1 Ιουλίου 2014

Να μην καταδικαστεί λόγω κρίσης η νέα γενιά

Η νέα γενιά βιώνει την κρίση αλλά και την αντιμετωπίζει με ρεαλισμό. Από έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει ο "Φιλελεύθερος", προκύπτει ότι οι νέοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, νιώθουν πλέον αβεβαιότητα για το μέλλον τους και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν αναζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό.

Το κύριο άρθρο του "Φιλελεύθερου" στη συνέχεια:

Να μην καταδικαστεί λόγω κρίσης η νέα γενιά

Η νέα γενιά, τα παιδιά που βρίσκονται στο γυμνάσιο και το λύκειο, όχι μόνο διαισθάνονται την κρίση, τη βιώνουν, αλλά φαίνεται πως εκτιμούν ότι επηρεάζει τα σχέδια και τα όνειρά τους. Με βάση έρευνα που έγινε μεταξύ των παιδιών του Λυκείου Σολέας, του Αριστοτελείου Κολεγίου Θεσσαλονίκης και του 3ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning, η νέα γενιά αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τα όσα διαδραματίζονται στην κοινωνία μας. Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι αρκούντως αποκαλυπτικά και είναι σαφές πως η αντίδραση τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, είναι ενιαία καθώς ενιαία είναι και η κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, υπό την έννοια πως μια γενιά φαίνεται να διαισθάνεται πως είναι καταδικασμένη από την κρίση. Τα αποτελέσματα της έρευνας κωδικοποιούνται ως εξής:

Πρώτον, οι νέοι αισθάνονται, έχουν αντίληψη και βιώνουν την κρίση. Δεν την έχουν μόνο ακουστά, ούτε και την παρακολουθούν εκ του μακρόθεν. Κι αυτό γιατί η κρίση έχει μπει σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειας, σε όλους τους τόπους εργασίας.

Δεύτερο, θεωρούν, αξιολογώντας και τα δεδομένα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην οικογένεια τους, ότι το μέλλον τους, οι σπουδές τους, ενδεχομένως να επηρεαστούν. Δεν είναι τόσο βέβαιο το μέλλον τους όσο στο παρελθόν.

Τρίτον, παραδέχονται πως η κρίση επηρέασε τις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

Τέταρτον, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η αντίδρασή τους στο εξής ερώτημα: «Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο μετανάστευσης για εσάς ή μέλη της οικογένειάς σας σε μια χώρα με καλύτερη οικονομική ανάπτυξη;»
Στην προκειμένη περίπτωση η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε καταφατικά. Αυτό σημαίνει πως διαμορφώνεται μια τάση στους νέους για μετανάστευση. Ήδη πολλά από τα παιδιά που σπουδάζουν δεν επιστρέφουν αναζητώντας επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Είναι προφανές πως ενόσω η κατάσταση δεν αλλάζει, η κρίση συνεχίζεται, η ανεργία θα αυξάνεται, οι επιλογές των νέων ανθρώπων στην Κύπρο θα είναι περιορισμένες. Είναι γι' αυτό που θεωρούμε πως η Πολιτεία, η κοινωνία, οφείλει πρωτίστως στους νέους να κάνει όλα εκείνα που χρειάζονται για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μένουν οι νέοι στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει το γρηγορότερο ανάκαμψη.

Πηγή: www.philenews.com 30.06.2014
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-arthro-f/83/207172/na-min-katadikastei-logo-krisis-i-nea-genia#sthash.OOIrLTei.dpuf






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου