11 Μαρτίου 2024

Τέμπη: Τα πορίσματα των κομμάτων στην Εξεταστική

Τα συμπεράσματα των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ


Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες τα πορίσματα των βουλευτών που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών».

Σύμφωνα με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, «το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως», ο οποίος, όπως λένε, «παραβιάστηκε επτά φορές».

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή, επιρρίπτουν ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μιλώντας για «διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη» και τονίζοντας ότι «το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί πιθανά αν είχε υλοποιηθεί η Σύμβαση 717».

Την ίδια στιγμή, για αδυναμία έκδοσης «ολοκληρωμένου πορίσματος» κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, «ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», συμπληρώνουν.

ΝΔ: «Αν είχε τηρηθεί ο Κανονισμός το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί»

«Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το σύνολο των δεδομένων είναι ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό δυστύχημα», επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο πόρισμά τους.

«Οπως επιβεβαιώθηκε από όλους τους μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιων της Επιτροπής, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια συγκάλυψης ενώ οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στο χώρο της μοιραίας σύγκρουσης έγιναν με απόφαση των αρμόδιων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων, με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών. Για το θέμα διεξάγεται παράλληλα έρευνα της Δικαιοσύνης για τις επεμβάσεις των φορέων» αναφέρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αναφορικά με το Γενικό Κανονισμό Κίνησης, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν στα συμπεράσματά τους αναλυτικά: «Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν χρησιμοποίησε και δεν παρακολουθούσε τον πίνακα τηλεχειρισμού για να κάνει αυτόματη χάραξη διαδρομής και δεν ενημέρωσε τον μηχανοδηγό με την παράδοση σε αυτόν του εντύπου 1001. Παράλληλα, οι μηχανοδηγοί της μοιραίας αμαξοστοιχίας IC62 εισήλθαν σε γραμμή καθόδου χωρίς έντυπο 1001, δεν ακινητοποίησαν το τρένο ως όφειλαν, δεν επικοινώνησαν με τον σταθμάρχη Λάρισας και δεν έκαναν αναγγελία αναφορικά με τη θέση της αμαξοστοιχίας».

Παράλληλα, επισημαίνουν πως τα αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας -που σήμερα χρησιμοποιούνται σε μικρό μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου- αναβαθμίζουν την ασφάλεια αλλά δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο, ενώ χαρακτηρίζουν «προβληματική για μεγάλο χρονικό διάστημα» την εκτέλεση των συμβάσεων για την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας, προσθέτοντας πως επί υπουργίας Καραμανλή η υλοποίησή τους «επισπεύστηκε σημαντικά».

«Τα αίτια του δυστυχήματος πρέπει να διερευνηθούν ψύχραιμα, μακριά από πολιτική εκμετάλλευση, για να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως επιθυμεί η ελληνική κοινωνία», αναφέρουν.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ευθύνες και παραλείψεις του υπουργείου Μεταφορών»

Ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επιρρίπτουν στο πόρισμά τους στην εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνουν λόγο για διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών και τονίζουν ότι το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί πιθανά αν είχε υλοποιηθεί η Σύμβαση 717.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το έγκλημα θα είχε αποφευχθεί εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε καθορίσει και εφαρμόσει τα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας, σύμφωνα με τους επιβεβλημένους Εθνικούς Κανόνες Ασφάλειας και εάν είχε προβεί σε άμεσες διορθωτικές αποφάσεις μετά την καταστροφή του παλαιού συστήματος τηλεδιοίκησης στην Ζάχαρη Λάρισας.

Σε δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – μέλη της εξεταστικής Επιτροπής Αλ. Αυλωνίτης, Β. Κόκκαλης, Δ. Καλαματιανός, και ο Ι. Σαρακιώτης, τονίζουν ότι «ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και οι οικογένειες των θυμάτων απαιτούν ειλικρινείς, διάφανες απαντήσεις και απόδοση ευθυνών, ώστε να αποδειχθεί ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι της τραγωδίας των Τεμπών, τόσο τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, όσο βέβαια και τα πολιτικά πρόσωπα για την απόδοση των ευθυνών των οποίων αρμόδια είναι η Βουλή, μέσω της εξεταστικής επιτροπής».

ΠΑΣΟΚ: Περαιτέρω διερεύνηση για Καραμανλή και Σπίρτζη

Τη μετατροπή της εξεταστικής επιτροπής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» σε προανακριτική επιτροπή προτείνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μ. Αποστολάκη, Γ. Νικητιάδης και Απ. Πάνας.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τρεις βουλευτές που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, θεωρούν αδύνατη την έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος καθώς «ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν. Αυτή υπήρξε από την αρχή η επιδίωξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τονίζουν επίσης ότι «η κυβερνητική επιλογή για συγκάλυψη, μέσω μη ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και ιδίως του ενδεχομένου ύπαρξης ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή, όχι από μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά πρωτίστως από την κοινωνία, η οποία απαιτεί να χυθεί φως στην υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όσο ψηλά και να βρίσκονται αυτές».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλεται περαιτέρω ποινική διερεύνηση της υπόθεσης για τους δύο αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, «οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση των εργασιών της επίδικης σύμβασης 717/2014, η οποία τελεί σε άμεση αιτιώδη συνάφεια με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών [..] Εχει ήδη προκύψει ότι εάν το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης είχε παραδοθεί μέσα στην αποκλειστική προθεσμία, που η σύμβαση είχε προβλέψει και σε κάθε περίπτωση λειτουργούσε στις 28/2/2023, το δυστύχημα μετά βεβαιότητας δεν θα συνέβαινε, καθώς η χρήση και λειτουργία όλων των εν λόγω συστημάτων θα απέτρεπε τη σύγκρουση, ακινητοποιώντας τις αμαξοστοιχίες είτε μέσω του συστήματος ETCS, είτε ταυτόχρονα μέσω της λειτουργίας της τηλεδιοίκησης ΚΕΚ Λάρισας, της αμφίδρομης σηματοδότησης της γραμμής και του συστήματος GSMR».

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου