21 Αυγούστου 2014

Περίεργα: Ο Βραζιλιάνος κροίσος που αγοράζει όλους τους δίσκους βινυλίου

Την προηγούμενη εβδομάδα οι New York Times ανέδειξαν το συλλεκτικό φαινόμενο του Βραζιλιάνου επιχειρηματία Ζέρο Φρέιτας, ο οποίος έχει βαλθεί να μαζέψει «όλη τη μουσική του κόσμου» σε δίσκους βινυλίου. 

Έτσι πλέον ο Βραζιλιάνος κροίσος διατηρεί στην αποθήκη του, έκτασης περίπου 2.500 τετραγωνικών μέτρων, δίσκους που παρέμεναν για χρόνια σκονισμένοι στις βιβλιοθήκες των συλλεκτών ανά τον κόσμο, όταν μετά την κυριαρχία των CD ως βασικού μέσου αποθήκευσης και αναπαραγωγής της μουσικής από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, τα προηγουμένως κραταιά βινύλια μπήκαν σε μια αναπόφευκτη δίνη παρακμής μέχρι εξαφανίσεως.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι τυχαία, ούτε ο Ζέρο Φρέιτας αντιμετωπίζεται πλέον ως γραφικός

Είναι μάλλον ο βαθύς, λίγο «βραχνός» ήχος του βινυλίου που επιστρέφει και ζει μια δεύτερη δόξα τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. 

Κάποιοι πάλι υποστηρίζουν ότι απλώς είναι η μόδα. Ξεκίνησε στην Αμερική με την καμπάνια «Back to Black», την οποία υποστήριξαν αρχικά κάποιες εταιρείες επανεκδίδοντας διάσημα και ιστορικά άλμπουμ του παρελθόντος σε καλής ποιότητας βινύλιο των 180 γραμμαρίων και το κοινό «τσίμπησε». 

Πηγή: www.kathimerini.gr 21.08.2014
Περισσότερα στο:
http://www.kathimerini.gr/780443/article/politismos/moysikh/o-trelos-vrazilianos-kai-to-vinylio-poy-epistrefei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου