23 Νοεμβρίου 2022

Μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ του Κατάρ, διαμαρτυρίες και εκπλήξεις

Γερμανικές παμπ μποϊκοτάρουν το Κατάρ.
Οι αρχηγοί επτά ευρωπαϊκών ομάδων δεν θα φορέσουν το περιβραχιόνιο «OneLove».
Η σιωπηλή αντίσταση των Ιρανών στο Μουντιάλ
Κατάρ: Εκβιασμός, δειλία και θάρρος.
Αργία στη Σαουδική Αραβία μετά τη νίκη επί της Αργεντινής στο Μουντιάλ.

Γερμανικές παμπ μποϊκοτάρουν το Κατάρ

Δεν υπάρχει προηγούμενο. Ποτέ στο παρελθόν η ατμόσφαιρα σε ένα Μουντιάλ δεν ήταν τόσο υποτονική στη Γερμανία. Η τηλεόραση μένει κλειστή, για public viewing ούτε λόγος.Εδώ και 27 χρόνια, μια από τις cult παμπ της Κολωνίας, η Lotta, ζει ηλεκτρισμένες ποδοσφαιρικές στιγμές που μένουν για πάντα. Οι ιδιοκτήτες βάζουν μια γιγαντοθόνη συνήθως έξω από το μαγαζί, όπου δεκάδες οπαδοί της πανηγυρίζουν συλλογικά με ζητωκραυγές και άφθονη μπίρα. Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όχι μόνο γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου γίνεται χειμώνα, αλλά επειδή το διοργανώνει το Κατάρ. Και ο ιδιοκτήτης της παμπ Πέτερ Τσίμερμαν, ποδοσφαιρόφιλος μέχρι τα μπούνια, έπρεπε να πάρει μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής του.

Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ η τηλεόραση μένει κλειστή. Από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπίεση των γυναικών, τις διακρίσεις σε βάρος του ομοφυλοφίλων και τις καταστροφικές συνθήκες εργασίες. "Θέλουμε επίσης με τη στάση μας να στείλουμε ένα μήνυμα ενάντια σε αυτό το εντελώς διεφθαρμένο σύστημα της FIFA, που το μόνο που τη νοιάζει είναι τα λεφτά και αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποδοσφαιρική κουλτούρα" λέει ο Τσίμερμαν. Και την Τρίτη, την ώρα που θα ξεκινά το ματς της Γαλλίας με την Αυστραλία, στην παμπ θα γίνεται συζήτηση για την κατάσταση στο Κατάρ, την πολιτική της FIFA και το μποϊκοτάζ...

Η παμπ Lotta στην Κολωνία

Οι γερμανικές αλυσίδες λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών, όπως οι Intersport και Sport2000, διαμαρτύρονται ότι οι πωλήσεις φανελών του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν μειωθεί έως και 50% σε σύγκριση με το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από τέσσερα χρόνια στη Ρωσία. Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων infratest dimap, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς σκέφτονται να αγνοήσουν φέτος εντελώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο μεταξύ, στη παμπ Lotta οι υπεύθυνοι έχουν αφαιρέσει με συνέπεια από όλα τα μπουκάλια μπύρας και το λογότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA...

Όλοι όσοι συμμετάσχουν στο κάλεσμα, θα πρέπει να "πνίξουν" τη FIFA με επιστολές διαμαρτυρίας, να μην αγοράσουν προϊόντα με το λογότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να αποφύγουν το Κατάρ και τις δημόσιες προβολές στη Γερμανία...

Πηγή: Deutsche Welle 

Μουντιάλ 2022: Οι αρχηγοί επτά ευρωπαϊκών ομάδων δεν θα φορέσουν το περιβραχιόνιο «OneLove»

Η τιμωρία με κίτρινη κάρτα ανάγκασε επτά ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να υποχωρήσουν

Η FIFA απαγόρευσε στους αρχηγούς των ομάδων να φορέσουν το περιβραχιόνιο «OneLove» κατά τη διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ του Κατάρ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε ότι όσοι παίκτες το φορούν θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα πριν από την εκκίνηση των αγώνων.

Η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ουαλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Ελβετία εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας εξηγούν τους λόγους που έκαναν πίσω και οι αρχηγοί τους δεν θα φορέσουν το περιβραχιόνιο. Οι επτά ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ήταν αποφασισμένες να παρακάμψουν τον κανονισμό που υπαγορεύει ότι ο εξοπλισμός της κάθε εθνικής ομάδας δεν πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες αλλά η τιμωρία των ποδοσφαιριστών, τους ανάγκασε να κάνουν πίσω.

«Η FIFA ήταν ξεκάθαρη πως θα προχωρήσει σε αθλητικές κυρώσεις σε περίπτωση που οι αρχηγοί των ομάδων μας εμφανιστούν στο γήπεδο με το περιβραχιόνιο ”OneLove”. Ως οι εθνικές ομοσπονδίες αποφασίσαμε πως δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες σε μία κατάσταση που θα επιφέρει αθλητικές τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένων και καρτών, έτσι τους ζητήσαμε να μην τα φορέσουν στα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήμασταν προετοιμασμένοι να πληρώσουμε πρόστιμα τα οποία κανονικά θα εφαρμόζονταν σε παραβιάσεις κανονισμών σχετικών με την φανέλα και είχαμε ισχυρή θέληση να τα φορέσουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βάλουμε τους παίκτες σε μία κατάσταση που ίσως δεχθούν κίτρινη κάρτα ή ίσως ακόμη αναγκαστούν και να φύγουν από το γήπεδο.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την αποφαση της FIFA που πιστεύουμε πως είναι αδικαιολόγητη – γράψαμε στην FIFA τον Σεπτέμβριο και την πληροφορήσαμε για την επιθυμία να το φορέσουμε για να υποστηρίξουμε την ενσωμάτωσή του στο ποδόσφαιρο και δεν πήραμε απάντηση. Οι παίκτες και οι προπονητές μας είναι απογοητευμένοι – είναι ξεκάθαροι οπαδοί της συμπερίληψής τους στο ποδόσφαιρο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πηγή:kathimerini.gr

H Εθνική Ομάδα του Ιράν

Μουντιάλ: Η σιωπηλή αντίσταση των Ιρανών

Η σιωπή των παικτών του Ιράν στο άκουσμα του εθνικού ύμνου ως ένδειξη αντίστασης στο ιρανικό καθεστώς, η εκβιαστική FIFA και η δειλία της Γερμανίας στον γερμανικό Τύπο.

«Το Ιράν συγκλονίζεται από κύμα μαζικών διαδηλώσεις εδώ και εβδομάδες. Στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ ενάντια στην Αγγλία, Ιρανοί οπαδοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της πατρίδας τους με σύνθημα 'Γυναίκα Ζωή Ελευθερία'. Εντυπωσιακό όμως μήνυμα έστειλαν και οι ίδιοι παίκτες» σημειώνει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Stern αναφερόμενο στην απρόσμενη σιωπή τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας τους. «Κατά τη διάρκεια του ύμνου οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν για λίγο μια γυναίκα με λευκή μαντίλα στις εξέδρες να χειροκροτεί τους σιωπηλούς παίκτες, ενώ δάκρυα κυλούσαν στο πρόσωπό της. Ένα πανό έγραφε στα αγγλικά 'Woman Life Freedom', το σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας».

«Woman Life Freedom» από Ιρανούς για το Ιράν

Από την πλευρά της η Zeit παρατηρεί: «Ο αρχηγός της ομάδας του Ιράν Εχσάν Χατζησαφί εξέφρασε την Κυριακή τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων στο Ιράν. Η ομάδα πρέπει να αποδεχθεί ότι οι συνθήκες στη χώρα δεν είναι καλές και ότι ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος, ανέφερε μιλώντας στα ΜΜΕ. Οι παίκτες το γνωρίζουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μαζικές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν μέχρι σήμερα».

Κατάρ: Εκβιασμός, δειλία και θάρρος

Το ίδιο θάρρος όμως, σαν αυτό που επέδειξαν οι Ιρανοί παίκτες και φίλαθλοι, δεν επέδειξαν οι παίκτες της Γερμανίας, μετά την απαγόρευση από τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας FIFA να φορέσουν περιβραχιόνιο με μότο «Οne Love» για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η γερμανική ραδιοφωνία DLF σχολιάζει: «Οι λέξεις που περιγράφουν τη σημερινή μέρα στο Μουντιάλ: εκβιασμός, δειλία και θάρρος. Εκβιαστής είναι η FIFA που απείλησε τους παίκτες (…) με κίτρινη κάρτα και ίσως αφαίρεση πόντων. Οι επίσημοι ποδοσφαιρικοί κανόνες στην πραγματικότητα δεν επιτρέπουν αυτήν την τιμωρία. Η FIFA διαμορφώνει τους δικούς της κανόνες (…)


Όμως, οι παίκτες της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας διαμαρτυρήθηκαν με τον δικό τους τρόπο. Στην ομαδική τους φωτογραφία σήμερα, πριν τον αγώνα με την Ιαπωνία, έκλεισαν τα στόματά τους.

H Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θα μπορούσε να έχει δεχθεί την κίτρινη κάρτα. Θα μπορούσε να απειλήσει μαζί με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες ότι θα εγκαταλείψουν το Μουντιάλ. Tίποτα από αυτά δεν συνέβη (…) Αντίθετα, οι Ιρανοί δείχνουν πώς μπορεί να μοιάζει το θάρρος στο διεθνές ποδόσφαιρο. Πριν αναχωρήσουν από το Ιράν, οι παίκτες υποκλίθηκαν στον συντηρητικό πρωθυπουργό. Αλλά πριν από το παιχνίδι με την Αγγλία, οι παίκτες σιώπησαν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου ως ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές στη χώρα τους. Η κρατική ιρανική τηλεόραση έριξε μαύρο την ώρα της σιωπής - οι παίκτες και οι οικογένειές τους απειλούνται τώρα με αντίποινα από ένα καθεστώς που έχει ήδη εκτελέσει αθλητές της αντιπολίτευσης».

Πηγή: p.dw.com (Deutsche Welle)

Μουντιάλ 2022: Αργία στη Σαουδική Αραβία μετά τη νίκη επί της Αργεντινής
Παροξυσμός επικρατεί στη Σαουδική Αραβία μετά τη νίκη επί της Αργεντινής

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Μουντιάλ πέτυχε η Σαουδική Αραβία που επιβλήθηκε την Τρίτη με 2-1 της Αργεντινής στην πρώτη αγωνιστική του τρίτου ομίλου της διοργάνωσης. Η ομάδα Αργεντινή προηγήθηκε στο 9ο λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μέσι. Οι Σαουδάραβες, όμως, δεν παράτησαν το ματς και έκαναν την μεγάλη ανατροπή στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Iσοφάρισε στο 48′ και πέτυχαν το γκολ της νίκης στο 53′.

Όσοι βρίσκονταν μέσα στο γήπεδο πανηγύρισαν με την ψυχή τους τη σπουδαία επιτυχία. Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε εθνική αργία για την Τετάρτη, προκειμένου όλοι να πανηγυρίσουν και να γιορτάσουν για τη μεγάλη νίκη της χώρας τους επί Αργεντινής του Λίο Μέσι.

«Η Τετάρτη θα είναι ημέρα αργίας για όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες” αναφέρει συγκεκριμένα ο λογαριασμός του Saudi Press Agency.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου