8 Ιανουαρίου 2023

Αυτόνομα ρομπότ μεταφορών στους δρόμους των Τρικάλων

Για 1η φορά σε όλη την Ευρώπη

Ξεκίνησαν στα Τρίκαλα οι πιλοτικές δομικές των αυτόνομων ρομπότ μεταφορών (delivery droids) YAPE, μέσα από τη συνεργασία της e-Trikala, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και του Πανεπιστημίου της Γένοβας (UNIGE), στo πλαίσιo του ευρωπαϊκού προγράμματος SHOW.

Αρχικά στον Μύλο των Ξωτικών, τα ρομπότ μετέφεραν τα γράμματα των μικρών παιδιών από το ταχυδρομείο των Ξωτικών προς τον Αη Βασίλη. Στη συνέχεια, τα ρομπότ θα κινηθούν στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, στο κέντρο της πόλης, μεταφέροντας εφημερίδες, αλληλογραφία και μικρά πακέτα από τους προμηθευτές στα τοπικά καταστήματα.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων, το ρομπότ αυτό «εκπαιδεύεται» με λέιζερ και χαρτογραφημένη διαδρομή, όχι απλώς να κινείται σε προκαθορισμένο πλαίσιο, αλλά και να «διαβάζει» τυχόν εμπόδια. Επομένως, θα μπορεί να προχωρά με βάση την κίνηση των πεζών, τα ποδήλατα και, γενικά, μη καθορισμένους παράγοντες.

Στόχος, το να δοκιμαστεί σε ποιες συνθήκες μπορούν να λυθούν θέματα μεταφοράς προϊόντων σε κέντρα πόλεων, συνυπολογίζοντας την κίνηση, μετρώντας τους χρόνους, τα ηλεκτρικά φορτία και όλα τα τεχνικά δεδομένα.

Επομένως, θα εξαχθούν συμπεράσματα για τον τρόπο και το εύρος χρήσης παρόμοιων ρομπότ σε αστικό περιβάλλον, με πεζούς, οχήματα, κινητά εμπόδια και όχι μόνο σε κλειστά κέντρα εμπορίου ή σε ελεγχόμενους χώρους, όπου τα ρομπότ αυτά ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Μάλιστα, στην τεχνική ονομασία του προγράμματος, η διαδρομή καταγράφεται ως «The last mile» εννοώντας τη χρήση οχημάτων μικρομεταφορών - παραδόσεων μικρής κλίμακας, στο κέντρο πόλεων, με κανονικές συνθήκες, από στόλο οχημάτων.
Tα ρομπότ είναι κατασκευασμένα από την ιταλική εταιρεία YAPE. 

Το έργο αποτελείται από πιλοτικές εφαρμογές σε πραγματικό αστικό περιβάλλον που θα λάβουν χώρα σε 20 πόλεις στην Ευρώπη. Αυτή η καινοτομία, για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη, υλοποιείται στα Τρίκαλα, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντελιβεράς παραφορτωμένος στην Κίνα. Και μια εικόνα από το παραδοσιακό ντελίβερι στην Κίνα, από έναν παραφορτωμένο ντελιβερά!

Ηλεκτρονικές οι παραγγελίες που τρέχει παραφορτωμένος να παραδώσει ο ντελιβεράς στο Πεκίνο (φωτογραφία επάνω) εν μέσω κορωνοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα στην χώρα, την ώρα που παγκόσμιοι οργανισμοί και κυβερνήσεις ζητούν από την Κίνα να μοιραστεί περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση. (AP Photo/Andy Wong). Από την kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου