26 Απριλίου 2024

Capital Economics: Για πόσο ακόμα θα μεγαλώνει η "φούσκα" στις μετοχές

Το ράλι των μετοχών το τελευταίο 12μηνο περίπου, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ράλι του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, έχει κάνει τα χρηματιστήρια να δείχνουν αρκετά ακριβά σε αξία. Αν και η Capital Economics πιστεύει ότι μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά στο εγγύς μέλλον καθώς η χρηματιστηριακή φούσκα διογκώνεται περαιτέρω, αμφιβάλλει ότι αυτό θα διατηρηθεί και αναμένει ότι η φούσκα θα σκάσει μετά το τέλος του 2025.

Τελικά, εκτιμά ότι οι αποδόσεις από τις μετοχές την επόμενη δεκαετία θα είναι φτωχότερες από την ήταν στην προηγούμενη και πιστεύει ότι η μακροχρόνια υπεραπόδοση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ θα φτάσει στο τέλος της.

Η Capital Economics αναμένει ότι οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα την επόμενη δεκαετία δεν θα είναι θεαματικές, αλλά θα είναι πολύ καλύτερες από αυτές των τελευταίων δέκα ετών. Περιμένει επίσης αρκετά καλά αποτελέσματα για πολλά risk assets, αλλά σχετικά μέτριες αποδόσεις στις μετοχές των ΗΠΑ, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα ισχυρά κέρδη τους την τελευταία δεκαετία.

Υπάρχουν τρία σημεία που πρέπει να επισημανθούν σχετικά με τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία δέκα χρόνια, εκτιμά Capital Economics.
  • Πρώτον, οι αποδόσεις από τα περισσότερα κρατικά ομόλογα ήταν φτωχές, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων γενικότερα παρέμειναν κοντά στα χαμηλά που έφτασαν στον απόηχο της Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Κρίσης μέχρι πριν από μερικά χρόνια. 
  • Δεύτερον, οι αποδόσεις από τις αμερικανικές μετοχές ήταν πολύ ισχυρές, με μέσο όρο κερδών της τάξης του 13% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης των εκτιμώμενων κερδών ανά μετοχή, δηλαδή της κερδοφορίας. 
  • Και τρίτον, οι αποδόσεις από άλλα risk assets ήταν μάλλον μικτές, με αυτές κάποιων εμπορευμάτων, όπως η ενέργεια να είναι χαμηλές.
"Πιστεύουμε ότι ορισμένα από αυτά τα μοτίβα θα αντιστραφούν τα επόμενα 10 χρόνια καθώς θα αλλάξουν ορισμένοι από τους υποκείμενους οδηγούς τους", όπως τονίζει η Capital Economics...

Η αλλαγή στους "οδηγούς" των αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων που προβλέπει ο οίκος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άποψή του σχετικά με την άνοδο της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη παραγωγικότητας με τις μέγιστες επιπτώσεις να γίνονται αισθητές στη δεκαετία του 2030...

Επιπλέον, ο οίκος πιστεύει ότι οι επενδυτές που θέλουν να "κεφαλαιοποιήσουν" τα κέρδη από τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης εκ των προτέρων, τροφοδοτούν μια φούσκα στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ειδικά στην περίπτωση των μετοχών "μεγάλης τεχνολογίας". Αυτό θα ωθήσει αυτή την αγορά (και άλλα risk assets) σε νέα υψηλά βραχυπρόθεσμα. Όμως η φούσκα θα σκάσει τελικά μετά το τέλος του επόμενου έτους, προκαλώντας διόρθωση στις αποτιμήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου