9 Ιουλίου 2012

Συζήτηση προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης: Παραφιλολογία και ατάκες.

Και πάλι μάχη εντυπώσεων το τριήμερο (6-8 Ιουλίου) στη Βουλή, κατα τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Οι προσωπικές επιθέσεις σε έντονο ύφος, οι ατάκες, οι φράσεις κλισέ και η φιλολογία (με έμφαση στην ποίηση), περίσσεψαν. Μεγάλος πρωταγωνιστής φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας με συμπρωταγωνιστές τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ας δούμε μερικές από τις εντυπωσιακές φράσεις που ακούστηκαν:

Αλέξης Τσίπρας:

Μίλησε (το Σάββατο 7.7.12) για «αγγελτήριο πωλήσεων γης και ακινήτων» και κατήγγειλε πως οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν η «ανάγνωση γενικού πωλητηρίου της Ελλάδας που αναρτήθηκε πρωτίστως στις δανείστριες χώρες».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τονίζοντας ότι «θα λογοδοτήσουν όσοι τολμήσουν να την ξεπουλήσουν».

«Έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να μην αναγνωρίσει συμφωνίες που θα εκποιήσουν την δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όσοι μέσα στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δεν υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον θα είναι υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού». «Θα λογοδοτήσουν για την λεηλασία».

Διαμηνύσε ακόμη ότι «όσοι τολμήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας για να βάλουν στο χέρι δημόσια περιουσία, θα χάσουν τα λεφτά τους».

Σέ άλλο σημείο της αγόρευσής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:
«Το 2009 κάποιοι μας είπαν "λεφτά υπάρχουν", τώρα είπατε "υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση". Ο λαός συγχωρεί τα λάθη, δεν θα συγχωρέσει όμως την κοροϊδία». 
«Η επαναδιαπραγμάτευση μάς τελείωσε το βράδυ της 17ης Ιουνίου. Όποιος την πίστεψε την πάτησε. Μετά την απομάκρυνση του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται είναι η δική σας φιλοσοφία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.


Ευάγγελος Βενιζέλος: 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε (το Σάββατο 7.7.12), από βήμα της Βουλής, προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για καιροσκοπισμό και υπονόμευση.

«Δεν μπορούμε να επιδιώκουμε απλώς και μόνο την αναπαραγωγή στο Κοινοβούλιο των προεκλογικών απλουστεύσεων». «Η χώρα δεν αντέχει άλλη δημαγωγία, λαϊκισμό και απλούστευση».

«Την εθνική ευθύνη δεν την αναλαμβάνεις μόνο εάν θέλεις και όποτε θέλεις για λόγους κομματικής τακτικής, η ευθύνη σε κυνηγά από μόνη της και δεν μπορεί κανείς να διαλέγει τον εύκολο ρόλο της αντιπολίτευσης, που όχι απλώς ασκεί κριτική, αλλά καιροφυλακτεί περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας, που θα είναι ένα ακόμη δράμα για τον πιο αδύναμο Έλληνα πολίτη».

«Το μέλλον του τόπου είναι υπόθεση που μας αφορά όλους. Δεν εξασφαλίζεται με απειλές του τύπου "μην προχωρήσετε τίποτα, μην κάνετε τίποτα, μην ιδιωτικοποιήσετε τίποτα γιατί θα λογοδοτήσετε και θα χάσουν οι επενδυτές τα λεφτά". Αυτό προσελκύει μόνο αετονύχηδες» είπε, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μια «μικροκομματική και φτηνή υπονόμευση μιας εθνικής προσπάθειας».

«Υπονομεύουμε την αξιοπιστία της χώρας όταν στέλνουμε εσφαλμένα μηνύματα στο εξωτερικό για εσωτερική κατανάλωση» πρόσθεσε.

«Χρειάζεται ελπίδα, όχι ψευδαίσθηση για μια ευκολία που δεν υπάρχει. Αυτό αποτελεί έγκλημα σε βάρος του τόπου και της νέας γενιάς».
«Δεν μπορείς να χτίζεις παλάτια στην άμμο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ωστόσο, ότι «όπως έχει πει ο Μπόρχες, χτίζεις στην άμμο και χτίζοντας και ξαναχτίζοντας κάνεις την άμμο πέτρα».


Αλέξης Τσίπρας:

Κατά την δευτερολογία του (την Κυριακή 8.7.12), λίγη ώρα πριν την ονομαστική ψηφοφορία, είπε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση «δεν είναι σχέδιο σωτηρίας, αλλά πολιτικό και οικονομικό έγκλημα».

Χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως «πολιτικό και οικονομικό έγκλημα με τρία στάδια: 
το πρώτο, ήταν η λεηλασία της κοινωνίας, 
το δεύτερο, είναι η λεηλασία του δημοσίου πλούτου και 
το τρίτο στάδιο θα είναι η χρεοκοπία και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω των αποκρατικοποιήσεων «θα μας πάει πίσω στις δεκαετίες της Ούλεν και της Πάουερ».

«Είστε η τελευταία στάση στην πολιτική του μνημονίου, είμαστε η αφετηρία για την ανοικοδόμηση του τόπου», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.


Αντώνης Σαμαράς: 

Όλη σχεδόν η δευτερολογία του Πρωθυπουργού ήταν προσανατολισμένη στο να απαντήσει σε όσα έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «φθηνό και χονδροειδή λαϊκισμό» επισημαίνοντας στον κ. Τσίπρα: «Μην προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε άλλους, απειλώντας τους με φυλακή. Αν είναι να βάλτε κάποιον φυλακή, να βάλετε εμένα. Είμαι εδώ και σας περιμένω».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διαλυθούν τα πάντα για να μπορέσει να κυβερνήσει».

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ευθεία υπονόμευση» του έργου της κυβέρνησης, αλλά όπως είπε, «οι απειλές σε αυτόν εδώ το χώρο δεν περνάνε». «Δεν ξέρετε τι λέτε και δεν ξέρετε τι κάνετε» με αποτέλεσμα «να αποθαρρύνετε επενδυτές από την Ελλάδα».

«Αβανταδόροι του λόμπι της δραχμής έχετε γίνει», τόνισε ο κ. Σαμαράς, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί ως «εκπρόσωπος των πάσης φύσεως Φωτόπουλων».

«Πείτε στον κ. Φωτόπουλο (τον συνδικαλιστή της ΔΕΗ) που εκπροσωπείτε: "…και αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις"», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, επικαλούμενος τον στίχο του Καβάφη.

«Το πάρτυ των ανεύθυνων συντεχνιών τελείωσε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Αλέξης Τσίπρας:

O κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα (9.7.12), απάντησε με στίχους του Κώστα Βάρναλη, στις βολές που είχε εξαπολύσει εναντίον του ο Αντ. Σαμαράς κατηγορώντας τον ότι μιλάει ως εκπρόσωπος «ασύδοτων συντεχνιών που θέλουν να διασώσουν τα προνόμια τους».

«Χθες (είπε ο κ. Τσίπρας) ο Πρωθυπουργός φρόντισε, στους στίχους του Καβάφη που του είπα το Σάββατο, να μου απαντήσει με στίχους του Καβάφη: «Αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις».... Όλως τυχαίως πρόκειται για στίχους από το «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον». «Θα απαντήσω πάλι με στίχους, αυτή τη φορά του Κώστα Βάρναλη: Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουν ίσως κάποιο θάμα. Αυτό είναι η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου