24 Αυγούστου 2014

Τέχνη από δύο Γάλλους στον βυθό της Κρήτης

Δύο Γάλλοι καλλιτέχνες, λάτρεις της θάλασσας και της περιπέτειας, η Hortense Le Calvez και ο Mathieu Goussin, έζησαν έναν χρόνο μέσα σε ένα μικρό ιστιοφόρο δημιουργώντας με απλά υλικά (ένα φτυάρι, ένα μπολ, ένα τραπέζι, μια μπουγάδα κλπ) μια σειρά υποθαλάσσια έργα τέχνης που ζωντανεύουν στον βυθό της Νότιας Κρήτης.

Η ιδέα τους ήταν να συνδέσουν την εκπαίδευση και το πάθος τους για τις τέχνες με την αγάπη τους για τη θάλασσα και ιδιαίτερα για τον υποθαλάσσιο χώρο. Έτσι το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισαν να αφήσουν τις δουλειές τους και να περάσουν έναν χρόνο στο νέο τους σπίτι, στο «Forlane 6» όπως ονομάζουν το σκάφος τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους, όπως αναφέρουν σε συνέντευξή τους στο "Έθνος".

 η Hortense Le Calvez και ο Mathieu Goussin στο σκάφος τους

"Προσπαθούμε να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους ένα τεχνητό στοιχείο και ένα οργανικό θα μπορούσαν να συγχωνευθούν, να συμβιώσουν ή να απορρίψουν το ένα το άλλο σε ένα πάντρεμα τύπου επιστημονικής φαντασίας. Θεωρούμε ότι αυτή η αποξένωση προς αντικείμενα ή κάποια οργανική ύλη είναι ακόμη ισχυρότερη κάτω από τη θάλασσα" λέει η Hortense Le Calvez.


"Χρησιμοποιήσαμε πλαστικές σακούλες και χάρτινες συσκευασίες που καλύπτουν συνήθως οικιακά αντικείμενα, όπως μια καρέκλα, ένα μπολ ή ένα φτυάρι για τη σειρά «Ποσειδώνας». Για τα γλυπτά του αέρα, όπως το Airspray, πρώτη σκεφτήκαμε μια αντλία πάνω από το νερό, αλλά στη συνέχεια ο Ματιέ επινόησε ένα σπουδαίο σύστημα, όπου θα μπορούσε να εισφέρει αέρα σε έναν σωλήνα απευθείας από τη δεξαμενή καταδύσεών του" εξηγεί η Hortense και συνεχίζει λέγοντας:

"Μπορώ πραγματικά να νιώσω σαν στο σπίτι μου (στην Ελλάδα) και θα ήθελα, κάποια στιγμή, να εγκατασταθώ εδώ μόνιμα. Προφανώς, η κουλτούρα, το φαγητό, τα τοπία και η αρχιτεκτονική είναι υπέροχα, πανέμορφα και τόσο καλά διατηρημένα. Αυτό είναι το θαυμάσιο πράγμα που εξακολουθεί να είναι άγριο και αυθεντικό. Οι άνθρωποι μοιάζουν το ίδιο ισχυροί και γενναιόδωροι. Οσο περισσότερο γνωρίζαμε τους Ελληνες τόσο εκτιμούσαμε ολοένα και πιο πολύ την ευκαιρία τού να ζούμε σε ένα τέτοιο μέρος"

Τους τελευταίους 8 μήνες έχουν γυρίσει στη Γαλλία και ανυπομονούν σύντομα να επιστρέψουν στην Κρήτη.

Πηγή: ethnos.gr 23.08.2014
Ολόκληρη η συνέντευξη στη Νατάσα Παπανικολάου στο:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23135&subid=2&pubid=64053461

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου