4 Νοεμβρίου 2020

Aμερικανικές εκλογές: Τραμπ και Μπάιντεν στήθος με στήθος

Για πρώτη φορά από το 2000, οι Αμερικανοί ξύπνησαν σήμερα χωρίς να ξέρουν το όνομα του επόμενου προέδρου τους έπειτα από μια ψηφοφορία με συμμετοχή ρεκόρ (υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016) και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων, σε επτά πολιτείες-κλειδιά, συνεχίζεται. Πολλές πολιτείες έχουν κατακλυσθεί από την πληθώρα των ψήφων που εστάλησαν δι' αλληλογραφίας, η καταμέτρηση των οποίων μπορεί να απαιτήσει ημέρες.

Αυτά όμως δεν εμπόδισαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει ότι νίκησε τον δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. «Ειλικρινά, κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «νοθεία» χωρίς να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. «Θα προσφύγουμε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, θέλουμε να σταματήσουν όλες οι ψηφοφορίες» είπε.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως ο ίδιος είναι «αισιόδοξος» και πως βρίσκεται καθ' οδόν για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, ενώ το στρατόπεδό του κατήγγειλε τις προεδρικές δηλώσεις ως «σκανδαλώδεις» και «χωρίς προηγούμενο». «Δεν επαφίεται ούτε σε εμένα, ούτε στον Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύξει τον νικητή αυτών των εκλογών. Επαφίεται στους ψηφοφόρους», τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, απαντώντας στο μήνυμα του Τραμπ περί «μεγάλης νίκης».

Το φάσμα των ημερών αβεβαιότητας και των δικαστικών μαχών στοιχειώνει πλέον την πρώτη παγκόσμια δύναμη, η οποία έχει ήδη κλονισθεί από εκτεταμένες κρίσεις στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία. Το όνομα του προέδρου που θα ορκισθεί στις 20 Ιανουαρίου εξαρτάται από τα τελικά αποτελέσματα ορισμένων πολιτειών. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το δημοκρατικό κύμα, στο οποίο ήλπιζαν ορισμένοι στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, που ονειρεύονταν ιστορικές νίκες στην Τζόρτζια και το Τέξας, δεν πραγματοποιήθηκε. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος διατήρησε τη Φλόριντα, διαψεύδοντας πολυάριθμες δημοσκοπήσεις, καθώς και το Τέξας, προπύργιο των συντηρητικών που είχε φανεί να απειλείται, και το Οχάιο, το οποίο έχουν κερδίσει από το 1964 όλοι οι υποψήφιοι που εξελέγησαν στην προεδρία. Όμως ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία παραμένει στενός: πρέπει ακόμη να κερδίσει τις περισσότερες από τις άλλες πολιτείες κλειδιά που είχαν συμβάλει στην απροσδόκητη νίκη του το 2016.

Σενάριο νίκης υπέρ Μπάιντεν, υπό όρους, διαμορφώνει η καταμέτρηση των ψήφων σε μία σειρά από κρίσιμες Πολιτείες. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φαίνεται να κλειδώνει τη νίκη σε Αριζόνα (11 εκλέκτορες) και Ουϊσκόνσιν (10 εκλέκτορες). Επιπλέον απέκτησε βραχεία μεν πλην διαρκώς διευρυνόμενη διαφορά από τον Ντ. Τραμπ στο Μίσιγκαν όπου διακυβεύονται 16 εκλεκτορικές ψήφοι. Επίσης, ο Μπάιντεν προηγείται με μεγάλη διαφορά στο Μέιν (4 εκλέκτορες) και με πολύ μικρή διαφορά στη Νεβάδα. Εάν επικρατήσει στις Πολιτείες αυτές, ο Μπάιντεν οδεύει για τουλάχιστον 270 εκλέκτορες και πιθανώς να φτάσει τους 286 εάν κερδίσει και τη Τζόρτζια. Σε μια τέτοια περίπτωση η νίκη του Μπάιντεν μπορεί θα έχει κλειδώσει ανεξαρτήτως της έκβασης της εκλογικής μάχης σε Πενσυλβάνια και Βόρεια Καρολίνα.

Ωστόσο στις πολιτείες αυτές η καταμέτρηση συνεχιζόταν σήμερα με το σταγονόμετρο. Στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, οι αναλυτές πιστεύουν πως τα επιστολικά ψηφοδέλτια, που μένουν να καταμετρηθούν, θα είναι στην πλειονότητά τους υπέρ του Μπάιντεν. Και εδώ είναι που ο Τραμπ θα ήθελε να παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο και να σταματήσει την καταμέτρηση.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου