2 Μαΐου 2020

Πρωτοβουλία για αύξηση εξωτερικού χώρου στα καταστήματα εστίασης

Πρωτοβουλία για συνεννόηση με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), ώστε, όπου είναι εφικτό, οι δήμοι να προχωρήσουν σε αύξηση του εξωτερικού χώρου που παραχωρούν σε καταστήματα εστίασης για τραπεζοκαθίσματα, με στόχο την αύξηση του αριθμού των πελατών που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε επιχείρηση εστίασης, ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε το θέμα και αντιμετωπίζεται θετικά η προοπτική να παραχωρηθεί επιπλέον χώρος, με χαμηλά τέλη, όπου καθίσταται αυτό δυνατόν. «Θα εξετάσουμε με την ΚΕΔΕ τη βέλτιστη λύση, για να στηρίξουμε τους επαγγελματίες. Θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολυνθεί ο επαγγελματικός κόσμος», τόνισε στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι «στόχος τής κυβέρνησης είναι να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, για να μείνουν όρθιες οι ίδιες αλλά και οι θέσεις εργασίας».


Ακόμη είπε πως υπάρχει στήριξη των Δήμων για να ανταπεξέλθουν στις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω του κορονοϊού, μεταξύ άλλων και με την μείωση των εσόδων τους, από τα τέλη που εισπράττουν, λόγω και του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης επί μακρόν. 

Όπως είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, «από την Δευτέρα περνάμε σε ένα επόμενο στάδιο, που κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι μια επιστροφή στην κανονικότητα που γνωρίζαμε πριν τον κορονοϊό». Από την Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα αναλαμβάνουν υπηρεσία σε τρεις φάσεις: στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 - ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα μέσα μεταφοράς και τις εισόδους των υπηρεσιών - ενώ ήδη το 30% των Δημοσίων Υπαλλήλων εργάζονται μέσω τηλεδιάσκεψης και αυτό είναι κάτι που θα στηρίξουμε για να συνεχιστεί, προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην οικονομία γενικότερα και την ύφεση που δημιουργείται λόγω της κρίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι, με τα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, είναι εφικτή η επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη από το επόμενο έτος. Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «αν θέλει να είναι πραγματικά χρήσιμη, πρέπει να συμβάλλει με λογικές συνεννόησης και όχι επαναφοράς σε ένα λαϊκίστικό παρελθόν που δεν έχει νόημα». 


(upd) Στήριξη επαγγελματιών στην εστίαση

Επανήλθε σήμερα Κυριακή στο θέμα της στήριξης των επαγγελματιών στην εστίαση ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του OPEN, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του αυτή έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού:

«Η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν τον χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους δήμους», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το πρόβλημα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση -καθώς σε ορισμένους δήμους ή περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει χώρος για επέκταση- και πρόσθεσε: «Εκεί, σε αυτήν την περίπτωση, η λύση που προκρίνουμε είναι να μειωθούν τα τέλη».

Να σημειώσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τα εστιατόρια και καφέ επαναλειτουργούν την 1η Ιουνίου σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι.


Πηγές: ant1news.grΑΠΕ-ΜΠΕtvopen.gr

1 σχόλιο:

  1. Άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο για επιπλέον χώρο στην εστίαση. Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 είπε ότι θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός χώρος για τραπεζοκαθίσματα εκεί που είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη. Ο όρος που τίθεται είναι να μην παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα για να παραχωρηθεί πρόσθετος χώρος, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, στα συγκεκριμένα καταστήματα, έως και 50%. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή