5 Νοεμβρίου 2020

Αμερικανικές εκλογές: Γιατί έπεσαν έξω οι σφυγμομετρήσεις

Η αστοχία οφείλεται εν μέρει στο κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει την ψήφο υπέρ του Τραμπ με τους ερωτώμενους να αποκρύπτουν την πρόθεση ψήφου τους. Την ίδια στιγμή, ολοένα και λιγότεροι Αμερικανοί απαντούν σε ερωτήσεις εταιρειών σφυγμομετρήσεων.


Σε εσφαλμένες εκτιμήσεις προχώρησαν, για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε προεδρικές εκλογές, οι αμερικανικές εταιρείες δημοσκοπήσεων, αποτυγχάνοντας να προβλέψουν μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα στην πολιτεία της Φλόριντα, που προσέφερε σημαντικό προβάδισμα στον πρόεδρο Τραμπ. Το αναμενόμενο από τους δημοσκόπους εκλογικό «κύμα», που θα έφερνε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, δεν συνέβη ποτέ.

Ακόμη και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, οι μεγάλες εταιρείες σφυγμομετρήσεων έδιναν στον Μπάιντεν προβάδισμα της τάξης των 8,4 ποσοστιαίων μονάδων. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα πρώτα εκλογικά τμήματα της Φλόριντα διέψευσαν, όμως, τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων. Η αστοχία αυτή οφείλεται εν μέρει στο κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει την ψήφο υπέρ του Τραμπ, εξαιτίας των ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρωτοβουλιών της προεδρίας του, με τους ερωτώμενους να προτιμούν να αποκρύψουν την πρόθεση ψήφου τους.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και λιγότεροι Αμερικανοί εμφανίζονται πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήσεις εταιρειών σφυγμομετρήσεων, έχοντας πια τη δυνατότητα να αποφεύγουν τέτοια τηλεφωνήματα χάρη στην αναγνώριση κλήσεων. Το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο Pew εκτιμά ότι το ποσοστό πολιτών που απαντούν σε κλήσεις δημοσκόπων έχει υποχωρήσει κατά 36% τα τελευταία 20 χρόνια, με μόλις 6% να απαντά σε τέτοιες κλήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το ποσοστό άρνησης για τις ιδιωτικές εταιρείες βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά και κυμαίνεται γύρω στο 97%.

«Οι ψηφοφόροι του Τραμπ είναι αρνητικά προδιατεθειμένοι απέναντι στους δημοσκόπους και πιστεύουν ότι τα στοιχεία που συλλέγονται θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους με κάποιον τρόπο ή θα προστεθούν σε κάποιο φάκελο που θα αποκαλύπτει ότι ψήφισαν υπέρ του Τραμπ», λέει ο βετεράνος των σφυγμομετρήσεων Νιλ Νιούχαους, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Η νέα αποτυχία των δημοσκοπήσεων χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από γνώστες του χώρου, ιδίως μετά το φιάσκο του 2016. Τη χρονιά εκείνη, όλες οι σφυγμομετρήσεις για τις κρίσιμες πολιτείες απέτυχαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα, με τον Τραμπ να εξασφαλίζει νίκες με μικρή διαφορά σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν επί της Χίλαρι Κλίντον, η οποία εμφανιζόταν ως φαβορί στις πολιτείες αυτές. 

Μπάιντεν και Τραμπ εκπροσωπούν διαφορετικούς κόσμους

Αλλά, γιατί το αναμενόμενο από τους δημοσκόπους εκλογικό «κύμα», που θα έφερνε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, δεν συνέβη ποτέ; Ποιές είναι οι βασικές αδυναμίες του Τζο Μπάιντεν; Μια απάντηση στη Süddeutsche Zeitung, στη συνέχεια:

Οι αδυναμίες του Τζο Μπάιντεν

Στις αδυναμίες του υποψηφίου των Δημοκρατικών που, όπως όλα δείχνουν, δεν κατάφερε να επαναπατρίσει ψήφους των Ρεπουμπλικανών στον βαθμό που θα επιθυμούσε, εστιάζει η Süddeutsche Zeitung.
Όπως αναφέρεται στο σχόλιο «ο Μπάιντεν δεν κατάφερε να μιλήσει στη γλώσσα τους και να αντικρούσει την αύρα του Τραμπ - για δύο λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί να κάνει κάτι:
Ο πρώτος λόγος είναι ότι μετά από 26 χρόνια στη Γερουσία και οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο εκπροσωπεί πλέον μία ελίτ ισχύος, μόρφωσης και ευημερίας, την οποία ο Τραμπ αντιμάχεται με επιτυχία.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ηγείται ενός κόμματος, το οποίο εκφράζει κατ’ εξοχήν μία πολυφυλετική Αμερική χωρίς αποκλεισμούς, όχι όμως τη "λευκή Αμερική" της υπαίθρου. 
Και οι δύο λόγοι δεν μειώνουν την αξία του Μπάιντεν, εξηγούν όμως γιατί ειδικά αυτός δεν μπορεί να υπερβεί την πόλωση, από την οποία ζει ο Τραμπ».

Πηγές: kathimerini.gr , 
Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου