7 Νοεμβρίου 2020

Moody's: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Ba3 από B1

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Ba3 από τη βαθμίδα B1, με τις προοπτικές του να παραμένουν σταθερές.

Οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, όπως ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, είναι:
  • Πρώτον, ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς.
  • Δεύτερον, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόν ια είναι θετικές παρά την αρνητική βραχυπρόθεσμη επίπτωση, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί, αναφέρει, από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος παράλληλα με τις εισροές πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάκαμψη, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% μεσοπρόθεσμα. 
Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την άποψη του οίκου Moody's ότι θα χρειασθεί κάποιος χρόνος για να ενσωματωθούν πλήρως και να γίνουν ορατά τα οφέλη από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση. 

Επίσης, ο οίκος θεωρεί ότι ο τραπεζικός τομέας - παρά τις περαιτέρω βελτιώσεις το περασμένο έτος - εξακολουθεί να απαιτεί ισχυρή δράση για να βελτιώσει την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του.

«Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της» αναφέρει, σχολιάζοντας το γεγονός, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ανακοίνωσή του και τονίζει ότι «η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει».

«Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει επίσης ο υπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου