31 Ιανουαρίου 2023

Στο 10% τα κέρδη στο Χρηματιστήριο τον Ιανουάριο του 2023

Ολοκληρώθηκε σήμερα και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με τις επιδόσεις του Ιανουαρίου
να εκπλήσσουν και τους πλέον αισιόδοξους (January effect*). Με κινητήριο μοχλό τον Τραπεζικό κλάδο, η Εγχώρια Αγορά σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις, σε επίπεδο βασικών δεικτών και μάλιστα εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς χρηματιστηριακού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος μήνας του χρόνου ολοκληρώθηκε, αφήνοντας μηνιαία κέρδη 10% για τον Γενικό Δείκτη, που είναι η καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο Δείκτης είχε σημειώσει μηναία κέρδη 10,26%. Σαφώς υψηλότερες οι επιδόσεις του Τραπεζικού δείκτη, που ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο με κέρδη 20,72%.

ο Γενικός Δείκτης τον Ιανουάριο του 2023

Πάντως, αν και μια χρηματιστηριακή παράδοση λέει ότι “το πρόσημο στο οποίο θα κλείσει ο Ιανουάριος, είναι αυτό που θα δούμε και στο τέλος του έτους”, γεγονός 
είναι ότι στις Αγορές, "οι προηγούμενες αποδόσεις δεν καθορίζουν τις μελλοντικές".

Η αγορά έδειξε από χτες ότι εμφανίζει σημάδια κόπωσης πάνω από τις 1.020 μονάδες, αλλά το rotation στους ανοδικούς κύκλους έδωσε μέχρι σήμερα το μεσημέρι την εντύπωση ότι θα ξεπερνούσε εσωτερικά τις διορθώσεις που χρειάζεται.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη της επερχόμενης διόρθωσης, κάτι που φάνηκε και σήμερα.

Αν και η αγορά έχει περιθώρια να διευρύνει τη διορθωτική της κίνηση, αυτό που προβληματίζει είναι η στασιμότητα που δείχνουν ορισμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι, οι οποίοι υπολείπονται του ράλι της νέας χρονιάς, με το January effect να τις έχει αφήσει "ασυγκίνητες".

Όπως σχολιάζει όμως χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, "η αγορά διαθέτει σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω, αλλά διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη, τις εφεδρείες που χρειάζεται σε περίπτωση που υπάρξουν αναταράξεις τόσο σε διεθνές επίπεδο (στο περιθώριο των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών) όσο και σε εγχώριο (πολιτικές εξελίξεις)". Τα τεχνικά περιθώρια δηλαδή που εξακολουθούν να έχουν αρκετοί, δεικτοβαρείς κυρίως, τίτλοι μπορούν να λειτουργήσουν σε πιθανή επιτάχυνση του risk off, το οποίο σε ένα ναρκοθετημένο διεθνές περιβάλλον θα πρέπει να υπάρχει σαν σενάριο.

Χωρίς αμφιβολία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς παραμένουν οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών FED (Τετάρτη), ECB (Πέμπτη) και BoE (Πέμπτη), όπου αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ να αναμένεται να αναπροσαρμόσει τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β., καθώς υστερεί σε σχέση με τη Federal, ενώ έχει και υψηλότερο πληθωρισμό.

ο Γενικός Δείκτης στις 31.1.2023

Ειδικότερα σήμερα, τελευταία ημέρα του μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,19% στις 1.022,82 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,35% στις 2.475,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,81% στις 773,31 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 156,66 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό τώρα, σήμερα ο Σαράντης έκλεισε με κέρδη 5,48%, με τη Eurobank να ακολουθεί με +3,20%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Alpha bank και Λάμδα και άνω του 1% σε Aegean, Quest και Τιτάν. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Coca Cola. Στον αντίποδα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ έκλεισαν με πτώση 3,27% και 3,15% αντίστοιχα, με τις Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με -2,89% και -2,15% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Motor Oil, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Εθνική. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Autohellas.

afirimeno.com
Με στοιχεία από euro2day.gr και capital.gr

Σχετική ανάρτηση: Με κέρδη 4,08% το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2022 
*Σχετικά με το January effect δείται και αυτές τις αναρτήσεις μας:
January effect στις Χρηματιστηριακές αγορές
Το January effect μας ξέχασε το 2016;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου