31 Μαΐου 2016

Συμβόλαια και Κώδικες στα σχολεία του... Φίλη

Την εκ βάθρων ανατροπή στη δημόσια εκπαίδευση φαίρεται ότι επιχειρεί ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αφού προτίθεται να εισάγει ένα ιδιότυπο καθεστώς στην καθημερινή συμπεριφορά των μαθητών. Καθοδηγεί όμως και τους γονείς, χωρίς να αποφεύγει τις υπερβολές, όπως στην περίπτωση που τονίζει ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν -και βεβαίως να προσφωνούν ανάλογα- τα παιδιά τους ως «πριγκίπισσες» ή «βασιλόπουλα»!. 

Μεταξύ όσων επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, προβλέπεται και το λεγόμενο «Συμβόλαιο Τιμής» που θα καλούνται να υπογράψουν οι μαθητές. Επίσης ο «Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» που αφορά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μεγαλύτερων, έτσι ώστε οι νέοι (ή και οι υποψήφιοι) γονείς να ενημερώνονται και να καθοδηγούνται από ειδικούς ατομικά ή σε ομάδες. Ειδικότερα:

Το «Συμβόλαιο Τιμής» του μαθητή

Θεσπίζεται ως «προαιρετικά υποχρεωτικό
» (όπως η ψήφος στις εκλογές...) το ακόλουθο «Συμβόλαιο Τιμής»: Κατά την έναρξη του σχολικού έτους, οι γονείς για τα παιδιά της Α’ έως Γ’ Δημοτικού και κατόπιν οι ίδιοι οι μαθητές (τώρα που μεγάλωσες) καλούνται να υπογράψουν ένα συμβόλαιο σαν το ακόλουθο:
«Δίνω τον λόγο της τιμής μου και υπόσχομαι ότι θα σέβομαι το σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου, θα φέρομαι ιπποτικά σε όλους και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, και δεν θα επιτεθώ ποτέ σε αδύναμο, αλλά θα τον υπερασπίσω από επιθέσεις. Θα θεωρώ σωστή μόνο την άμιλλα για τη διάκριση στη μάθηση, στον αθλητισμό, την καλή συμπεριφορά και τα καλά έργα. Δεν θα κάνω ποτέ στον άλλον ό,τι δεν θέλω να κάνουν σε μένα. Και θα θεωρώ ντροπή κάθε παράβαση αυτής της υπόσχεσης που ελεύθερα δίνω σήμερα».

Ο Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού

Βασικό άρθρο του «Παιδαγωγικού Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μεγαλύτερων, έτσι ώστε οι νέοι ή και οι υποψήφιοι γονείς να ενημερώνονται και να καθοδηγούνται από ειδικούς (π.χ. μαιευτήρες, μαίες, παιδιάτρους, διαμορφωτές γνώμης...), ατομικά ή σε ομάδες, καθώς προβλέπεται και «σχολή γονέων». Σε αυτήν θα γίνεται προσπάθεια εμπέδωσης ορισμένων απλών και καθοριστικών αρχών, τις οποίες οι γονείς θα διδάσκουν στα παιδιά, όπως εξυπακούεται, πάντα συμμορφούμενοι με τη φιλοσοφία του «Δημοκρατικού Ανθρωπισμού», τον οποίο ευαγγελίζεται ο Αντώνης Λιάκος. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία, ο Κώδικας προετοιμάζει τα παιδιά όχι μόνο για τη σχολική τους ζωή, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνική τους λειτουργία ως δημοκρατικών πολιτών. Κάποιες συγκεκριμένες αρχές είναι οι εξής: 
«1. Το παιδί καθενός είναι μοναδικό και ξεχωριστό για τον ίδιο. Ωστόσο, είναι ένα παιδί ανθρώπων όπως κάθε παιδί ανθρώπων: Διαφορετικό αλλά ίσο με τα άλλα, και όχι πριγκίπισσα ή βασιλόπουλο. 
2. Στο σχολείο (ο όρος περιλαμβάνει και την προσχολική αγωγή) πηγαίνουμε επειδή το σχολείο είναι σαν δεύτερο σπίτι μας. Εκεί συναντάμε πολλά άλλα παιδιά και μαθαίνουμε να ζούμε μαζί και να κάνουμε πράγματα μαζί που είναι ευχάριστα και χρήσιμα για όλους και δεν ενοχλούν κανέναν. 
3. Στο σχολείο δεν πάμε για επίδειξη, αλλά για γνώση και χαρακτήρα. Για να μάθουμε πράγματα και τρόπους και να γίνουμε άνθρωποι καλοί κι αγαπητοί. Για να γίνει κάθε παιδί ένας ξεχωριστός άνθρωπος για τους άλλους. 
4. Είναι ντροπή και γελοίο να κάνεις επίδειξη ότι έχεις χρήματα και πράγματα, όταν άλλα παιδάκια στερούνται και υποφέρουν. Και είναι τιμή και ωραίο να νοιάζεσαι για τον άλλον και να τον βοηθάς όπως μπορείς». 


Πηγή: www.protothema.gr

1 σχόλιο:

  1. Ξεχνάει ο κ Φίλης το πόσο τήρησε αυτός και η παράταξή του τα δικά τους συμβόλαια τιμής, τις δεσμεύσεις τους και τις υποσχέσεις τους. Και τώρα θέλει να δεσμεύσει τα μικρά παιδιά! Δεν θα περάσουν όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή