3 Μαρτίου 2020

Εκρηκτική άνοδος 6,38% στο Χ.Α. στις 3.3.2020

Δυναμική επιστροφή των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) σήμερα με άλμα 6,38% του γενικού δείκτη στις 766,32 μονάδες και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 2,8 δισ. ευρώ μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση. Οι μετοχές των τραπεζών πρωταγωνίστησαν στο ράλι, με άνοδο του τραπεζικού δείκτη κατά 11,24% στις 639,81 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 153,6 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά μετά το χθεσινό ξέφρενο ράλι στη Wall Street και την άνοδο του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones κατά 5,09%, αλλά και εν μέσω προσδοκιών για παρέμβαση κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας μπροστά στην απειλή του κορωναϊού. 

Αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν «κάθε κατάλληλο εργαλείο πολιτικής» για να θωρακίσουν την ανάπτυξη απέναντι σε απειλές όπως η εξάπλωση του νέου κοροναϊού δηλώνουν οι υπουργοί Οικονομικών του G7. «Επανεβεβαιώσοαμε την δέσμευσή μας να υιοθετήσουμε όλα τα κατάλληλα βήματα για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας από καθοδικούς κινδύνους που εγείρει ο κοροναϊός και είμαστε έτοιμη να συνεργαστούμε περαιτέρω με έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα» είπε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Τάρο Άσο.

Παράλληλα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν. "Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο και ανάλογα με τους υποκείμενους κινδύνους" είπε.


Λίγες ώρες μετά, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε εκτάκτως σήμερα τη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (50 μονάδες βάσης). Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους κίνηση από τον Δεκέμβριο του 2008, την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εξάλλου, την εβδομάδα που προηγήθηκε είχαν επικρατήσει στις διεθνείς αγορές οι βίαιες πωλήσεις, από τους "τρομαγμένους" από τον κοροναϊό επενδυτές, με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση των τιμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψαν απώλειες 19,34% οι μετοχές την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2020. Έτσι φάνηκε ότι είχαν ήδη δημιουργηθεί επενδυτικές ευκαιρίες. 

Ο γενικός δείκτης του ΧΑ στις 3.3.2020

Στο ταμπλό του Χρηματιστήριο Αθηνών τώρα, όπου η εκρηκτική άνοδος εκτοξεύθηκε από την αρχή της συνεδρίασης και διατηρήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκειά της: 
Η Jumbo σημείωσε άλμα 17,44%, με την Alpha Bank και τη Eurobank να ακολουθούν με κέρδη 12,67% και 12,19% αντίστοιχα. Στο +11,92% έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα, στο +10,02% η ΔΕΗ, ενώ άνω του 9% ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Μυτιληναίος. Άνω του +8% έκλεισαν οι Πειραιώς, Εθνική, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο +7,79%.
Κέρδη 6,96% σημείωσε ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 6,41%, ενώ άνω του 4% ήταν η άνοδος σε Coca Cola, Titan και ΕΧΑΕ και άνω του 3% σε ΟΠΑΠ, Λάμδα και Aegean. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Σαράντης, ενώ ΟΤΕ (με συναλλαγές 42,8 
εκατ. ευρώ) και Φουρλής ήταν οι δύο τίτλοι του FTSE 25 που έκλεισαν αρνητικά, στο -0,16% και στο -4,08% αντίστοιχα.

Όμως, το σημερινό άλμα δεν σημαίνει ότι η αγορά ομαλοποιήθηκε ξαναβρίσκοντας τον ανοδικό της ρυθμό. Αντιθέτως... Η Deutsche Bank προειδοποιεί.

Deutsche Bank: Έρχεται περαιτέρω sell-off στις αγορές


Η Deutsche Bank σε νέο έκτακτο report, σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr, επισημαίνει ότι ο Covid-19 εξελίσσεται ταχύτατα σε παγκόσμια πανδημία και οι αγορές αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω βίαιο sell-off πριν φτάσουν στον "πάτο" ο οποίος είναι ακόμη μακριά. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις του ιού θα είναι έντονα αρνητικές καθώς ο φόβος και η κοινωνική αποστασιοποίηση θα διαταράξουν τη δραστηριότητα, αλλά σχετικά σύντομες σε διάρκεια καθώς οι αντιδράσεις αυτές θα υποχωρήσουν. 

Το βασικό και το δυσμενές σενάριο της Deutsche Bank βλέπουν συνολικό sell-off στα διεθνή χρηματιστήρια της τάξης του 20% και του 30% αντίστοιχα από τα πρόσφατα υψηλά τους, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα. Όπως επισημαίνει, η βίαια αντίδραση στις χρηματιστηριακές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, έχει να κάνει και με τα υπερτιμημένα επίπεδα των μετοχών καθώς και των υπερβολικών long θέσεων.

Έτσι, η Deutsche Bank καταλήγει στο ότι το sell-off αναμένεται να συνεχιστεί (κατά 20% ή 30% συνολικά ανάλογα με το σενάριο). Με την ταχύτητα του sell-off να οδηγεί πολλούς τεχνικούς δείκτες σε ακραία επίπεδα, πολλοί αναρωτιούνται πότε και σε ποια επίπεδα να ξαναγοράσουν. Η γερμανική τράπεζα απαντά ότι το sell-off ξεκίνησε πριν μόλις μία εβδομάδα. Στο παρελθόν όταν η μεταβλητότητα εκτοξεύθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χρειάστηκε κατά μέσο όρο 6-7 εβδομάδες για να υποχωρήσει σε πιο "φυσιολογικές" μετρήσεις. Ο S&P 500 χρειάστηκε άλλους 4-5 μήνες για να ανακάμψει από τις απώλειες, καθώς οι επενδυτές αύξησαν την έκθεσή τους στο ρίσκο με αργούς ρυθμούς.

Με το κεντρικό σενάριο της Deutsche Bank να "βλέπει" ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο, εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών θα πιάσουν "πάτο" λίγο νωρίτερα, στο δεύτερο τρίμηνο.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου