26 Φεβρουαρίου 2021

ΕΕ: Επιτάχυνση εμβολιασμών και πιστοποητικό

Η πανδημία απασχόλησε την έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ. Τα κράτη-μέλη συμφωνούν επί της αρχής στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και στο πιστοποιητικό. Από τη Deutsche Welle:

Σημαντική πρόοδος στο θέμα της εισαγωγής ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα χρησιμοποιείται για ταξίδια εντός της κοινοτικής επικράτειας, επιτεύχθηκε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Χώρες που ζουν από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ασκούν πιέσεις για μια όσο το δυνατόν ταχύτερη συμφωνία όλων των χωρών-μελών σε ένα ενιαίο πιστοποιητικό, έτσι ώστε να μην χαθεί και φέτος η τουριστική καλοκαιρινή περίοδος.

Παράλληλα, οι «27» έθεσαν ως ύψιστη προτεραιότητα για τις επόμενες βδομάδες τη διασφάλιση της παραλαβής των συμφωνηθέντων εμβολίων, την αύξηση της παραγωγής σε εγκαταστάσεις εντός της ΕΕ, καθώς και την επιτάχυνση των εμβολιασμών στα κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για την εισαγωγή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή στην Κομισιόν και τους ομολόγους του. Στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιανουάριο αρκετοί ηγέτες είχαν εμφανιστεί επιφυλακτικοί στην εισαγωγή του μέτρου προβάλλοντας και νομικά προβλήματα. Ωστόσο το διάστημα που μεσολάβησε πολλοί έχουν αλλάξει πλέον στάση και εμφανίζονται με μια θετική προσέγγιση. 


Κοινή προσέγγιση για το πιστοποιητικό

Αναφερόμενος στο θέμα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη σύνοδο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ του μέτρου τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση γιατί διαφορετικά κάθε κράτος-μέλος θα λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Όπως είπε, διπλωμάτες των κρατών-μελών θα αναλάβουν τώρα να διευκρινίσουν αρκετά τεχνικά σημεία, ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα από τους ηγέτες στη σύνοδο του Μαρτίου.

Στο μεταξύ Δανία και Σουηδία προετοιμάζουν την έκδοση δικών τους πιστοποιητικών εμβολίων, ενώ εκτός ΕΕ, Ισλανδία και Σεϋχέλλες υπόσχονται προνομιακή μεταχείριση στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν εμβολιασμένους τουρίστες.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στα ψηφιακά πιστοποιητικά θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου και τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Στη σχετική παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου οι ηγέτες ζητούν τη συνέχιση των εργασιών για μια κοινή προσέγγιση στο θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι θα επανέλθουν σχετικά σε επόμενη συνεδρίαση.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη 

Στην παρέμβασή του για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις για τη εισαγωγή του πιστοποιητικού τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας, ανέφερε.

Στο πλευρό των ευρωπαϊκών χωρών που ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών τάχθηκε μια μέρα νωρίτερα και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλώνοντας στη Bild Live ότι «επιθυμεί ένα "πράσινο πιστοποιητικό", κατά το πρότυπο του Ισραήλ, το οποίο να αποθηκεύεται στο κινητό. Ο καγκελάριος προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ότι «αν δεν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση, τότε θα αναζητήσουμε σε εθνικό επίπεδο συνεργασίες με γειτονικές και όχι μόνο χώρες». Μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι η Αυστρία βρίσκεται ήδη σε επαφή με χώρες, όπως η Ελλάδα, για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πως υπάρχει μεγάλη πίεση σε όλες τις χώρες από την κοινή γνώμη, η οποία θέλει επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο. Αναγνώρισε ότι οι επόμενες βδομάδες θα είναι δύσκολες σε σχέση με τον εμβολιασμό, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι έχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε για την έξοδο από την κρίση. 

Η κ. Φον ντερ Λαιεν τόνισε ότι έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης, από την οποία προέκυψε ότι σε 20 χώρες η πορεία της πανδημίας είναι πτωτική, ενώ στις υπόλοιπες έχει αυξητική τάση. Οι πολίτες έχουν κουραστεί, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας, τόνισε, προσθέτοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός σε μεγάλη κλίμακα, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει παραλάβει εμβόλια που καλύπτουν το 8% του ενήλικου πληθυσμού. Σήμερα, 41 εργοστάσια εργάζονται για τα εμβόλια στην Ευρώπη αλλά μπορούν να προστεθούν και άλλα, επισήμανε.

Σχετικά με τα μη απαραίτητα ταξίδια, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί σε ισχύ, σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρισης, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή των αγαθών και υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς.

Αργεί ακόμη το διαβατήριο εμβολιασμού

από την Επικόπιση του γερμανόφωνου τύπου στη Deutsche Welle:

«Η ΕΕ διαβουλεύεται για τα διαβατήρια εμβολιασμού» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, που εκτιμά ότι «ορισμένα κράτη-μέλη ζητούν ελευθερία μετακίνησης για όσους πολίτες προστατεύονται απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ άλλες κυβερνήσεις θεωρούν πρόωρη τη σχετική συζήτηση. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Γερμανία». Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι την πρόταση για το διαβατήριο εμβολιασμού στηρίζουν ένθερμα η Ελλάδα και η Αυστρία και επισημαίνει: «Τόσο η ελληνική, όσο και η αυστριακή οικονομία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Οι κυβερνήσεις (στις δύο χώρες) ελπίζουν ότι αυτό το καλοκαίρι η πανδημία δεν θα επιβαρύνει τη σεζόν τόσο πολύ, όσο πέρσι. Τη συζήτηση πυροδοτεί ο ίδιος ο τουριστικός κλάδος. Για παράδειγμα ο ταξιδιωτικός οργανισμός Alltours με έδρα το Ντίσελντορφ δηλώνει ότι από τον Νοέμβριο, σε ορισμένα ξενοδοχεία, θα διαθέτει δωμάτια μόνο στους εμβολιασθέντες».

Την ελληνική διάσταση της υπόθεσης θυμίζει σε σχόλιό της η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt: «Ήταν μία ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε προκαλέσει εντύπωση από την αρχή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητούσε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού αναγνωρισμένο σε όλη την ΕΕ, που θα επέτρεπε την ελεύθερη κυκλοφορία για λόγους αναψυχής στη ζώνη Σένγκεν. Και έγινε αυτό που ήταν αναμενόμενο στην Ευρώπη: Άρχισαν οι τσακωμοί. Ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, χαιρέτισε την πρωτοβουλία, η Γερμανία απάντησε με ένα ξεκάθαρο ‘Όχι'. Επί του παρόντος η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απορρίπτει την ελεύθερη κυκλοφορία για τους εμβολιασθέντες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιδέα έχει πεθάνει. Η πρωτοβουλία παραμένει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής. Ήδη τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε επιστολή του προς τους 26 ομολόγους του και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητούσε να απαλλαχθούν από ταξιδιωτικούς περιορισμούς όλοι όσοι έχουν εμβολιασθεί απέναντι στον κορωνοϊό».

Τη «βιασύνη» των Νοτιοευρωπαίων στο συγκεκριμένο ζήτημα εξηγεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι. Θέλουν οπωσδήποτε να διασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εμβολιασθέντων, ει δυνατόν ήδη από το Πάσχα. Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός και στις τέσσερις αυτές χώρες. Τις υποστηρίζουν η Δανία και η Σουηδία, που αναπτύσσουν εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού και θέλουν να τα αξιοποιήσουν κατ' αρχήν στο εσωτερικό της χώρας, για παράδειγμα σε εστιατόρια και κινηματογράφους. Την πρόταση στηρίζει και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. (...) Από την άλλη πλευρά είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, που προειδοποιούν τους πολίτες τους να αποφεύγουν ταξίδια για λόγους αναψυχής- αν δεν τα απαγορεύουν κιόλας, όπως κάνει το Βέλγιο».

Μία άλλη οπτική γωνία από την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ): «Χώρες όπως η Ελλάδα και η Μάλτα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, πιέζουν για να μην χάσουν μία ακόμη σεζόν. Γερμανία και Γαλλία φαίνεται να έχουν ενδοιασμούς. Θα χρειαστεί χρόνος για να διευκρινιστεί τι ακριβώς μπορεί να κάνει κανείς με το πιστοποιητικό αυτό. Προηγουμένως θα πρέπει να απαντηθούν άλλα ερωτήματα: Μπορούν να διεκδικήσουν προνόμια όσοι έχουν περάσει την ασθένεια και έχουν αναπτύξει αντισώματα; Μπορούν οι εμβολιασθέντες να μεταδώσουν περαιτέρω τον ιό; Εκτός αυτού η ΕΕ επιδιώκει έναν γενικότερο διεθνή συντονισμό, ώστε να επιτραπούν και οι πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ και την Ασία».

Πηγές: Deutsche Welle , p.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου