22 Απριλίου 2024

BofA: Γιατί "βλέπει" βουτιά 15% στις μετοχές

Οι τρεις νέες προκλήσεις που αλλάζουν τα δεδομένα για τις αγορές


Η αγορά τιμολογεί ένα τέλειο μακροοικονομικό σκηνικό, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη: το ράλι των μετοχών από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους άφησε την αγορά να αποτιμά ένα άψογο σενάριο συνεχιζόμενης μακροοικονομικής ισχύος, ανώδυνου αποπληθωρισμού και ομαλού κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά οι ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται στο πολύ θετικό αυτό αφήγημα, προειδοποιεί η Bank of America.

Πιο αναλυτικά, το ράλι το οποίο οδήγησε τις μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ, τις ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές έναντι αμυντικών σε υψηλό 30 ετών και τα πιστωτικά spreads υψηλής απόδοσης των ΗΠΑ κοντά στα χαμηλά όλων των εποχών, άφησε την αγορά να αποτιμά ένα άψογο σενάριο Goldilocks συνεχούς μακροοικονομικής ισχύος, ανώδυνου αποπληθωρισμού και ομαλού κύκλου μείωση των επιτοκίων.

Τα στοιχεία υποστηρίζουν την κίνηση, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη (2,9% το 1ο τρίμηνο, σύμφωνα με το Atlanta Fed GDP tracker, μετά από 4,9% και 3,4% το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο πέρυσι), οι μισθοδοσίες των ΗΠΑ συνεχίζουν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες, ο αμερικανικός μεταποιητικός δείκτης ISM ανέβηκε ξανά πάνω από το 50 και ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε απότομα κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, ενώ πολλά από τα καλά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί, αρχίζουν να εμφανίζονται ρωγμές και σοβαρές προκλήσεις σε αυτό το πολύ θετικό story, όπως υποστηρίζει η BofA, που είναι οι εξής τρεις:

Πρόκληση #1 - μια πιο περίπλοκη εικόνα πληθωρισμού: (...) Ωστόσο, καθώς η Fed απαιτεί αρκετά δεδομένα για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να μετατραπεί αυτό σε πτώση των προσδοκιών για τα επιτόκια και για την ανακούφιση της αγοράς μετοχών από ένα χαμηλότερο προεξοφλητικό επιτόκιο.

Πρόκληση #2 - αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. (...) Ποια είναι η άποψη της BofA; Δεν βλέπει σημαντική πίεση από την αύξηση του γεωπολιτικού στρες στο βασικό της σενάριο, αλλά το θεωρεί ως σαφή κίνδυνο. (...)

Πρόκληση #3 – ο αντίκτυπος από την αυστηρή νομισματική πολιτική. Η αγορά φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ταχύτατου κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τελευταίων δυο περίπου ετών. Η BofA το θεωρεί αυτό υπερβολικά αισιόδοξο. (...) 

Προς 15% βουτιά

Με δεδομένα τα παραπάνω, η BofA παραμένει bearish για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τις ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών: η συνεχής ευρωστία του καταναλωτή των ΗΠΑ, καθώς και οι βελτιωμένες πιστωτικές συνθήκες των ΗΠΑ και της ζώνης του ευρώ, και ο PMI της ζώνης του ευρώ έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής στην αγορά να ανταποκριθεί ήρεμα στις λιγότερο θετικές τάσεις πληθωρισμού και στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κίνδυνοι, με τις παγκόσμιες μετοχές να υποχωρούν περίπου 5% από την κορύφωσή τους τον Μάρτιο, ενώ οι κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών παραμένουν κοντά στο πρόσφατο υψηλό τους 30 ετών.

Μια συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω βραχυπρόθεσμη πίεση στις αποτιμήσεις των μετοχών, τονίζει η BofA, ενώ και μία κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση.

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου, κατά την άποψή της, είναι η εκ νέου αποδυνάμωση της δυναμικής της ανάπτυξης, δεδομένου ότι όλοι οι τυπικοί δείκτες επικείμενων οικονομικών προβλημάτων -η επιθετική νομισματική σύσφιξη που χτυπά με καθυστέρηση, η μικρή εναπομένουσα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα (με το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ κάτω από 4%) και μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ- είναι όλοι σε ισχύ. Οι μακροοικονομικές υποθέσεις της αμερικάνικης τράπεζας, όπως καταλήγει, υποδηλώνουν βουτιά περίπου 15% για τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς και 15% υποαπόδοση στις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου