31 Μαΐου 2017

Στον Ομιλο Μαρινάκη ο ΔΟΛ

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι ο διαγωνισμός για την πώληση των Μέσων Ενημέρωσης και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Κατατέθηκαν πέντε προσφορές για τα μέσα ενημέρωσης και δύο για τα ακίνητα.

Η εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, αναδείχθηκε πλειοδότης για τα μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά, ύψους 22,89 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση των εμπορικών σημάτων του ΔΟΛ και των συμμετοχών του σε άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας Τηλέτυπος (Mega).

Η δεύτερη προσφορά για τα μέσα ενημέρωσης κατατέθηκε από την κυπριακή εταιρεία Vegata Holdings και ανήλθε σε 21 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της Dimera Media (συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) ήταν η χαμηλότερη, ύψους 11 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν και δυο ακόμα προσφορές πολύ χαμηλότερης αξίας, συμβολικού μάλλον χαρακτήρα. 


Να θυμίσουμε εδώ ότι, προ ολίγων μόλις ημερών, μεταβιβάστηκε σε εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη το 20% του Mega από την "Πήγασος Εκδοτική" του ομίλου Μπόμπολα. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικό συμφωνητικό και το τίμημα για το 20% ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, δυο μέρες πριν, ο κ. Ιβάν Σαββίδης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να τοποθετήσει η εταιρεία του Dimera Media Investments το ποσό των 25 εκατ. ευρώ για αύξηση κεφαλαίου στον Τηλέτυπο (Mega Channel). 

Για τα ακίνητα επικράτησε η εταιρία «ΑΛΦΑ αστικά ακίνητα» με 3,78 εκατ. ευρώ. 

Οι τίτλοι του ΔΟΛ 

Ο διαγωνισμός αφορούσε συνολικά 211 τίτλους, μεταξύ των οποίων, «Το Βήμα», «ΤΑ ΝΕΑ», τις ιστοσελίδες «in.gr», tanea.gr, Vimagr, τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», πλήθος περιοδικών, αλλά και ιστορικούς τίτλους όπως «Ταχυδρόμος», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Εποχές». Πλειοδοτήθηκαν, επίσης, άλλα 143 σήματα ΜΜΕ, η ισχύς των οποίων έχει λήξει. 

Αξιο αναφοράς είναι το ψηφιοποιημένο και έντυπο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ, στο οποίο έχει καταγραφεί ολόκληρη η σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1922 και περιλαμβάνει κείμενα σχεδόν του συνόλου του πνευματικού κόσμου της χώρας, αποτελώντας ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο. 

Το ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ περιλαμβάνει: α) Αθηναϊκά Νέα (1931-1945) β) Βήμα (1945 – σήμερα) γ) Ελεύθερον Βήμα (1922 – 1944) δ) Οικονομικός Ταχυδρόμος (1926- 2004) και ε) Τα Νέα (1944 – σήμερα) Επιπλέον περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, slides και λοιπά περιοδικά. 

Στην «προίκα» του ΔΟΛ ανήκει και η συμμετοχή του με ποσοστό 22,11% στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, καθώς και συμμετοχές του Συγκροτήματος και σε άλλες 16 εταιρείες, μεταξύ των οποίων η εκτυπωτική «Ίρις» (50%) και το πρακτορείο Τύπου «Αργος» (41,22%). 

Πηγές: Στοιχεία από tovima.gr, tanea.gr, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου