6 Νοεμβρίου 2020

Ενισχύθηκε η ελληνική παρουσία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Επανεξελέγησαν οι πέντε ομογενείς βουλευτές που ήδη βρίσκονταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ προστέθηκε ένας ακόμη.

Η ελληνική φωνή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ απέκτησε και πιο ισορροπημένη διάσταση, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών, αλλά και η εκπροσώπηση στους Ρεπουμπλικανούς. 

Στις εκλογές της περασμένης Τρίτης επανεξελέγησαν οι πέντε ομογενείς βουλευτές που ήδη βρίσκονταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ σε αυτούς προστέθηκε ένα ακόμη μέλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Επικράτησαν σχετικά άνετα στις μάχες που έδωσαν για την παραμονή τους στη Βουλή οι Δημοκρατικοί:
- Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanis) στο Μέριλαντ με 70% των ψήφων, κερδίζοντας με άνεση τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του.
- Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist), ελληνοκυπριακής καταγωγής, στη Φλόριντα με 53%.
- Ντίνα Τάιτους (Dina Titus) στη Νεβάδα με 61% που επικράτησε με μεγάλη διαφορά στην μάχη με την Ρεπουμπλικανή αντίπαλό της.
- Κρις Πάπας (Chris Pappas) με 52% στο Νιου Χαμσάιρ, αν και η επανεκλογή του φάνταζε αμφίβολη πριν από κάποιες ημέρες.

Ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. 

Μαζί με τους παραπάνω τέσσερις Δημοκρατικούς, εξελέγησαν και δύο Ρεπουμπλικανοί. Ο Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) επανεξελέγη στη Φλόριντα, όπου αποτελεί εδώ και παρά πολλά χρόνια «σταθερή αξία», εξασφαλίζοντας 63% των ψήφων. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μπιλιράκης εξασφάλισε μια νέα διετή θητεία, αδιαλείπτως από το 2006, όταν και κάθισε για πρώτη φορά στα έδρανα της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Στην ελληνική ομάδα προστίθεται η επίσης Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτεία της Νέας Υόρκης με 58%. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την επικράτησή της, η κ. Μαλλιωτάκη αφιέρωσε τη νίκη της στους άνδρες και τις γυναίκες του NYPD. «Αυτός ο αγώνας ήταν για τους γενναίους άνδρες και γυναίκες του NYPD και όλους τους ένστολους και τους εργαζόμενους στα σώματα άμεσης ανάγκης. Είμαι μια εκλεγμένη που θα τους υποστηρίζει πάντα», τόνισε η κ. Μαλλιωτάκη.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη, στο αρχηγείο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Στάτεν Αϊλαντ, στις 3 Νομεβρίου 2020.

Ετσι, στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι παρόντες συνολικά έξι Ελληνοαμερικανοί. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει τις δικές της φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί σε γεωπολιτικό επίπεδο και όχι μόνο.

Στη Γερουσία, δυστυχώς, δεν συμμετέχει κανένα μέλος ελληνικής καταγωγής. Κάποτε, και για πολλά χρόνια, υπήρχαν δύο γερουσιαστές, ο Δημοκρατικός Πολ Σαρμπάνης και η Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου. Τα τελευταία χρόνια, το «κενό» στο συγκεκριμένο νομοθετικό σώμα καλύπτει με εξαιρετικό τρόπο ο πολύ ενεργός στα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος ζητήματα Ρόμπερτ Μενέντεζ. Επιπλέον, αν και όταν ο Τζο Μπάιντεν γίνει πρόεδρος με την Κάμαλα Χάρις στο πλευρό του, στη θέση της γερουσιαστή στην Καλιφόρνια αναμένεται, μεταξύ άλλων να διεκδικήσει (χωρίς όμως να είναι από τα μεγάλα φαβορί) η ελληνικής καταγωγής Ελένη Κουναλάκη-Τσακοπούλου.

Πηγές: kathimerini.gr και ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου