5 Μαρτίου 2020

Βουτιά 5,5% στο Χ.Α. στις 5.3.2020

Κάτω από τις 730 μονάδες βυθίστηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) στο οποίο, μετά από δύο ημέρες προσπαθειών αντίδρασης, το sell off στις διεθνείς αγορές κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα περιορίζοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις στην αδύναμη ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης στο Χ.Α. έκλεισε σήμερα με απώλειες 5,50%, στις 728,17 μονάδες, ενώ, με εξαίρεση το πρώτα λεπτά στο ξεκίνημα, κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος με την πτώση να βαθαίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο τζίρος ανήλθε στα 114,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 5,06%, ενώ στο -7,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,93% στις 578,05 μονάδες.

Και όλα αυτά τη στιγμή που πολλοί αναλυτές ανέμεναν για σήμερα μια θετική συνεδρίαση, στον απόηχο των σημαντικών κερδών που κατέγραψε χθες το βράδυ η Wall Street. Και αιφνιδιάστηκαν από το νέο επιθετικό κρεσέντο των πωλητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το Χ.Α. ακολούθησε πιο έντονα το αρνητικό γύρισμα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ κλίμα και ψυχολογία επιβαρύνθηκαν σημαντικά, με την είδηση για εικοσιένα νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα (!)


Ο εξέλιξη του γενικού δείκτη του Χ.Α. στις 5.3.2020

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι σαφώς μεγάλες και στην αγορά. Όπως μάλιστα παραδέχτηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, από μία κρίση τύπου "V” δηλαδή μικρής διάρκειας πλέον φαίνεται πως διανύουμε μία κρίση τύπου "U” δηλαδή πιο μεγάλης διάρκειας αλλά με ορατό τέλος. Επιπρόσθετα, η αγορά θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις παράπλευρες επιπτώσεις στην πολιτική της, λόγω των αυξημένων δαπανών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών τώρα: Η Ελλάκτωρ, μετά τις αρνητικές φήμες που κυκλοφόρησαν σήμερα, σημείωσε βουτιά (στο limit down) 29,97%. Η Alpha Bank έκλεισε στο -10,45% και οι Jumbo και Aegean ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με πτώση 9,60% και 9,70% αντίστοιχα. Άνω του 8% ήταν η πτώση σε Βιοχάλκο, Φουρλή και Πειραιώς, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με πτώση άνω του 7%.
Πτώση που ξεπέρασε το 6% σημείωσαν οι Εθνική, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και ΔΕΗ, ενώ άνω του 5% ήταν εκείνη των ΑΔΜΗΕ, Eurobank και ΕΧΑΕ. Στο -4,36% έκλεισε η Motor Oil, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ, με την Coca Cola να κλείνει στο -2,58%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Titan και ΟΠΑΠ, με μόνο τον Σαράντη να κλείνει στο +1,76%.

Ελλάκτωρ: Μεθοδευμένη διασπορά φημών έπληξε τη μετοχή

Αιφνίδια, αδικαιολόγητη και ακραία χαρακτηρίζει τη σημερινή πτώση της τιμής της μετοχής της η Ελλάκτωρ, που ενημερώνει με ανακοίνωσή της το επενδυτικό κοινό ότι ουδεμία εξέλιξη ή γεγονός σε γνώση της υφίσταται που να δικαιολογεί αυτή την ακραία συμπεριφορά της τιμής της μετοχής.

Επιπλέον η εταιρεία 
 Ελλάκτωρ δηλώνει ότι:
1. Κατόπιν επικοινωνίας της με το βασικό μέτοχο της εταιρείας ο τελευταίος δήλωσε κατηγορηματικά την πλήρη στήριξή του προς τη διοίκηση του ομίλου και των βασικών θυγατρικών του και διέψευσε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε φήμη περί χρηματοδοτικής αδυναμίας του σχήματός του.
2. Θεωρεί ότι η κυκλοφορία των ανυπόστατων φημών είναι μεθοδευμένη και έχει ως στόχο την υπονόμευση της τιμής της μετοχής.
3. Θα προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια που τυχόν κριθεί αναγκαία προς προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της. 

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου