14 Νοεμβρίου 2022

Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και κάποια μαθήματα

Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX την προηγούμενη εβδομάδα "έκαψε" τουλάχιστον 20 δισεκατομμυριούχους. 
Αν καήκατε από τα κρυπτονομίσματα, μην λάβετε το λάθος μάθημα!
Από δυο δημοσιεύματα των Forbes και Bloomberg:

Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX "έκαψε" τουλάχιστον 20 δισεκατομμυριούχους
Του Matt Durot / Forbes
από το capital.gr/forbes

Όταν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX –με έδρα τις Μπαχάμες– και η αμερικανική θυγατρική του FTX U.S. κατέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι περιουσίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Sam Bankman-Fried και του Gary Wang –συνιδρυτών της εταιρείας– εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο μεγαλύτερος εξωτερικός επενδυτής του ανταλλακτηρίου, η Sequoia Capital, έχασε τα χρήματα που είχε τοποθετήσει στο FTX περίπου στον ίδιο χρόνο.

Η Sequoia –με μεγαλομετόχους τους δισεκατομμυριούχους Doug Leone, Michael Mortiz και Neil Shen– είχε επενδύσει 213,5 εκατ. δολάρια, ποσό που είχε σχεδόν διπλασιάσει την αξία του στα 425 εκατ. δολαρίων. Την Τετάρτη, η Sequoia είδε την αξία του μεριδίου της να μηδενίζεται. Την Παρασκευή, οι εταιρείες FTX και FTX U.S. κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της αγοράς. Οι τρεις μεγιστάνες της Sequioa δεν ήταν οι μόνοι που έχασαν χρήματα, καθώς FTX και FTX U.S. σήκωσαν το λιγότερο 2,2 δισ. δολάρια από το 2019, στην πορεία προς μια αποτίμηση ύψους 40 δισ. δολαρίων συνολικά. Τουλάχιστον ακόμη 17 δισεκατομμυριούχοι "πιάστηκαν στον ιστό" των εταιρειών...

Ο πλουσιότερος επενδυτής κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ο Changpeng Zhao (γνωστός ως CZ), ιδρυτής και CEΟ του ανταλλακτηρίου Binance, συνέβαλε στο να τραβηχτεί το νήμα για την κατάρρευση του FTX με μια σειρά από tweets που αμφισβητούσαν τη διαθέσιμη ρευστότητα της εταιρείας. Η Binance Labs ήταν από τους πρώτους επενδυτές του FTX, συμμετέχοντας σε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 8 εκατ. δολαρίων τον Αύγουστο του 2019. Την Τρίτη, ο CZ έγραψε στο Twitter ότι το Binance προχωρούσε στην εξαγορά του FTX, αλλά μία ημέρα μετά έκανε πίσω "ως αποτέλεσμα της δέουσας επιμέλειας, καθώς και των τελευταίων ειδήσεων σχετικά με κακοδιαχείριση κεφαλαίων πελατών και τις έρευνες που φέρονται να διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές"...

Τον Ιούλιο του 2021, το FTX άντλησε 1 δισ. δολάρια σε αποτίμηση 18 δισ. δολαρίων. Επενδυτές η Coinbase Ventures, επενδυτικός βραχίονας του ανταγωνιστικού ανταλλακτηρίου Coinbase του δισεκατομμυριούχου Brian Armstrong, και τουλάχιστον ακόμη 59 οντότητες... Μόλις τρεις μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2021, το FTX σήκωσε άλλα 421 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση 25 δισ. δολαρίων αντλώντας χρήματα από 69 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων της Sequoia, της Tiger Global και της BlackRock του Larry Fink... Ακολούθως, στις 26 Ιανουαρίου 2022, η αμερικανική θυγατρική του FTX, η FTX U.S., συγκέντρωσε 400 εκατ. δολάρια στον πρώτο και μοναδικό γύρο χρηματοδότησής της, με αποτίμηση 8 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, το FTX άντλησε επιπλέον 400 εκατ. δολάρια από τουλάχιστον 10 επενδυτές, αυξάνοντας την αποτίμησή της στα 32 δισ. δολάρια... 

Τα χρήματα ήταν πολλά – και χάθηκαν. Αλλά μην νιώθετε άσχημα για αυτούς τους δισεκατομμυριούχους. Εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους υπαλλήλους του FTX: σύμφωνα με τον πίνακα κεφαλαιοποίησης που μοιράστηκε ο Bankman-Fried με το Forbes, οι εργαζόμενοι κατείχαν το 3% του ανταλλακτηρίου μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών – ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλου μεμονωμένου εξωτερικού επενδυτή, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο μετά τον γύρο χρηματοδότησης του Ιανουαρίου άξιζε 950 εκατ. δολάρια, ενώ σήμερα –μετά τη χρεοκοπία– μάλλον έχει μηδενική αξία.


Καήκατε από τα κρυπτονομίσματα; Μην λάβετε το λάθος μάθημα
Της Allison Schrager / bloomberg-view
από το capital.gr/bloomberg-view

Οφείλω να ομολογήσω ότι ήθελα να δω την αγορά των κρυπτονομισμάτων να διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Όχι επειδή δεν επένδυσα ποτέ σε αυτήν και ήμουν αγανακτισμένη που έβλεπα τόσο πολλούς ανθρώπους να πλουτίζουν από εκεί (αν και υπήρχαν περίοδοι απωλειών), αλλά κυρίως επειδή δεν κατάλαβα ποτέ ποια αξία αντιπροσώπευαν ή ποιο πρόβλημα έλυναν.

Έτσι, πέρασα τα τελευταία 12 χρόνια υποθέτοντας - και ελπίζοντας - ότι τα crypto θα εξαφανίζονταν. Και τώρα κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να συμβεί. Ή τουλάχιστον, μπορεί να φτάσουν πια να αποτελούν ένα μικρότερο μέρος της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Πλέον όμως ανησυχώ. Μετά από μια δεκαετία προσέλκυσης επενδυτών, δημιουργίας νέων εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων και έχοντας εμπνεύσει πάθος για επενδύσεις σε μια νέα γενιά με γνώσεις τεχνολογίας, φοβάμαι τις συνέπειες μιας τέτοιας κατάρρευσης. Οι επενδυτές κινδυνεύουν να λάβουν τα λάθος μαθήματα σχετικά με την ανάληψη ρίσκου...

Απώλειες
Πρώτα απ' όλα, ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζει προβλήματα και άνθρωποι χάνουν χρήματα. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ποτέ καλή εξέλιξη... 
Η αξία στα crypto υποτίθεται ότι βρισκόταν στο ότι προσέφεραν αντιστάθμιση στο δολάριο ή σε άλλα πιο συμβατικά μέρη της αγοράς. Ή ότι θα κρατούσαν την αξία τους εάν όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία υποχωρούσαν. Ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο να προσφέρει αυτό το είδος αντιστάθμισης, ωστόσο, είναι σπάνιο. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία έχουν αλληλένδετη πορεία, ειδικά όταν η αγορά υποχωρεί.
Η σπανιότητα σημαίνει συνήθως ένα ακριβό περιουσιακό στοιχείο το οποίο προσφέρει χαμηλότερη απόδοση. Πληρώνει κανείς μεγάλο τίμημα γι’ αυτό το είδος ασφάλειας και είναι δύσκολο να το βρει. Το γεγονός ότι τα crypto προσέφεραν τόσο υψηλές αποδόσεις έδειξε ότι δεν αποτελούσαν ποτέ καλή αντιστάθμιση, απλώς πρόσθεταν κίνδυνο στο χαρτοφυλάκιό σας. Το μάθημα εδώ είναι ότι οτιδήποτε φαίνεται να προσφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις έρχεται μαζί με τον κίνδυνο να χάσει κανείς τα αβγά και τα καλάθια, τη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Αξιοπιστία
Η δεύτερη ανησυχία μου είναι το πλήγμα στην αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αντί να είναι πιο ξεκάθαρο για την αληθινή φύση του κινδύνου, το σύστημα συμφώνησε με την ιδέα ότι είναι δυνατό να λαμβάνει κανείς κάτι έναντι του τίποτα.
Εάν οι άνθρωποι θέλουν να κινηθούν κερδοσκοπικά μέσω επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων τα οποία μπορεί να καταρρεύσουν και να γίνουν στάχτη, αυτό είναι δικαίωμά τους, εφόσον δεν παραπλανήθηκαν ποτέ ή εάν το γεγονός δεν ενέχει μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο...
Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία crypto σε συνταξιοδοτικά προγράμματα νωρίτερα μέσα στο 2022 και σχεδίασε μια σχετική έρευνα. Η ανησυχία του, ωστόσο, μάλλον να ήταν πολύ ήπια και ήρθε πολύ αργά. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης στο σύστημα και αυτό, με τη σειρά του, έχει συνέπειες... 
Το μάθημα το οποίο πρέπει να πάρουν οι άνθρωποι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι ότι οι αγορές είναι στημένες, αλλά ότι τα εξαιρετικά επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία πιθανότατα δεν πρέπει να βρίσκονται στο συνταξιοδοτικό σας χαρτοφυλάκιο.

Διόρθωση
Η πτώση των κρυπτονομισμάτων συμβαίνει την ίδια στιγμή που άλλες εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να βυθίζονται. Μάλλον ήταν καιρός για μια φυσιολογική διόρθωση, ωστόσο δεν πρόκειται για σύμπτωση. Η άνοδος των επιτοκίων και του πληθωρισμού τείνει να αφαιρεί τον αέρα από κάθε είδους ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Μια μεγαλύτερη ανησυχία είναι μήπως οι επενδυτές αποδειχθούν πολύ νευρικοί και αυτό διαχυθεί σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, οδηγώντας προς τα τάρταρα ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά.
Μέχρι στιγμής αυτό δεν συμβαίνει. Οι αγορές φαίνεται να κινούνται περισσότερο με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία παρά με βάση εκείνο που συμβαίνει στα κρυπτονομίσματα. Η αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Η κατάρρευση των crypto είναι ένα σύμπτωμα και όχι η αιτία ενός πιο επικίνδυνου περιβάλλοντος και θα πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν προσφέρουν καμία εγγύηση. Το απόλυτο μάθημα εδώ δεν είναι ότι οι αγορές είναι κακές ή "στημένες". Είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να τζογάρεις περισσότερα από όσα αντέχεις να χάσεις σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν έχουν σαφή εγγενή αξία.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου