22 Ιανουαρίου 2023

Σκηνοθετήθηκε η ιστορία της μικρής Μαρίας στη νησίδα του Εβρου

Αυτόπτης μάρτυρας: 
«Ο διακινητής μάς είπε βάψτε το παιδί…». 
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Να ζητήσει συγγνώμη ο Αλ. Τσίπρας για την υπόθεση των 38 μεταναστών.
NZZ: «Είναι οι ιθύνοντες του Spiegel απλώς αφελείς ή αποκρύπτουν σκοπίμως το γεγονός ότι έχουν πέσει στην παγίδα ενός φαντασιόπληκτου μάρτυρα;».

«Ο διακινητής μάς είπε βάψτε το παιδί…»

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει στην «Καθημερινή» πώς σκηνοθετήθηκε η ιστορία της μικρής Μαρίας και τι έγινε στη νησίδα του Εβρου τον περασμένο Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό με τη μικρή Μαρία, που φέρεται να απεβίωσε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού, δεν συνέβη ποτέ. Σκηνοθετήθηκε κατόπιν υπόδειξης του διακινητή ως ένα εύρημα, προκειμένου οι 38 Σύροι πρόσφυγες να μπορέσουν να φτάσουν ανεμπόδιστα σε ασφαλές σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ένας από τους πρόσφυγες που ανήκε στην ομάδα των 38 εγκλωβισμένων, τον Δεκαπενταύγουστο του 2022, περιγράφει μία πορεία που ξεκίνησε από τη Συρία και έπειτα από πολλές παλινωδίες κατέληξε στη νησίδα του Έβρου, στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Από όσα αναφέρει στην «Κ», τις κινήσεις των προσφύγων καθοδηγούσε εξ αποστάσεως ο διακινητής που είχαν πληρώσει, μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα. Εκείνη, ισχυρίζεται, μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος ενός πεντάχρονου κοριτσιού.

Πηγή: kathimerini.gr

Γ. Οικονόμου για Αλ. Τσίπρα: Να ζητήσει συγγνώμη για την υπόθεση των 38 μεταναστών

«Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, δήλωνε με ύφος κήνσορα: «σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο»;

'Αραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής», αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερεις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έβρος

NZZ: Αφέλεια ή σκόπιμη απόκρυψη

Σε εκτενέστατο δημοσίευμά της, στις 20/1, η Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει με έντονα επικριτικό τόνο τα δημοσιεύματα του Spiegel αναφορικά με τον υποτιθέμενο θάνατο της μικρής Μαρίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποδομώντας και την αξιοπιστία της βασικής μάρτυρα του γερμανικού περιοδικού, Μπάινταα Σ., η οποία αναφερόταν ως μέρος της ομάδας προσφύγων που είχε φτάσει στα ελληνικά σύνορα. 

Το ελβετικό μέσο διερωτάται: «Είναι οι ιθύνοντες του πιο διαδεδομένου και πιο πολυαναφερόμενου κορυφαίου μέσου στη Γερμανία απλώς αφελείς ή αποκρύπτουν σκοπίμως το γεγονός ότι έχουν πέσει στην παγίδα ενός φαντασιόπληκτου μάρτυρα;». Για την Μπάινταα, αναφέρεται πως «μόλις μία ημέρα μετά την άφιξή της, εξαφανίζεται. Το όνομά της δεν περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο που έστειλαν οι πρόσφυγες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιούλιο. […] Και το κοριτσάκι η Μαρία, που σκοτώθηκε από δάγκωμα σκορπιού, πολύ πιθανόν να μην υπάρχει, όπως ανακαλύπτουν σύντομα οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Έκτοτε, το “Spiegel” προσπάθησε να συγκρατήσει το σκάνδαλο με κάθε είδους ελιγμούς. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των πηγών, το περιοδικό γράφει σε μια "επανεκτίμηση" πως τα άρθρα θα έπρεπε να είχαν διατυπωθεί "πιο προσεκτικά"».

Η ελβετική εφημερίδα καταλήγει δε πως «το "Spiegel" δεν αναφέρει το γεγονός ότι η Μπάινταα Σ. έχει 24.000 ακολούθους και πως ήταν ήδη εξαιρετικά ενεργή στα κοινωνικά δίκτυα πριν από την παραμονή της στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας φωτογραφίες με καφέδες και γερμανικά τοπία. Επίσης, δεν αναφέρει και ότι είναι συγγραφέας βιβλίων με εμπειρία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αντιθέτως, παρουσιάζεται σαν μία απλή Σύρια πρόσφυγας».

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου