφιακούς νομάδες” να εξασφαλίσουν μείωση κατά το ήμισυ της φορολογίας εισοδήματός τους εάν μετακομίσουν στην μεσογειακή χώρα. (...)

Πηγή: capital.gr/forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου