15 Φεβρουαρίου 2021

Πολιτική σκοπιμότητα και υποκρισία στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Τα στόματα άνοιξαν, έστω και μετά από δεκαετίες σιωπής βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν κακοποιήσεις και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, με την ελληνική κοινωνία σοκαρισμένη να παρακολουθεί τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που όμως ήταν κοινό μυστικό. Την ίδια στιγμή σκοπιμότητα και υποκρισία διακρίνεται στις τοποθετήσεις επί του θέματος των πολιτικών κομμάτων.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων που απασχολεί την κοινή γνώμη, ενώ έστρεψε τα πυρά του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το ζήτημα του  κ. Λιγνάδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Θεωρώ ανήθικο, όταν πια ξέρουμε, να μην παίρνουμε θέση. Να μην στηρίζουμε τους ανθρώπους που βρίσκουν τη δύναμη να μας πουν την αλήθεια τους. Να μην απομακρύνουμε, αν περνάει από το χέρι μας, από θέσεις ευθύνης αυτούς που σήμερα καταγγέλλονται. Και ακόμη χειρότερα, θεωρώ εγκληματικό, στο όνομα της όποιας φιλίας, να επιχειρούμε να τους καλύψουμε».

Ακολούθως ο κ. Τσίπρας στρέφει τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού για το θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει και να πάρει θέση αλλά και να δώσει εξηγήσεις. Για ποιο λόγο η κ. Μενδώνη, ενώ γνώριζε, επί δυο εβδομάδες παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού; Αν ο λόγος δεν είναι οι εντολές του, τότε οφείλει να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της Υπουργού του. Αν όμως ο λόγος είναι ότι ο ίδιος έσπευσε να δώσει λίγο από την κάλυψη της δικής του εξουσίας σε κάποιον που καταγγέλλεται για τόσο απεχθή εγκλήματα, να ξέρει ότι διέπραξε ασυγχώρητο ατόπημα. Αν πιστεύει ότι θα μπορέσει όλο αυτό να το κρύψει κάτω από το χαλί, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα ξεχαστεί, κάνει τεράστιο λάθος».

Ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, απαντώντας στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν υποθέσεις που αποκαλύπτονταν κουκουλώνονταν, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στα θύματα της κακοποίησης, τα ενθάρρυναν να μιλήσουν και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και εξετάζουν και νομοθετικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα».

Και ο κ. Ταραντίλης, καταλήγει με τα εξής: «Είναι πραγματικά χυδαίο και συνάμα υποκριτικό να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον πόνο κακοποιημένων ανθρώπων απευθύνοντας κατηγορίες για δήθεν κάλυψη καταγγελλόμενων προσώπων. Άλλωστε, η γνωστή υπόθεση με τον Πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα, είναι πολύ πρόσφατη για να ξεχαστεί».

Στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα (ήταν τότε πρωθυπουργός) προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας (Νικολά Μαδούρο), για την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης πέντε υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον πρέσβη Φρανκλίν Γκονζάλεζ, σύμφωνα με το protothema.gr (Μάιος 2016) αναφέρονται και τα εξής:
«Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρ. Ταραντίλη, αναφέρει ότι «χυδαίο είναι να υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες εν γνώση της υπουργού Πολιτισμού και επί δύο εβδομάδες να σφυρίζει αδιάφορα και να προσπαθεί να καλύψει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου».«Ακόμη πιο χυδαίο είναι μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια συγκάλυψης και την παραίτηση του κ. Λιγνάδη, ο κ. Μητσοτάκης να μην έχει πει κουβέντα και να διατηρεί στη θέση της την κ. Μενδώνη».

Σκοπιμότητα λοιπόν, υποκρισία και πολιτική εκμετάλλευση, κυριαρχεί στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που, μετά από χρόνια στο σκοτάδι, έρχονται επιτέλους στο φως.

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr και protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου