8 Ιουλίου 2012

Κολύμπι ή μπάνιο;

Προσέξτε την εικόνα στην παραλία το καλοκαίρι: Στα εκατό άτομα, περίπου δεκαπέντε είναι μέσα στη θάλασσα και κάνουν μπάνιο, μόνο τρία με τέσσερα κολυμπάνε. Όλα τα υπόλοιπα, πάνω από ογδόντα, απλώς κάνουν ηλιοθεραπεία.

Όμως η θάλασσα δεν προσφέρεται μόνο για ηλιοθεραπεία και μπάνιο, αλλά και για κολύμπι.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μπάνιου και κολύμβησης; 
Το βούτηγμα στη θάλασσα, ίσα - ίσα για δροσιά, είναι μπάνιο. Οι μικρές απαλές κινήσεις που κάνουμε και μας βοηθάνε να κρατηθούμε στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κουβέντα με την παρέα μας, αποφεύγοντας να βρέξουμε το μαλί ή το καπελάκι που φοράμε, είναι μπάνιο.

Το κολύμπι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Απαιτεί συνεχείς συγχρονισμένες και έξυπνες κινήσεις, τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και κάτω από αυτή (η ομορφιά είναι στο βυθό). Απαιτεί εναλλαγές στον τρόπο κολύμβήσης, όχι μόνο πρόσθιο αλλά και ελεύθερο και ύπτιο. Απαιτεί να διασχίζεις αποστάσεις.

Όμως, το κολύμπι δεν απαιτεί μόνο, προσφέρει και μάλιστα πολλαπλάσια. 
Γυμνάζει το σώμα, προσφέροντας αντοχή, πλαστικότητα και ελαστικότητα. Συμβάλλει στη σωστή διάπλαση του σώματος. Προσφέρει ψυχική εκτόνωση, χαλάρωση και πνευματική ευεξία. 

Συνήθως ακούς (από τις λεγόμενες "πάπιες"!) στην παραλία, να ρωτάνε: πόση ώρα έμεινες μέσα στη θάλασσα; Εγώ έμεινα μια ώρα και είκοσι λεπτά! Εσύ; 

Ποτέ δεν ρωτά κανείς: τι απόσταση έκανες; πόσα μέτρα ή και χιλιόμετρα κολύμπησες; Λες και το μόνο σημαντικό είναι ο χρόνος παραμονής στο νερό, έστω και σε κατάσταση σχετικής ακινησίας, και όχι η κίνηση και η άσκηση μέσα στο νερό

Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ώρα παραμονής μέσα στη θάλασσα, αλλά η κίνηση και η απόσταση που διανύει κάποιος, τα μέτρα ή ακόμη καλύτερα, αν αυτό είναι δυνατό, τα χιλιόμετρα που κάνει. Αντί να
 είναι κάποιος στη θάλασσα για 1 ή 2 ώρες και η συνολική απόσταση που κάνει να είναι μόλις 50 μέτρα, καλύτερα να μείνει στο νερό μόνο για 15 με 20 λεπτά αλλά στο χρόνο αυτό να διανύσει 500 μέτρα ή και παραπάνω. Αυτό φυσικά αν το ζητούμενο είναι η άσκηση. Τότε, καλό είναι να γίνεται και η σωστή εκμετάλλευση του υγρού στοιχείου. 

Αντίθετα με το κολύμπι, το μπάνιο δεν απαιτεί τίποτα και προσφέρει απλώς δροσιά. Εξάλλου μπάνιο μπορούμε να το κάνουμε και στη μπανιέρα του σπιτιού μας, με όλη μας την άνεση. Όσο για την ηλιοθεραπεία και αυτή μπορεί να γίνει στο μπαλκόνι μας ή την ταράτσα.

- Λοιπόν, πάμε για μπάνιο;
- Όχι ευχαριστώ, προτιμώ να πάω για κολύμπι. Για την πραγματική απόλαυση.

Για το afirimeno.com
Takis Ant

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου