1 Μαρτίου 2024

PULSE: Μεταπολίτευση, 50 Χρόνια μετά

Οι ιδέες ποιου πολιτικού χώρου κυριάρχησαν στη Μεταπολίτευση; Ποιά η συμβολή των δύο ηγετών, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, που σφράγισαν την περίοδο της Μεταπολίτευσης; Υπάρχει ικανοποίηση από τη λειτουργία της δημοκρατίας;

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης για τη Μεταπολίτευση που διενήργησε η PULSE RC, σε μια συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Αράπογλου, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ Σία Κοσιώνη και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς.

Η δημοσκόπηση είχε την ιδιαιτερότητα ότι τα ευρήματα παρουσιάστηκαν για δύο διαφορετικά κοινά, με στόχο να αναδειχθούν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις γενιές Ελλήνων ως προς το πώς αξιολογούν τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν. Οπως εξήγησε ο κ. Αράπογλου: «Παρουσιάζουμε τους συμπολίτες που έζησαν ολόκληρη την περίοδο της Μεταπολίτευσης, ήταν δηλαδή τουλάχιστον 10 ετών κατά την πτώση της δικτατορίας, ενώ η δεύτερη εικόνα αφορά το σύνολο της κοινωνίας».

Στο ερώτημα «Οι ιδέες ποιου πολιτικού χώρου κυριάρχησαν στη Μεταπολίτευση;», η εικόνα ανάμεσα στα δύο κοινά δεν είναι σημαντικά διαφοροποιημένη. 
Το 42% όσων γνώρισαν όλη τη Μεταπολίτευση απάντησε ότι οι ιδέες του κέντρου κυριάρχησαν, έναντι 36% για το σύνολο των ηλικιών. 
Το 27% όσων γνώρισαν όλη τη Μεταπολίτευση απάντησε ότι κυριάρχησαν οι ιδέες της δεξιάς, έναντι 29% για το σύνολο των ηλικιών. 
Το 14% οι ιδέες της αριστεράς και στις δύο ομάδες. Και το 13% όσων γνώρισαν τη Μεταπολίτευση εκτίμησε ότι δεν κυριάρχησαν οι ιδέες κανενός, έναντι 15% για όλες τις ηλικίες.

Αξιολογώντας τη συμβολή των δύο ηγετών που σφράγισαν την περίοδο της Μεταπολίτευσης, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, εκείνοι που γνώρισαν όλη τη Μεταπολίτευση επιλέγουν σε ίδιο ποσοστό τους δύο ηγέτες (45% τον Καραμανλή / 45% τον Παπανδρέου), ενώ στην ομάδα που περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες υπάρχει μια προτίμηση στον Ανδρέα Παπανδρέου (45%), έναντι του ποσοστού που επιλέγει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (37%). 
«Υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων, αν και η γενική εικόνα δεν αλλάζει πολύ. Ισως στο σήμερα ταιριάζει περισσότερο το ύφος του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπάρχει άλλωστε και η χρονική εγγύτητα των νεότερων ηλικιών στην περίοδο Παπανδρέου», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Ως προς τη συμβολή των δύο ηγετών, ενδιαφέρον έχει και η άποψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως διατυπώθηκε στο συνέδριο. Μιλώντας εκεί για τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, είπε:
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο άνθρωπος ο οποίος αποκατέστησε τη δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη». «Αυτή μόνο η παρακαταθήκη τον καθιστά, κατά την άποψη μου, ως τον σημαντικότερο πολιτικό της μεταπολίτευσης» σημείωσε.
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα. Χαρισματική αναντίρρητα. Εξέφρασε προσδοκίες αυτών που αποκαλούσε "μη προνομιούχους" εκείνη την εποχή. Κατά την άποψη μου, όμως, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε σημαντικά την δεκαετία του 1980. Και βέβαια, πιστεύω ότι ευθύνεται και για το γεγονός ότι καλλιέργησε μια νοοτροπία όπου έδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα δικαιώματα και όχι στις υποχρεώσεις» είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η βασική ανισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων αποτελεί μία ατέλεια του πολιτικού μας συστήματος. Για αυτήν ευθύνεται, πιστεύω, σε μεγάλο βαθμό ο πρώιμος λαϊκισμός τον οποίο καλλιέργησε. Σε επίπεδο κοινωνικών πολιτικών –οικογενειακό δίκαιο– αλλά και σε ζητήματα όπως η εγκαθίδρυση του ΕΣΥ, η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αναντίρρητα σημαντική».

Σύμφωνα και πάλι με την 
δημοσκόπηση της Pulse, ως προς την ικανοποίηση που αισθάνονται από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα, όσοι γνώρισαν όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης απαντούν μέτρια έως θετικά σε αθροιστικό ποσοστό 63% (13% πολύ / 26% αρκετά / 24% μέτρια / 16% λίγο / 21% ελάχιστα έως καθόλου), ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 52% στο σύνολο των ηλικιών (8% πολύ / 18% αρκετά / 26% μέτρια / 18% λίγο / 30% ελάχιστα έως καθόλου). «Οι νεότεροι έχουν άλλο σταθμό αφετηρίας», παρατήρησε η κ. Κοσιώνη. «Οι νέες γενιές έχουν ενδεχομένως ως σταθμό αφετηρίας την οικονομική κρίση, και την πανδημία οι ακόμη νεότεροι, άρα η έννοια της δημοκρατίας έχει ξεκινήσει στις δικές τους ζωές πιο κλονισμένη».

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στις γενιές αναδείχθηκε και σε μια σειρά από υποερωτήματα που αφορούσαν την πορεία της χώρας στο μεσοδιάστημα, με βάση συγκεκριμένους άξονες όπως η πορεία της οικονομίας, των θεσμών και της διαφάνειας, των διεθνών σχέσεων και της άμυνας, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γενική πορεία της χώρας, όσοι έζησαν όλη την περίοδο αξιολογούν κατά 47% ότι έχει κινηθεί προς το καλύτερο, κατά 16% ότι έχει παραμείνει στάσιμη και κατά 25% ότι έχει κινηθεί προς το χειρότερο, ενώ στο σύνολο των ηλικιών τα ποσοστά ανέρχονται σε 33%, 21% και 34% αντιστοίχως, αποτυπώνοντας μια πιο έντονη απαισιοδοξία. «Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία τώρα είναι απογοητευμένη, ενώ η πλειοψηφία των παλιών είναι ακόμα γοητευμένη με τη Μεταπολίτευση», διαπίστωσε ο κ. Κουβαράς.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου