13 Ιουνίου 2021

Euro 2021 – Έρικσεν: Η στιγμή που ο πλανήτης κράτησε την αναπνοή του

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, στο 42ο λεπτό, του αγώνα ανάμεσα στην Δανία και την Φινλανδία στο πλαίσιο του Euro 2020, ο ποδοσφαιριστής της εθνικής Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξαφνικά στον αγωνιστικό χώρο. Δεν προηγήθηκε κάποια σύγκρουση ή μαρκάρισμα, απλά ο παίκτης έπεσε στο έδαφος μετά από μία πάσα συμπαίκτη του, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του. Ακολουθούν στιγμές αγωνίες για τη ζωή του.

Την ώρα που ο Έρικσεν καταρρέει, φαίνεται να σπεύδει στο πλευρό του ένας συμπαίκτης του και να του δίνει άμεσα τις πρώτες βοήθειες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι του κράτησε τη γλώσσα και του έκανε τις αρχικές μαλάξεις. 


Αμέσως οι ποδοσφαιριστές που ήταν γύρω του καλούν το ιατρικό επιτελείο που μπαίνει εσπευσμένα στον αγωνιστικό χώρο και δίνει μάχη για να τον κρατήσει στη ζωή.

Ακολουθούν σοκαριστικές σκηνές με τους παίκτες της Δανίας να σχηματίζουν ένα ανθρώπινο τείχος γύρω από τον Έρικσεν, ένα «τείχος της αξιοπρέπειες» όπως πολλοί το ονόμασαν, για να προστατεύσουν από τα αδηφάγα βλέμματα τον άτυχο ποδοσφαιριστή που δείχνει να μην έχει τις αισθήσεις του, αλλά και το ιατρικό επιτελείο που του κάνει ανάνηψη και τεχνητή αναπνοή.


Για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά το γήπεδο έχει παγώσει. Οι ποδοσφαιριστές έχουν δακρύσει, ενώ άλλοι προσεύχονται. Το ίδιο ισχύει και για τους φιλάθλους στις εξέδρες. Είναι οι στιγμές που κόβουν την ανάσα, με την αγωνία στην κορύφωσή της.


Ακολουθεί η μεταφορά του Έρικσεν με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου, με τον ποδοσφαιριστή καλυμμένο με πετσέτες.

Μια φωτογραφία του Reuters, που κάνει το γύρο του κόσμου σε ελάχιστα λεπτά, δείχνει τον Δανό άσο πάνω στο φορείο, να φοράει μάσκα οξυγόνου και να έχει τις αισθήσεις του.


Οι Δανοί οπαδοί μάλιστα έψαλαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους, ενώ σημειώθηκε ένα ακόμη συγκινητικό στιγμιότυπο, με τις μισές εξέδρες να φωνάζουν «Κρίστιαν» και τις άλλες μισές να απαντούν «Έρικσεν».

Ο Έρικσεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο και λίγα λεπτά αργότερα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας γνωστοποιούσε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι πλέον σταθερή και δεν κινδυνεύει η ζωή του. Ήταν η στιγμή της ανακούφισης για εκατομμύρια ανθρώπων που έζησαν λεπτό προς λεπτό τις δραματικές στιγμές σε απευθείας σύνδεση με το γήπεδο της Κοπενγάχης. 


Ένας από τους πρώτους που χάρισαν τη ζωή στον Κρίστιαν Έρικσεν ήταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας Σιμόν Κιάερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έτρεξε κοντά του. Μάλιστα πολλά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ηρωϊκή στάση του συμπαίκτη του Έρικσεν καθώς εκμεταλλεύθηκε κάθε δευτερόλεπτο μέχρι να φτάσουν οι γιατροί για να τον κρατήσει στη ζωή. Συγκεκριμένα, φρόντισε να διασφαλίσει ότι δεν είχε γυρίσει η γλώσσα του ενώ κείτονταν αναίσθητος προχωρώντας ακόμη και στις πρώτες μαλάξεις. Ηταν εκείνος που κάλεσε και τους συμπαίκτες του να δημιουργήσουν μία ασπίδα προστασίας μπροστά από τον Έρικσεν, προκειμένου να αφήσουν τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους, μακριά από τις κάμερες, ενώ στη συνέχεια έτρεξε στη σύζυγο του Έρικσεν για να την παρηγορήσει ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι τρομακτικές σκηνές.

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, που συνεχίστηκε με πρωτοβουλία όλων των ποδοσφαιριστών (κέρδισε η Φινλανδία με 1-0), στα μάτριξ του σταδίου εμφανίστηκε το μήνυμα: "Σταρ του αγώνα ο Κρίστιαν Έρικσεν".

«Η Δανία έχασε. Αλλά η ζωή νίκησε». Με αυτό τον τίτλο εφημερίδα της Δανίας αποτύπωσε τα όσα διαδραματίστηκαν στο γήπεδο στη διάρκεια του αγώνα του Euro 2021 με τη Φινλανδία.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΝΤ1, kathimerini.gr, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου