15 Νοεμβρίου 2022

Η δεύτερη λίστα Βαξεβάνη στο «Documento»; Μία από τα ίδια!

Και μετά την πρώτη "λίστα Βαξεβάνη" στο "Documento", ενώ αναμένονται οι αποδείξεις που επίμονα ζητούνται, σκάει μύτη και δεύτερη τρανταχτή λίστα επίσης χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Την πρώτη λίστα την αναπαρήγαγαν άπαντες, ενω τη δεύτερη την αντιμετώπισαν με σχετική αδιαφορία. Την τρίτη, που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει, αν και αυτή δεν συνοδεύεται από κάποια έστω αποδεικτικά στοιχεία, θα πάει χαμένο και το μελάνι που θα την τυπώσει. Γιατί στις δημοκρατίες, σε αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όποιος κατηγορεί κάποιον οφείλει να τεκμηριώνει τις κατηγορίες του, ειδάλλως είναι συκοφάντης.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από από σχετικό άρθρο του Δημήτρη Ευθυμάκη στο Protagon. Επίσης παραθέτουμε τις απόψεις του υπουργού Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσου, που περιλαμβάνεται στη δεύτερη λίστα, ο οποίος υποστηρίζει: «είτε η λίστα είναι ανυπόστατη είτε ότι όντως υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του ίδιου του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, για να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα και σκοποί».

Η δεύτερη λίστα; Μία από τα ίδια
Μια άποψη, του Δημ. Ευθυμάκη στο Protagon.gr (απόσπασμα):

(...) Βλέπεις, λοιπόν, την πρώτη λίστα. Υπουργοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, σοβαρά τα πράγματα. Αν αυτά συμβαίνουν στην χώρα σου, όλα είναι διάτρητα. Οχι μόνο στο επίπεδο της ασφάλειας των επικοινωνιών, αλλά και στο πεδίο των βασικών δημοκρατικών θεσμών. Μελετάς τα ονόματα, αναρωτιέσαι για τη σκοπιμότητα της παρακολούθησης κάποιων απ’ αυτά και μετά αναζητάς τις αποδείξεις που τα συνοδεύουν. Δεν υπάρχουν. Μια ξερή λίστα και πολλά τελικά συμπεράσματα, δίχως τα λογικά απαραίτητα ενδιάμεσα στάδια. 
Και πάλι, όμως, δίνεις χρονικό αβάντζο. Θα τις βγάλει, θα τις δώσει, θα τις παρουσιάσει αυτές τις αποδείξεις, εντάξει, ο εκδότης θα παίξει και το πολιτικό του παιχνίδι, στο κάτω-κάτω πολιτικά στρατευμένος είναι, αναμενόμενο να υποβάλει τον αντίπαλο στο μαρτύριο της σταγόνας. Αντε με τις καθυστερήσεις να αυξήσει λίγο και την κυκλοφορία της εφημερίδας του, λογικό κι αυτό ως έναν βαθμό. 
Αλλά περνούν οι μέρες, η χώρα βράζει... Οι επίμονες εκκλήσεις και προκλήσεις «δώσε στοιχεία» πέφτουν πάνω σ’ ένα τείχος αρνήσεων, αναβολών, υπεκφυγών, δικαιολογιών, φόβων και θολών νομικισμών, που εμμέσως πλην σαφώς προαναγγέλλουν ένα πράγμα. «Αποδείξεις δεν θα δείτε. Εχω, αλλά δεν θα τις δείτε». Ενίοτε, δε, και «δεν είναι δική μου δουλειά να τις δείξω, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να τις βρει ή των ενόχων να αποδείξουν ότι δεν είναι ένοχοι». 

Και ενώ η πολιτική ατζέντα κυριαρχείται από αυτό το ομιχλώδες αναπόδεικτο, σκάει μύτη και δεύτερη τρανταχτή λίστα. Ξερή κι αυτή, δίχως στοιχεία. Αλλα δώδεκα ονόματα. Η μεθοδολογία πανομοιότυπη, ένα twit του εκδότη, μια καταδίκη του μαφιόζικου καθεστώτος που κάνει τέτοια αίσχη και μετά σιωπή. Βουρλιστείτε τώρα, τσακωθείτε πάνω στο περιεχόμενου του καταλόγου. 
Ο ίδιος ο εκδότης δεν νιώθει την ανάγκη να πει τίποτα περαιτέρω. Αυτοί που του προσφέρουν πολιτική κάλυψη υιοθετώντας πλήρως τον κατάλογό του, επειδή ερωτώνται πιεστικά, αναγκάζονται να εκστομίσουν ονόματα και γεγονότα που –κατά τη γνώμη τους– στοιχειοθετούν το σκάνδαλο... Πλίνθοι, λίθοι τε και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα... 
Αυτό τώρα τι είναι; Αποκάλυψη σκανδάλου, συνωμοσία ή καραγκιόζ μπερντέ; Εδώ σας θέλω. Εξ ου και η υποδοχή της δεύτερης λίστας. Την πρώτη την αναπαρήξαν άπαντες, τη δεύτερη την αντιμετώπισαν με αδιαφορία. Στην τρίτη, αν δεν συνοδευτεί με κάποια στοιχεία δίπλα της, θα πάει χαμένο και το μελάνι που θα την τυπώσει. 

Ανάρτηση στο facebook του υπουργού Επικρατείας 'Ακη Σκέρτσου

13 Νοεμβρίου

Την αθλιότητα από όπου κι αν εκπορεύεται την αντιμετωπίζεις με διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Δεν συνδιαλέγεσαι ούτε βουτάς στο βούρκο μαζί της. Στις δημοκρατίες επίσης, σε αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όποιος κατηγορεί κάποιον οφείλει να τεκμηριώνει τις κατηγορίες του. Ειδάλλως είναι συκοφάντης.
Οι λίστες του ντοκουμέντου δεν εισφέρουν κανένα νέο στοιχείο στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων ούτε τεκμηριώνονται με αποδείξεις -που εφόσον υπάρχουν πρέπει να προσκομιστούν στη δικαιοσύνη και να μη γίνουν φειγ βολάν.
Το μόνο που πετυχαίνει εν τέλει η σαλαμοποίηση των δήθεν «αποκαλύψεων» είναι ο ευτελισμός μιας σοβαρής υπόθεσης που αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη και η εξυπηρέτηση ενός οργανωμένου σχεδίου αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα αλλά και από το μετρήσιμο έργο που παράγεται καθημερινά σε πολλά πεδία πολιτικής προς όφελος των πολιτών.
Παραθέτω τη συνομιλία μου με τον συντάκτη του ντοκουμέντου διότι η εφημερίδα παρέλειψε να δημοσιεύσει ως όφειλε ολόκληρη την επικοινωνία.


Ά. Σκέρτσος: Είτε η λίστα είναι ανυπόστατη είτε υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του πρωθυπουργού

Κοιτώντας το περιεχόμενο της λίστας τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, «είτε η λίστα είναι ανυπόστατη είτε ότι όντως υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του ίδιου του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, για να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα και σκοποί», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντ1. 
Ενώ, σε άλλο σημείο, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι χειρίζονται με πατριωτική ευθύνη» σειρά ευαίσθητων θεμάτων. Όπως και ότι η πίτα των επενδύσεων ξαναμοιράζεται «γι' αυτό και ασκούνται πιέσεις, πρέπει να τα πούμε κάποια στιγμή, θα τα πούμε στην ώρα τους».

Εισαγωγικά, «εγώ δεν αποδέχομαι ότι με παρακολουθούν γιατί λαμβάνω όλα τα μέτρα ασφαλείας και αυτό δήλωσα και στον συντάκτη του "Documento". Με κάλεσε να με ενημερώσει για αυτό (σ.σ. την λίστα που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα) και του εξήγησα ότι λόγω της θέσης που κατέχω, οφείλω να προσέχω πάρα πολύ. Όλοι γνωρίζουμε - και πραγματικά όλοι γνωρίζουμε - ότι οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι ασφαλείς ανέκαθεν, όχι τώρα».
Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού Επικρατείας, το πρόβλημα αυτό «έρχεται και διογκώνεται χωρίς καμία τεκμηρίωση και διασυνδέεται με ένα υπαρκτό πρόβλημα και μία αστοχία, η οποία ομολογήθηκε. Και υπήρξε ανάληψη πολιτικής ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο τον Αύγουστο σε σχέση με τη νόμιμη επισύνδεση για τον κ. Ανδρουλάκη».
Ταυτοχρόνως, όμως, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε και κάτι ακόμη: «Από τις λίστες που κυκλοφορούν, βλέπω μια κυβέρνηση που παρακολουθείται και όχι κάποιος άλλος. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και πρέπει να σκεφτούμε ότι είτε η λίστα είναι ανυπόστατη είτε ότι όντως υπήρχε σχέδιο παρακολούθησης του ίδιου του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, για να εξυπηρετηθούν αλλότρια συμφέροντα και σκοποί. Αυτό είναι το ζήτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος που σηκώνει αυτό το θέμα».
Μάλιστα για τα παράνομα λογισμικά ειδικότερα, ανέφερε ότι «ομολογήθηκε από τον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε τίποτε για να προστατέψει από αυτά τα λογισμικά, Αντιθέτως πέντε ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και άλλαξε την ποινή, από κακουργηματική σε πλημμέλημα, για τη διακίνηση και εμπορία τέτοιων λογισμικών και τις παράνομες παρακολουθήσεις. Πρέπει να απαντήσει η αντιπολίτευση», ζήτησε επίσης. (...)

afirimeno.com 
Με στοιχεία από: protagon.gr , facebook , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση: Κακόβουλα λογισμικά, κακόβουλα μυαλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου