25 Νοεμβρίου 2022

Μουντιάλ 2022: Συμβαίνουν στο Κατάρ

Οι Γερμανοί κλείνουν με τα χέρια τα στόματά τους, διαμαρτυρόμενοι έτσι για  απαγόρευση της FIFA.
Ο Εμπολό, γεννημένος στο Καμερούν σκοράρει περίλυπος εναντίον του με τη φανέλα της Ελβετίας.
Μαθήματα κουλτούρας δίνουν στο Κατάρ οι Ιάπωνες παίκτες και φίλαθλοι.
«Πυρά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά FIFA.

Δυνατές εικόνες στα γήπεδα του Κατάρ

Η φωτογραφία των Γερμανών διεθνών (επάνω αριστερά) να κλείνουν με τα χέρια τους τα στόματά τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της FIFA να φορέσουν τα περιβραχιόνια «One Love», κατάφερε να επισκιάσει ακόμη και την ήττα – σοκ από την Ιαπωνία. «Η σιωπή των ανδρών», έγραψε μια εφημερίδα στο Αμβούργο, επιδοκιμάζοντας την κίνηση των παικτών, τη στιγμή που η Παγκόσμια Ομοσπονδία μάλλον θα κάνει τα… στραβά μάτια.

Δεύτερη πιο δυνατή εικόνα ήταν
 η χθεσινή του Μπρελ Εμπολό. Γεννημένος στο Καμερούν, σκόραρε εναντίον του, φορώντας τη φανέλα της Ελβετίας. Ο 25χρονος παίκτης τήρησε τα όσα είχε δηλώσει πριν από το παιχνίδι και δεν πανηγύρισε το πρώτο του τέρμα σε Παγκόσμιο Κύπελλο σηκώνοντας ψηλά τα χέρια, ενώ στο τέλος της αναμέτρησης ήταν φανερά συγκινημένος. 

AP Photo/Ebrahim Noroozi

Ο Εμπολό, μεγάλωσε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ. Οταν χώρισαν οι γονείς του πήγε με τη μητέρα του στη Γαλλία και στη συνέχεια στη Βασιλεία. Πήρε το ελβετικό διαβατήριο το 2014, ενώ έγινε διεθνής με την Ελβετία τον Μάρτιο του 2015 κόντρα στις ΗΠΑ.

Το «fair play» των Ιαπώνων 

Άφησαν οριγκάμι στα αποδυτήρια, καθάρισαν τις εξέδρες, πανηγύρισαν στους δρόμους χωρίς να τους κλείσουν. Η FIFA ανάρτησε στους λογαριασμούς της στα social media μια φωτογραφία από την άψογη κατάσταση των αποδυτηρίων της ιαπωνικής ομάδας. Μια ακόμα δυνατή εικόνα.


Μαθήματα κουλτούρας δίνουν στο Κατάρ τόσο οι Ιάπωνες φίλαθλοι όσο και οι παίκτες που πέτυχαν την Τετάρτη την μεγάλη νίκη επί της Γερμανίας με 2-1. Φίλαθλοι και πάικτες έγιναν «ένα» μέσα στο γήπεδο της Ντόχα και πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη τους. Μετά, όμως, δεν παρέλειψαν οι μεν να καθαρίσουν τα αποδυτήρια και οι δε τις εξέδρες και τα καθίσματά τους.

Ειδικότερα οι Ιάπωνες παίκτες δεν ξέχασαν να διπλώσουν προσεκτικά τις πετσέτες τους, να αφήσουν τα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτάκια με το φαγητό τους τακτοποιημένα σε διακριτό σημείο και γενικά να μην αφήσουν ούτε ένα σκουπιδάκι. Εντύπωση προκαλεί ότι άφησαν μέχρι και χάρτινα οριγκάμι (origami: κατασκευή καλλιτεχνικών θεμάτων με διπλωμένα τετράγωνα χαρτιά, χωρίς αυτα να κοπούν) για τους οικοδεσπότες τους στο στάδιο Khalifa του Κατάρ.

Αλλά και στη χώρα τους, στην Ιαπωνία, οι φίλαθλοι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη μεγάλη ανατροπή που πέτυχαν. Όσο το φανάρι ήταν «πράσινο» για τους πεζούς και «κόκκινο» για τα αυτοκίνητα, ο κόσμος πανηγύριζε χαρούμενα στη μέση του δρόμου. Όταν όμως γινόταν «πράσινο» για τα οχήματα, όλοι έκαναν αμέσως στην άκρη για να περάσουν τα αυτοκίνητα και να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία.

«Πυρά» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά FIFA

Εστω και με μεγάλη καθυστέρηση κινήθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με χθεσινό ψήφισμά του καλεί τη FIFA να πάρει πρωτοβουλία και να βοηθήσει να αποζημιωθούν οι οικογένειες των μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς και των εργατών που υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ενώ τονίζει ότι η FIFA έχει βλάψει σοβαρά την εικόνα και την ακεραιότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 

Το ψήφισμα περιέγραψε τη διαφθορά εντός της FIFA ως «ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη», ενώ εξέφρασε λύπη για τις αναφορές σχετικά με καταπατήσεις δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Κατάρ.

afirimeno.com
Με στοιχεία από την kathimerini.gr

Σχετική ανάρτηση: Μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ του Κατάρ, διαμαρτυρίες και εκπλήξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου