15 Φεβρουαρίου 2012

Τι θα γινόταν αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα

Τρεις απόψεις για τις καταστροφικές επιπτώσεις, στην Ελλάδα και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, που θα είχε μια άτακτη χρεοκοπία της χώρα μας.
Κατ΄αρχήν όσα πρόσφατα είπε ο πρωθυπουργός.
Μετά όσα αναφέρει η μυστική έκθεση Μαξίμου με βάση σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Τέλος ένα εφιαλτικό σενάριο που είχε δημοσιευτεί προ διμήνου στους New York Times.


1. Λουκάς Παπαδήμος

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 10.2.2012 (τα επανέλαβε και στο διάγγελμά του την επομένη), απαντώντας σε όσους λένε ότι θα ήταν προτιμότερη μια χρεοκοπία της χώρας από το οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, επεσήμανε τα αποτελέσματα και τις συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας, λέγοντας τα ακόλουθα:
«Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Οι δυσμενείς συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά επώδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

» Οι αποταμιεύσεις των πολιτών θα κινδύνευαν. Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.

»Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων.

»Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση. Η ανεργία, η οποία είναι ήδη απαράδεκτα υψηλή θα αυξανόταν περισσότερο.

»Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης. Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης.

»Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης».


2. Η μυστική έκθεση του Μαξίμου. 

"Να τι θα γίνει αν χρεοκοπήσουμε", όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα στις 12.2.2012:

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από το ευρώ, θα επιστρέψει στη δραχμή, οι Ελληνες θα χάσουν περισσότερο από το μισό του σημερινού βιοτικού τους επιπέδου, το πολιτικό σύστημα θα κλυδωνιστεί επικίνδυνα, τα εθνικά συμφέροντα θα διακυβευτούν και η κοινωνία θα διχαστεί βαθιά. Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει εργασία κυβερνητικού παράγοντα, που αποτελεί εκδοχή μιας σίγουρα σκληρής πραγματικότητας.

Η χρεοκοπία βήμα-βήμα.
Πρώτες 72 ώρες
Μαζικές αναλήψεις και πολιορκία τραπεζών.
Οι πολίτες κατακλύζουν τις τράπεζες για να κάνουν μαζικές αναλήψεις των καταθέσεών τους. Τα πιστωτικά ιδρύματα υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης κλείνουν τα υποκαταστήματά τους για 2-3 μέρες και όταν τα ξανανοίγουν επιβάλλουν πλαφόν αναλήψεων ανά μήνα που δεν προβλέπεται να ξεπερνά τα 200-300 ευρώ. Πολίτες πολιορκούν τις τράπεζες, τις πυρπολούν και προκαλούνται βίαια επεισόδια. Παρεμβαίνουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Η Ε.Ε. μας στέλνει το χρονοδιάγραμμα εξόδου από το ευρώ.
Πρώτες δύο εβδομάδες:
Ελλείψεις σε καύσιμα-τρόφιμα. Οι πρώτες λεηλασίες.
Παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε πετρέλαιο, καθώς η χώρα δεν μπορεί να το εισάγει. Ατέλειωτες ουρές στα βενζινάδικα, με την τιμή της βενζίνης και των πετρελαιοειδών να αρχίζει να εκτοξεύεται από τους κερδοσκόπους. Προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες καθώς μειώνονται δραστικά όλα τα δρομολόγια. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται έως και 200%. Ξεκινούν οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, ιδίως στα εισαγόμενα είδη, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοσίας. Τα ελληνικά είδη ανατιμώνται δραστικά. Σποραδικά παρατηρούνται οι πρώτες λεηλασίες καταστημάτων ειδών διατροφής.
Πρώτος μήνας: Χωρίς μισθούς στο Δημόσιο. Κλείνουν σχολεία - νοσοκομεία. Στάση πληρωμών αναστολή πληρωμών στο Δημόσιο. Πρώτο Τρίμηνο:
Διακοπές ρεύματος και μπλακ άουτ της ΔΕΗ. 300.000 απολύσεις στο Δημόσιο.
Πρώτο εξάμηνο:
Συγκρούσεις στους δρόμους και ξένη ανθρωπιστική βοήθεια. Εκτοξεύεται η εγκληματικότητα.
Πρώτο έτος:
 Δύο εκατομμύρια άνεργοι (η ανεργία στο 35%) και έξωθεν απειλές. Καταρρέει η άμυνα της χώρας.
Τα πρώτα 5 χρόνια:
Φτώχεια, πείνα, κερδοσκοπία και απειλές πολέμου. Αρχές του 2013 θα έχει αποφασιστεί η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή, η οποία και θα υποτιμηθεί στη συνέχεια κατά 50% έως 70%. Κατασχέσεις κατοικιών δανειοληπτών. Επιστροφή του πληθυσμού στην επαρχία. Κίνδυνος για τη Δημοκρατία.


3. Ένα εφιαλτικό σενάριο από τους New York Times για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Θα είναι ο χειρότερος εφιάλτης της Ευρώπης: μετά από εβδομάδες φημολογίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανακοινώσει κάποιο Σάββατο βράδυ ότι η χώρα εγκαταλείπει το ευρώ κι επιστρέφει στη δραχμή, αναφέρει άρθρο του Landon Thomas Jr που δημοσιεύεται στους New York Times με τίτλο «Μελετώντας μια δραμτική ημέρα: η έξοδος από το ευρώ».
Το πρωί της Δευτέρας, οι οργισμένοι Έλληνες αντί να κατευθυνθούν ως συνήθως στις δουλειές τους θα σχηματίσουν ουρές έξω από τις κλειστές πόρτες των τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις παγωμένες καταθέσεις τους. Η αξία της δραχμής θα υποτιμηθεί περισσότερο από 60% έναντι του ευρώ, οι τιμές των αγαθών θα εκτιναχθούν και λίγα μαγαζιά θα ανοίξουν εκείνη τη μέρα. Οι διεθνείς πιστωτικές γραμμές της χώρας θα διακοπούν, αφού θα χρεοκοπήσει. Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας πως καθώς η χώρα θα βυθίζεται στο χάος, ο στρατός θα πάρει τον έλεγχο από την κυβέρνηση.

Ενδεχομένως αυτή η τρομακτική ακολουθία γεγονότων να μη συμβεί ποτέ. Ο κίνδυνος ωστόσο εγκατάλειψης της ζώνης του ευρώ από την Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς πιστεύουν πολλοί πως η χρεοκοπία είναι απλώς ένα εργαλείο εκβιασμού από τους πολιτικούς.

    Θα πρέπει ο κόσμος να παρακολουθήσει τι συνέβει σε άλλες άτακτες χρεοκοπίες και ιδίως την περίπτωση της Αργεντινής, για να καταλάβει τι σημαίνει χρεοκοπία και πως η Αργεντινή ακόμη σήμερα δεν έχει ξεπεράσει μια δεκαετία μετά το σοκ.

    Πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικά στο ευρώ. Αν προχωρήσουμε σε ορισμένα αυτονόητα μέτρα όπως το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες ευρωπαϊκές φωνές υπέρ ενός σχεδίου μάρσαλ, έκδοσης ευρωομολόγων και εκτύπωσης νέου χρήματος θα επανέλθουμε σιγά σιγά στη σωστή τροχιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ισλανδία είχε το ίδιο πρόβλημα με εμάς, αλλά πήρε διαφορετικό δρόμο... Σήμερα, η οικονομία της ανακάμπτει. (θυμάμαι μάλιστα τότε που λέγανε ότι η ισλανδία ζούσε από τον τουρισμό και τα spa και δεν είχε πρωτογενή παραγωγή). Τελικά, μήπως υπάρχει και άλλος δρόμος εκτός του ΔΝΤ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά η Ισλανδία έχει ορισμένες τρανταχτές διαφορές.

      Καταρχήν είχαν προβληματικές τράπεζες και όχι κράτος (άρα η απόφαση για δημοψήφισμα και αρνητική ψήφο 93% ήρθαν λογικά και γρήγορα).

      Έπειτα ήταν έτοιμοι να χρεοκοπήσουν και να επιστρέψουν σύντομα σε ισοσκελισμένο ισοζύγιο, γιατί δεν είχαν συνηθίσει όπως εμείς στον υπερκαταναλωτισμό. Χρεοκόπησαν μόλις 5 χρόνια αφότου ιδιωτικοποιήθηκαν οι τράπεζές τους, οπότε ΄ήταν εύκολο να επιστρέψουν στην προηγούμενη καθημερινότητά τους: Πχ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ψαράδες έγιναν τραπεζοϋπάλληλοι και που εύκολα και γρήγορα ξανάγιναν ψαράδες.

      Διαγραφή
    2. Βέβαια αυτό δε σημαίνει κιόλας πως είμαστε και εντελώς χαμένοι αν χρεοκοπήσουμε:

      Το δικό μας χρέος είναι κυρίως εξωτερικό (δε χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες δηλαδή). Οπότε σε αντίθεση με πχ μία Ιαπωνία (που έχει ~95% εσωτερικό χρέος) η ανάκαμψή μας δε θα αργούσε και υπερβολικά.

      Διαγραφή