24 Ιανουαρίου 2023

Οι καλύτερες ασκήσεις όλων των εποχών σύμφωνα με το Harvard

Έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία, να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, να ενισχύσουν τα οστά, τις αρθρώσεις, ενώ χαρίζουν και εγκεφαλική δύναμη. Το κολύμπι αναδεικνύεται η
 καλύτερη αθλητική δραστηριότητα.

Marie Bladt / VOGUE (απόσπασμα):

Mελέτη που απαριθμεί τις πέντε πιο ωφέλιμες σωματικές δραστηριότητες για την υγεία, που πραγματοποιήθηκε από το Harvard Medical School. Θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας, να βελτιώσετε την ισορροπία και το εύρος της κίνησής σας, να ενισχύσετε τα οστά σας, να προστατέψετε τις αρθρώσεις σας και ακόμη και να αποτρέψετε την απώλεια μνήμης. 

«Εφόσον κάνετε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα και περιλαμβάνει δύο ημέρες προπόνησης την εβδομάδα, μπορείτε να θεωρείτε τον εαυτό σας ενεργό άτομο», σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Οι 5 πιο ωφέλιμες σωματικές ασκήσεις για την υγεία

Κολύμπι
Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το κολύμπι είναι η καλύτερη αθλητική δραστηριότητα που υπάρχει. Η άνωση του νερού υποστηρίζει το σώμα και απαλύνει την ένταση της δραστηριότητας στις αρθρώσεις. Οι κινήσεις είναι επομένως πιο ρευστές και λιγότερο σκληρές. «Η κολύμβηση είναι ευεργετική για τα άτομα με αρθρίτιδα γιατί τους επιτρέπει να αντέχουν λιγότερο βάρος», εξηγεί ο Dr.I-Min Lee, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Επίσης δουλεύει και τονώνει όλους τους μυς του σώματος. Η τακτική κολύμβηση υπόσχεται αύξηση της δύναμης, του μεταβολισμού και της φυσικής κατάστασης, ενώ παράλληλα δουλεύει την αναπνοή σας. Ως αερόβια δραστηριότητα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή ικανότητα. Μια άλλη επιλογή στο νερό είναι το aqua aerobic.

Tai Chi
Γνωστό ως «κινούμενος διαλογισμός», αυτή η κινεζική πολεμική τέχνη συνδυάζει απαλή κίνηση και χαλάρωση. Μέσα από fluid και οργανικές κινήσεις, μια συνεδρία Tai-Chi δουλεύει απαλά όλους τους μύς και ηρεμεί το μυαλό. Είναι μια δραστηριότητα που όλοι μπορούν να απολαύσουν, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυσική τους κατάσταση. Αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ηλικιωμένους, όπως επισημαίνει ο Dr.Lee : «Επειδή η ισορροπία είναι ένα σημαντικό συστατικό της φυσικής κατάστασης και η ισορροπία είναι κάτι που χάνουμε καθώς μεγαλώνουμε».

Strength training
Οι ειδικοί του Harvard δεν ενθαρρύνουν την αύξηση της μυϊκής μάζας με την άρση βαρών, αλλά απλώς την αύξηση της δύναμης. «Αν δεν χρησιμοποιείτε τους μύες σας, θα χάσουν τη δύναμη τους με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Dr.Lee. Ένα άλλο πλεονέκτημα: «Όσο περισσότερους μύες έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε, καθιστώντας ευκολότερο να κρατήσετε το βάρος μακριά», λέει ο Dr.Lee. «Η ενδυνάμωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία», προσθέτει. Αλλά φροντίστε να ξεκινήσετε από τα λίγα και στη συνέχεια να αυξάνετε τα βάρη... 

Περπάτημα
Αυτή είναι ίσως η πιο εύκολη σωματική δραστηριότητα για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Κι όμως, η Ιατρική Σχολή του Harvard την κατατάσσει στην τέταρτη θέση. «Το περπάτημα είναι μια απλή αλλά ισχυρή άσκηση. Μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε φόρμα, να βελτιώσετε τη χοληστερόλη σας, να ενισχύσετε τα οστά σας, να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση, να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, να αυξήσετε την ενέργειά σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις»... «Μόλις φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια, περπατήστε για 10 έως 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αυξήστε τα».

Ασκήσεις kegel
Λιγότερο γνωστές, ωστόσο, οι ασκήσεις Kegel είναι μεταξύ των κορυφαίων 5 που έχει καθιερώσει η Ιατρική Σχολή του Harvard. «Ενισχύονται οι μύες του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη», σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, και μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην πρόληψη της ακράτειας. Πώς γίνεται; «Για να εκτελέσετε σωστά μια άσκηση Kegel, συσπάστε τους μύς που θα χρησιμοποιούσατε για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από την ούρηση. Κρατήστε τη σύσπαση για δύο έως τρία δευτερόλεπτα και αφήστε την. Φροντίστε να χαλαρώσετε πλήρως τους μύς του πυελικού εδάφους μετά τη σύσπαση. Επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές. Προσπαθήστε να κάνετε τέσσερα έως πέντε σετ την ημέρα.

Πηγή: vogue.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου