23 Μαΐου 2017

Πολύνεκρη έκρηξη σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ

(upd) Toυλάχιστον 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν και 59 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά, τόνισε η αστυνομία.

«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε. «Ο δράστης πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς. 

Αριάνα Γκράντε

Νωρίτερα γράφαμε: 
Τουλάχιστον 19 άτομα και 59 τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης που σημειώθηκε στην είσοδο σταδίου στο Μάντσεστερ (στο Manchester Arena) της Βρετανίας, αμέσως μετά τη συναυλία που έδωσε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε. 

Η βρετανική αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ η αστυνομία του Μάντσεστερ προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο αρκετές ώρες μετά το συμβάν, το οποίο όπως έγινε γνωστό ήταν ρούχα που είχαν εγκαταλειφθεί κοντά στο στάδιο. 

Η αστυνομία του Μάντσεστερ δέχτηκε τις πληροφορίες για την έκρηξη στο στάδιο που έχει χωρητικότητα 21.000 ατόμων, λίγο μετά τις 10:35 μ.μ. τοπικής ώρας χθες (00:35 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα). Το ακροατήριο στη συναυλία περιελάμβανε και πολλά παιδιά. Οχήματα της αστυνομίας, ομάδες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και περίπου 60 ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο αμέσως μετά ενώ γονείς σε κατάσταση πανικού έψαχναν απεγνωσμένα να εντοπίσουν τα παιδιά τους. 

Μάρτυρας που παρακολούθησε τη συναυλία είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο. «Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα σημειώθηκε μια τεράστια έκρηξη και όλοι αρχίσαν να φωνάζουν» είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. «Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν», πρόσθεσε.

Η Αρένα του Μάντσεστερ, το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και αποτελεί δημοφιλή χώρο για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιο αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.

Εκπρόσωπος της Αριάνα Γκράντε είπε ότι η τραγουδίστρια ήταν καλά στην υγεία της ενώ η ίδια έγραψε στο Twitter: «Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε το επεισόδιο «αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση».

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου