18 Ιανουαρίου 2023

Νταβός: Προς μια άλλη παγκοσμιοποίηση;

Η πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ολοκληρώθηκε και όλοι φαίνεται να συμφωνούν στο ακόλουθο: η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά ώστε να παραμείνει ισχυρή γεωπολιτική δύναμη. Βασικός στόχος καθίσταται «να ηγηθεί η Ευρώπη της αγοράς στις πράσινες τεχνολογίες», με όπλο το “Green Deal Industrial Plan”, όπως το παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «ένα βιομηχανικό σχέδιο με διαφοροποιημένη βάση πρώτων υλών, απλούστερους κανονισμούς και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς τις εταιρείες», ως απάντηση στο αμερικανικό αντιπληθωριστικό πακέτο IRA. 

Σχολιάζοντας το εν λόγω σχέδιο, η Süddeutsche Zeitung προειδοποιεί πως «η περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων επιδότησης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ καλά θα κάνουν να μην βλέπουν την οικονομική βοήθεια ως ένα βολικό θαύμα και όπλο για όλες τις χρήσεις. Υπάρχουν πιο έξυπνοι τρόποι για να στηρίξουμε την οικονομία». Η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ακόμη πως με αυτό το σχέδιο «αυξάνεται ο κίνδυνος τα κράτη-μέλη να εισέλθουν σε έναν αγώνα επιδοτήσεων με τις ΗΠΑ και την Κίνα - ή ακόμα χειρότερα: μεταξύ τους. […] Οι Βρυξέλλες πρέπει να επιτρέψουν περισσότερο τις επιδοτήσεις, αλλά μόνο με πολύ στοχευμένο τρόπο, μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μόνο σε ένα μέτριο επίπεδο». Για το γερμανικό μέσο προκρίνονται «η επέκταση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, η συνολική βελτίωση των εγχώριων υποδομών και η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων. […] Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις κοστίζουν χρήματα - αλλά τα δισεκατομμύρια είναι προτιμότερο να δαπανηθούν εκεί παρά σε ένα όργιο επιδοτήσεων».

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, φαίνεται πως «οι υπερασπιστές των ελεύθερων αγορών δίνουν μάχη οπισθοφυλακής, καθώς αναδύεται ένα νέο δόγμα: η οικονομία πρέπει να υποταχθεί στη γεωπολιτική, η αποτελεσματικότητα στην ασφάλεια. […] Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν όπως πριν από τον πόλεμο. Ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας και η πανωλεθρία γύρω από την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 κατέστησαν σαφές ότι η οικονομία και η ασφάλεια πρέπει να εξετάζονται από κοινού». Η απο-παγκοσμιοποίηση του εμπορίου δεν φαντάζει σε καμία περίπτωση ως ενδεχόμενο, καθώς «αυτό θα είχε ως συνέπεια όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την πολιτιστική αποσύνδεση - και συνεπώς τη σταδιακή διαίρεση του κόσμου». Αντιθέτως, καταλήγει η οικονομική εφημερίδα, «είναι αναγκαία μια ενεργή διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης με κατεύθυνση τη βιωσιμότητα, με δίκαιες και ισότιμες συνθήκες.


Νταβός: Επιστροφή στις ρίζες
Δυο μέρες νωρίτερα η 
Deutsche Welle έγραφε:

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιστρέφει στις ελβετικές Άλπεις. Λιγότεροι φέτος οι ηγέτες και οι επώνυμοι, αλλά πιο έντονη αναμένεται η παρουσία της επιχειρηματικής ελίτ.

«Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» είναι το φετινό σύνθημα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που ανοίγει τις πύλες του σε γνώριμο έδαφος, στο Νταβός της Ελβετίας. Μπορεί να υποχωρεί σταδιακά η κρίση της πανδημίας, παραμένει όμως η δαμόκλειος σπάθη των πολλαπλών κρίσεων, που εκτιμάται ότι φέτος θα πυροδοτήσουν ύφεση στο ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, όπως εκτιμά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο ιδρυτής του «Νταβός» Κλάους Σβαμπ. Στα 84 χρόνια του παραμένει στις επάλξεις ως εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έχοντας παραδώσει τυπικά την προεδρία στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Μπόργκε Μπρέντε. Στο βιβλίο του «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», το 2016, ο Σβαμπ έχει περιγράψει αναλυτικά τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορεί η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση της οικονομίας. Σήμερα θεωρεί ότι «οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές κρίσεις συγκλίνουν και συμπτύσσονται, διαγράφοντας ένα αβέβαιο μέλλον. Η ετήσια συνάντηση στο Νταβός προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι ηγέτες δεν παγιδεύονται σε μία νοοτροπία κρίσης». (...)

Ο ιδρυτής του Φόρουμ Κλάους Σβαμπ

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις αναμένονται εκεί που τέμνονται η οικονομική και η πολιτική ατζέντα. Ίσως γι' αυτό στο φετινό Νταβός συμμετέχουν 56 υπουργοί Οικονομικών- περισσότεροι από ποτέ. Μείζον ζήτημα είναι οι εξελίξεις στην Αφρική, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Μπόργκε Μπρέντε. «Το αποτύπωμα της Αφρικής είναι πολύ σημαντικό», επισημαίνει. «Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από την υπογραφή μίας Συνθήκης Ελεύθερου Εμπορίου στην αφρικανική ήπειρο. Εάν υλοποιηθεί με επιτυχία το εγχείρημα, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας».

Μάλλον υποβαθμισμένη θα είναι φέτος η παρουσία των πολιτικών. (...) Στο παρελθόν το Νταβός έβγαζε και πολιτικές ειδήσεις, όπως είχε γίνει με την ελληνοτουρκική συμφωνία του 1988, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Οζάλ. Αλλά η πολιτική διαμεσολάβηση δεν είναι στις προτεραιότητες του Φόρουμ. Απαντώντας σε ερώτηση του περιοδικού BILANZ, αν το Νταβός θα μπορούσε να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους εμπλεκόμενους στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Κλάους Σβαμπ δηλώνει ότι «εμείς δεν έχουμε καμία ανάμειξη. Διαπραγματεύονται η Ρωσία, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ (...) Απαιτείται μία διαδικασία πολιτικής διαραγμάτευσης. Αλλά εμείς πρέπει να δρομολογήσουμε από τώρα την ανοικοδόμηση. Τον περασμένο Μάιο είμαστε οι πρώτοι που ζήτησαν ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία...»

«Φορολογήστε τους πλούσιους». Δεν λείπουν και οι κινητοποιήσεις από αντιπάλους της παγκοσμιοποίησης, ακτιβιστές για το κλίμα και άλλους. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή για το φετινό Φόρουμ. Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, το πιο πιθανό είναι ότι οι συμμετέχοντες θα απομονωθούν στο κέντρο του Νταβός, ενώ οι διαδηλωτές θα οδηγηθούν σε άλλον χώρο, ώστε να διαδηλώνουν χωρίς να ...ενοχλούν. Την Κυριακή πάντως εκατοντάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Νταβός για μία εκδήλωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «Φορολογήστε τους πλούσιους».

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της Oxfam Γκαμπριέλα Μπούχερ «σε πρόσφατη έρευνά μας δείχνουμε ότι από το 2020 μέχρι σήμερα το πιο πλούσιο 1% του πληθυσμού κατέχει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου. Μιλάμε για ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο από τον νέο πλούτο που έχει παραχθεί στο διάστημα αυτό. Την ίδια στιγμή ο ένας στους δέκα συνανθρώπους μας πεινάει καθημερινά, ενώ ένα δισεκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες, όπου ο πληθωρισμός αφανίζει το εισόδημά τους...»

Πηγή: Deutsche Welle, από δυο δημοσιεύματα και ειδικότερα από:
https://p.dw.com/p/4MLvU και https://p.dw.com/p/4MEJ2

Σχετική ανάρτηση: Νταβός και συνωμοσιολόγοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου