24 Αυγούστου 2014

Κλάους Τσαπφ, ο γερμανός εκατομμυριούχος που ζούσε σαν φτωχός

Πέθανε στις 20 Αυγούστου, από καρδιακή προσβολή, ο γερμανός επιχειρηματίας Κλάους Τσαπφ, ο οποίος αν και εκατομμυριούχος, ζούσε με ελάχιστα μέσα και χρήματα και απέρριπτε τον πλούτο και, όπως έλεγε, τις «παγίδες» του.

Γεννημένος το 1952, ο Τσαπφ, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της Zapf Umzuge, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες μετακομίσεων στην Ευρώπη, επιμελώς ατημέλητος, με μεγάλη γενειάδα και γυαλιά, δεν θύμιζε σε τίποτα εκατομμυριούχο. «Τα πολλά λεφτά φέρνουν την κοινωνική ανισότητα», έλεγε.

Ενας αστικός μύθος λέει ότι ο 62χρονος Τσαπφ έβγαινε στους δρόμους τα βράδια και συνέλεγε άδεια ανακυκλώσιμα μπουκάλια με σκοπό να πάρει το αντίτιμο για την επιστροφή τους. Ψώνιζε από φθηνά σουπερμάρκετ και όποιος τον αντίκριζε δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο με ατομική περιουσία 12 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο Τσαπφ στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος αριστερών οργανώσεων και μάλιστα φίλος του περίφημου Ρούντι Ντούτσκε, ηγετικής φυσιογνωμίας του δυτικογερμανικού φοιτητικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Από την Αριστερά στον πλουτισμό, επομένως, φάνηκε πως δεν έχασε την αρχική του ταυτότητα, καθώς έγινε γνωστός για την ικανότητά του να ζει με περίπου 300 ευρώ το μήνα σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα, καλύπτοντας μονάχα τις βασικές ανάγκες του.

Ένα άγαλμα του «εμβληματικού» Ρώσου κομμουνιστή επαναστάτη Βλαντίμιρ Λένιν έξω από μία από τις επιχειρήσεις του συμβολίζει την διττή πορεία του, κράμα σοσιαλιστικής ιδεολογίας και καπιταλιστικής επιχειρηματικής δράσης.

«Μετακομίσεις Τσαπφ - Ιδιοκτησία των Υπαλλήλων» καυχιόταν ο ίδιος. Το 1975, μετά την διακοπή των σπουδών του στα νομικά και επιθυμώντας να αποφύγει τη στρατιωτική του θητεία, ίδρυσε την εταιρεία του στο Δυτικό Βερολίνο. Καθώς δεν έβγαλε ποτέ δίπλωμα οδήγησης, βασιζόταν σε άλλους για την οδήγηση των φορτηγών που έκαναν τις μεταφορές, ενώ συχνά ο ίδιος συνέπρατε στο κουβάλημα των επίπλων. Αργότερα ωστόσο, εγκατέλειψε την ενεργό δράση και ασχολούνταν μόνο με τη διοίκηση της επιχείρησής του.

Χρέωνε περισσότερα τους πελάτες στις πλούσιες συνοικίες του Βερολίνου και λιγότερο στις φτωχές, ενώ μοίραζε στους υπαλλήλους τα περισσότερα από τα κέρδη. Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Τσαπφ επέκτεινε την επιχείρησή του και στην υπόλοιπη Γερμανία. Η εταιρία του υπολογίζεται πως απασχολεί περίπου 600 εργαζομένους, ενώ ο αριθμός των πελατών της ανά χρόνο ξεπερνά τους 60.000 σε 14 διαφορετικά μέρη.

Έπειτα από δύο αποτυχημένους γάμους, δεν παρέλειψε να τολμήσει και έναν τρίτο, μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα ο θάνατός του επήλθε ενώ βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος. Έτσι, ο άνθρωπος με τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, το ευρηματικό μυαλό και την παραπλανητική εμφάνιση, θα κηδευτεί - έπειτα από επιθυμία του - στην γενέτειρα του, την πόλη Έπινγκεν, παρουσία λίγων συγγενών και φίλων: της 13χρονης κόρης του, της χήρας του και των προηγούμενων συζύγων του, ορισμένων στενών του φίλων και πολιτικών της Αριστεράς.

Πηγή: tovima.gr 22.08.2014 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=624877

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου