Δημογραφική Μετατόπιση και Ιστορικές Ανησυχίες: Η γήρανση του πληθυσμού, ιδίως των baby boomers (γεννημένων 1946–1964), οδηγεί σε μεγάλης κλίμακας πωλήσεις μετοχών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά. Τη δεκαετία του 1990, οι ειδικοί φοβόντουσαν ότι οι boomers θα συνταξιοδοτούνταν και θα άρχιζαν να πωλούν περιουσιακά στοιχεία μαζικά, αλλά αυτό αρχικά μετριάστηκε από τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και την παγκόσμια ζήτηση επενδύσεων.
Η «θεωρία του δημογραφικού κραχ», που είχε προκαλέσει πανικό τη δεκαετία του ’90, επιστρέφει. Η υπόθεση ήταν απλή και τρομακτική: οι baby boomers (γεννημένοι 1946–1964), ως μια ασυνήθιστα πολυπληθής γενιά, πρώτα διοχέτευσαν αμύθητο πλούτο στην αγορά καθώς έμπαιναν στα χρόνια της κορύφωσης των εισοδημάτων τους. Αλλά αργότερα – στην εποχή της συνταξιοδότησης – θα άρχιζαν να πουλούν μαζικά, ξεφορτώνοντας μετοχές και ομόλογα σε πολύ λιγότερους αγοραστές: τη μικρότερη Generation X.
Τρέχουσες Τάσεις της Αγοράς: Από το 2021, οι εκροές συνταξιοδοτικών ταμείων έχουν γίνει αρνητικές, πράγμα που σημαίνει ότι πωλούνται περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όσα αγοράζονται.
Από το 2021, οι ροές από τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις ΗΠΑ είναι πια αρνητικές. Οι παλιοί αποταμιευτές έχουν γίνει καθαροί πωλητές. Τα «defined benefit» ταμεία άρχισαν να πουλούν εδώ και μια δεκαετία. Πλέον όμως ακόμα και τα νεότερα προγράμματα, όπου δεν υπάρχει εγγύηση συντάξεων αλλά ατομικοί λογαριασμοί, περνούν στην απέναντι όχθη. Το ξεπούλημα των boomers έχει αρχίσει.
Έλλειψη Αγοραστών: Υπάρχουν λιγότεροι νεότεροι επενδυτές διαθέσιμοι για να απορροφήσουν αυτές τις πωλήσεις, με τον δείκτη πληθυσμού σε ηλικία εργασίας να μειώνεται σημαντικά από το 1990.
Δεν υπάρχει αρκετή επόμενη γενιά για να αγοράσει. Το 1990 υπήρχαν 5,5 άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε πολίτη άνω των 65. Το 2023 ο λόγος είχε πέσει κάτω από το 4. Οι Κασσάνδρες του ’90 είχαν προειδοποιήσει: αν η ζήτηση δεν συμβαδίζει με την προσφορά, η αγορά μπορεί να βυθιστεί κατά 30%. Και ίσως αυτό να ήταν και αισιόδοξο.
Παγκόσμια Επιρροή: Οι χώρες που κάποτε απορρόφησαν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ (Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία) αντιμετωπίζουν επίσης γήρανση του πληθυσμού και πώληση των δικών τους συμμετοχών.
Οι χώρες που στήριξαν με τις αποταμιεύσεις τους τη Wall Street –Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία– γερνάνε και αυτές ραγδαία. Ο παγκόσμιος επενδυτής που αγόραζε ό,τι πουλούσαν οι boomers, πλέον πουλάει και ο ίδιος. Η κρίση είναι ταυτόχρονη, παγκόσμια και αλληλοτροφοδοτούμενη, εξηγεί ο αρθρογράφος.
Πολιτική Μετατόπιση: Οι νεότερες γενιές (millennials και Gen Z) έχουν πλέον μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε πολιτικές που δεν δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς για τους συνταξιούχους.
Οι boomers έχασαν την πολιτική τους υπεροχή. Μέχρι το 2010 αποτελούσαν πάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων. Από το 2016 και μετά, οι millennials και η Gen Z πήραν το πάνω χέρι. Το πολιτικό πλαίσιο που ευνόησε επί δεκαετίες την παγκοσμιοποίηση και τις αγορές –χαμηλή φορολογία, ήπιος πληθωρισμός, φιλελεύθερη εμπορική πολιτική– αρχίζει να κλονίζεται.
Συνολικά, το άρθρο προειδοποιεί ότι η Wall Street θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντική πίεση καθώς εξελίσσεται η δημογραφική μετάβαση, οδηγώντας ενδεχομένως σε σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου