25 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου

«Συνεχίστηκε η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης και αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου, που αποτελεί μία εξαιρετικά πρωτότυπη σύνθεση για την αντίστοιχη αρχιτεκτονική του τύπου του μακεδονικού τάφου, του τελευταίου τετάρτου του 4 π.Χ αιώνα», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Όπως αναφέρει το υπουργείο, η πρόσοψη έχει διάκοσμο που δεν διαφέρει από τους πλευρικούς τοίχους, με νωπογραφία που μιμείται τον ευρύτερο μαρμάρινο περίβολο. Το μέγιστο άνοιγμα ανάμεσα στις παραστάδες ανέρχεται στο 1,67μ. Η τυπολογία υποδεικνύει ότι δεν υπήρξαν θυρόφυλλα, αλλά πρόκειται για απλό άνοιγμα εισόδου.


Το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει επίσης:

«Με την συνέχιση της αφαίρεσης των χωμάτων, στο εσωτερικό του προθαλάμου, εμφανίστηκε κάτω από το μαρμάρινο ιωνικό επιστύλιο, ένθετη μαρμάρινη επένδυση, από ορθοστάτες, καθ' όλο το μήκος των πλευρικών τοίχων.


» Σε απόσταση 6 μέτρων από το άνοιγμα της εισόδου αποκαλύφθηκε το άνω μέρος μαρμάρινου διαφραγματικού τοίχου, ελλιπούς κατά τμήμα του αριστερού μέρους του. Πίσω από αυτόν διακρίνονται δύο ακόμη χώροι.

Επί του διαφραγματικού τοίχου αποκαλύπτεται, επίσης, μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, όμοιο του αντίστοιχου του ιδίου περιβόλου. Φέρει διάκοσμο με οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες, στο ύψος του επιστυλίου των πλευρικών τοίχων.


Επί του διαφραγματικού τοίχου αναμένεται να υπάρχει δεύτερη είσοδος που οδηγεί στο εσωτερικό του μνημείου».


Σχετικές αναρτήσεις:
Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι μαρμάρινες Σφίγγες
Σημαντικός ταφικός περίβολος αποκαλύπτεται στην Αμφίπολη

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζω πως στη FYROM (Σκόπια) ψάχνουν, με οδηγό τα άστρα, για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου στο δικό τους έδαφος! Τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος όταν δεν έχει "ιστορικές" ρίζες...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή