8 Οκτωβρίου 2013

Νόμπελ Φυσικής για το «σωματίδιο του Θεού» στους Εγκλέρ και Χιγκς

Στον 80χρονο Βέλγο Φρανσουά Εγκλέρ και τον 84χρονο Πίτερ Χιγκς απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Φυσικής, όπως ανακοίνωσε η βασιλική σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Ο δύο φυσικοί τιμήθηκαν για το έργο τους σε ένα μικροσκοπικό σωματίδιο το οποίο πιστεύεται ότι έχει κεντρική σημασία για την εξήγηση της προέλευσης του σύμπαντος, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, η λεγόμενη θεωρία του μποζονίου αποτελεί ένα κεντρικό τμήμα της θεωρίας του Καθιερωμένου Προτύπου, της φυσικής των σωματιδίων που περιγράφει πώς οικοδομείται το σύμπαν.

Η θεωρία «επιβεβαιώθηκε πρόσφατα διαμέσου της ανακάλυψης του θεωρητικά προβλεφθέντος σωματιδίου» από δύο ομάδες που εργάζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Ελβετία.

Οι δύο επιστήμονες θεωρούνταν τα φαβορί για το βραβείο της Ακαδημίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 880.000 ευρώ) για το θεωρητικό τους εργο το οποίο εντέλει επαληθεύτηκε πειραματικά από τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN.


Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63899868

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου