26 Μαρτίου 2024

Πρόταση δυσπιστίας για την «μονταζιέρα» στα Τέμπη

(upd) Πρόταση δυσπιστίας με υπογραφές από 4 κόμματα. «Πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία για να μπει επιτέλους, ένα τέλος, σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και εν τέλει σε ό,τι προσβάλλει τον περήφανο ελληνικό λαό», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚινΑλ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι Κ.Ο. των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας. Η τριήμερη συζήτηση ξεκινά απόψε στις 19:00 και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Υιοθετώντας το 
δημοσίευμα του «Βήματος», η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως τα νέα δεδομένα «αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου».

Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. από τα οποία «μόλις μερικές ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη από τον ΟΣΕ και, κατόπιν «κοπτοραπτικής», τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2023 ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το –προαποφασισμένο και ήδη διατυπωμένο το πρωί της ίδιας ημέρας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη– επίσημο κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος, με προφανή σκοπό την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, είπε: «Επιθυμούμε την άμεση πρόοδο της διαδικασίας και την άμεση συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας», τονίζοντας ότι «η Βουλή θα δώσει τις απαντήσεις και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες ευρωεκλογές». Ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, συμπλήρωσε: «Είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων». 


Νωρίτερα γράφαμε:

Προς κορύφωση, έχοντας ήδη οξυνθεί κατακόρυφα τις τελευταίες 48 ώρες, οδεύει η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που καταθέτει σήμερα και επίσημα το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη Βουλή, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συζήτηση για το ψήφισμα της εξεταστικής επιτροπής στην Ολομέλεια.

Η πτέρυγα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά) συντάσσεται ευθέως ή εμμέσως με την κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη, την οποία προανήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον απόηχο του δημοσιεύματος του «Βήματος» περί παραποίησης των ενδοεπικοινωνιών τη νύχτα της τραγωδίας.

Το δημοσίευμα στο tovima.gr (στις 24/3/2024) - απόσπασμα:

Η αλλοίωση του διαλόγου

Εξαιρετικά σημαντικά θεωρούνται κατά συνέπεια και τα ίχνη μοντάζ των δεδομένων που έκαναν οι άγνωστοι παραλήπτες τού παρανόμως αφαιρεθέντος ηχητικού υλικού. Το μεσημέρι της 1ης Μαρτίου εμφανίζεται ο διάλογος που φέρεται να έδειχνε εμφατικά τις διαδοχικά λανθασμένες εντολές του σταθμάρχη.

ΑΝΔΡΑΣ: Η Λάρισα ακούει.
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως είσοδο, φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων.
ΑΝΔΡΑΣ: Βασίλη, φεύγω;
ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ: Φεύγεις, φεύγεις.

Από έγγραφο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων προκύπτει ότι αυτές οι τέσσερις φράσεις είναι συρραφή δύο διαδοχικών συζητήσεων του σταθμάρχη (ηχητικά αρχεία «CH103e3» και «Ch103e4») με δύο μηχανοδηγούς και όχι έναν. Η πρώτη πράγματι με τον μηχανοδηγό της μοιραίας αμαξοστοιχίας αλλά η δεύτερη με σιδηροδρομικό που δεν είχε σχέση με το συμβάν.

Η δήλωση 
Ανδρουλάκη (στις 24/3/2024):

Τον «ασκό του Αιόλου» για την αντιπαράθεση άνοιξε η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να προαναγγείλει την Κυριακή την πρόταση δυσπιστίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δήλωσή του ανέφερε:

«Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα. Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειές τους και εκατομμύρια Ελληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε άμεσα παραίτηση του πρωθυπουργού, να στηθούν κάλπες, και μάλιστα 
όπως είπε "με παρουσία διεθνών παρατηρητών"!

ΝΔ: Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας

Από την πλευρά του, το Μαξίμου έχει ήδη –μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και κορυφαίων στελεχών– δείξει σαφή δείγματα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. Ο Παύλος Μαρινάκης στη δήλωσή του έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «αντικυβερνητική εκστρατεία» και «προσπάθεια αποσταθεροποίησης», μιλώντας μάλιστα και για σύνδεση με «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».

Στην ανακοίνωσή του (στις 24/3/2024), ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης. μεταξύ άλλων τονίζει:

1.⁠ Άπαντες συμφωνούν, ακόμα και οι συκοφάντες, ότι η Δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της. Ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας.

2.⁠ Είναι τόσο “μεγάλη” η δήθεν αποκάλυψη του σημερινού ΒΗΜΑτος ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήματος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023. Και στο υλικό αυτό οι διάλογοι περιλαμβάνουν, βεβαίως, όλα τα πρόσωπα που συνομιλούσαν..

3.⁠ Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου Σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη...

Ολα δείχνουν, συνεπώς, ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί στη Βουλή, μέσω και του ίδιου του πρωθυπουργού, σε υψηλότατους τόνους, προμηνύοντας για μια εκρηκτική συνεδρίαση.

Σε κάθε περίπτωση, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει προδιαγεγραμμένο, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η όλη διαδικασία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σε επίπεδο συσχετισμών, με τον σχηματισμό ενός –άτυπου– κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου, περίπου δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Ολες οι πλευρές, συνεπώς, κινούνται με το βλέμμα και στον στόχο της συσπείρωσης.

Πηγές: kathimerini.gr , tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Λέγεται ότι τα παλιά τα χρόνια ο πρώην ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Χρήστος Λαμπράκης, με κυρίαρχο τότε ρόλο στη δημοσιογραφία και την πολιτική, είχε πει το εξής ωραίο: "Το πολιτικό παιχνίδι είναι κάτι απλό, είναι σαν ένα παιχνίδι τράπουλας, ανακατώνεις και ξαναμοιράζεις"! Λέτε και ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ (Τα Νέα, Το Βήμα κλπ), ο κ. Μαρινάκης, να πιστεύει για τον εαυτό του κάτι ανάλογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή