9 Απριλίου 2024

Banksy: Μεγάλη συλλογή έργων του στο Soho του Λονδίνου

H μεγαλύτερη συλλογή αυθεντικών έργων τέχνης του Banksy στον κόσμο θα εκτεθεί στο Soho του Λονδίνου. Η έκθεση «The Art of Banksy» με περισσότερες από 150 δημιουργίες του ανώνυμου καλλιτέχνη της street art από το Μπρίστολ εγκαινιάζεται στις 11 Απριλίου, σύμφωνα με το BBC. Στα έργα περιλαμβάνονται το «Dismaland» και πιο πρόσφατα για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η έκθεση, η οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένη από τον καλλιτέχνη έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο στο Ώκλαντ, τη Βοστώνη, το Σικάγο, το Γκέτεμποργκ, το Μαϊάμι, το Σαν Φρανσίσκο, το Σίδνεϊ, το Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.

Ο Michel Boersma, επιμελητής και παραγωγός της έκθεσης, δήλωσε: «Ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη τοποθεσία για μια έκθεση με έργα του Banksy από το δικό του μποέμ κέντρο του Λονδίνου, το Soho;».


Τι ξέρουμε για τον Banksy;

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Banksy είναι πασίγνωστος, παρότι το πραγματικό του όνομα και η ταυτότητά του παραμένουν ... άγνωστα. Τον γνωρίζουν ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη, ενώ ο ίδιος έχει καταφέρει να διατηρήσει την ανωνυμία του!

Τα έργα του κρύβουν μια βαθιά ευαισθησία, είναι πολιτικά και ταυτόχρονα έχουν χιούμορ.
Δημιουργίες του όπως «Το κορίτσι με το μπαλόνι» (επάνω), «Οι αστυνομικοί που φιλιούνται» ή «Ο μασκοφόρος που πετάει λουλούδια» είναι δημοφιλή.

Το χριστουγεννιάτικο γκράφιτι του Banksy με τον άστεγο «Άγιο Βασίλη». Με πολύ απλές πινελιές σε ένα τούβλινο τοίχο στο Μπέρμιγχαμ ο διάσημος καλλιτέχνης δρόμου, Banksy, έστειλε το δικό του ξεχωριστό μήνυμα ενόψει των Χριστουγέννων του 2019. 

Δυο ακόμη λόγια για τον Banksy, με τη βοήθεια της "τεχνητής νοημοσύνης" (Bing Chat): 
 
Ο Banksy είναι ένας Άγγλος καλλιτέχνης δρόμου, πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών, ο οποίος δραστηριοποιείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το πραγματικό του όνομα και η ταυτότητά του παραμένουν ανεπιβεβαίωτα και "αντικείμενο προδοσίας". Τα έργα του συνδυάζουν σκοτεινό χιούμορ με γκράφιτι που εκτελούνται με μια χαρακτηριστική τεχνική στενσιλίου. Τα έργα του πολλές φορές αποτελούν πολιτικά και κοινωνικά σχόλια και έχουν εμφανιστεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες σε όλο τον κόσμο.

Το έργο του ξεκίνησε από την ανεπίσημη σκηνή του Bristol, η οποία περιλάμβανε συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, εμπνεύστηκε από τον 3D, έναν καλλιτέχνη graffiti και ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος Massive Attack. Το ντοκιμαντέρ του Banksy “Exit Through the Gift Shop” (2010) έκανε το ντεμπούτο του στο Sundance Film Festival το 2010. Το 2014, βραβεύτηκε ως Πρόσωπο της Χρονιάς στα Webby Awards του 2014.

Ο Banksy έχει δημιουργήσει πολλά έργα τέχνης που έχουν γίνει δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο διάσημα έργα του:

- Napalm (2004): Στο έργο αυτό (φωτογραφία αριστερά), ο Banksy απεικονίζει τον Mickey Mouse και τον Ronald McDonald να περπατούν δίπλα σε μια γυμνή κοπέλα που κλαίει. Το έργο αυτό είναι ένα από τα πιο σοκαριστικά έργα του Banksy και αποτελεί ένα σχόλιο στην καταναλωτική κουλτούρα και την πολιτική του πολέμου.

- Flower Thrower (2003): Το έργο αυτό απεικονίζει έναν διαδηλωτή που πετάει ένα μπουκέτο λουλούδια σε έναν αστυνομικό. Το έργο αυτό αποτελεί ένα σχόλιο στη βία και την αντίσταση.

- Girl with Balloon (2002): Το έργο αυτό απεικονίζει μια κοπέλα που κρατά ένα μπαλόνι με τη μορφή καρδιάς. Το έργο αυτό αποτελεί ένα σχόλιο στην αθωότητα και την αγάπη.

- Love is in the Bin (2018): Το έργο αυτό απεικονίζει ένα κορίτσι που κρατάει ένα μπαλόνι με τη μορφή καρδιάς. Το έργο αυτό αποτελεί ένα σχόλιο στην αθωότητα και την αγάπη.

- Kissing Coppers (2004): Το έργο αυτό απεικονίζει δύο αστυνομικούς που φιλιούνται. Το έργο αυτό αποτελεί ένα σχόλιο στην ομοφοβία και την ανοχή.

- One Nation Under CCTV (2008): Το έργο αυτό απεικονίζει ένα παιδί που παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας. Το έργο αυτό αποτελεί ένα σχόλιο στην παρακολούθηση γενικότερα και ειδικότερα εκείνη της κυβέρνησης.

afirimeno.com 
με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Κάποιες από τις σχετικές με τον Banksy αναρτήσεις μας: 

16 Νοεμβρίου 2022
Επτά τοιχογραφίες του Banksy σε ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων στην Ουκρανία
Επτά έργα του Bansky, του διάσημου Βρετανού street artist, βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο, του προαστίου Irpin και της πόλης Borodyanka, στους τόπους που έχουν πληγεί περισσότερο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς... Στο έργο αυτό απεικονίζεται ένα μικρό παιδί να ρίχνει κάτω έναν μεγαλόσωμο ενήλικα με μία κίνηση τζούντο ή κάποιας άλλης πολεμικής τέχνης. Pαραπέμπει στην ιστορία του Δαυίδ με τον Γολιάθ ή της Ουκρανίας με τη Ρωσία. (...)

12 Νοεμβρίου 2022
Γκράφιτι του Μπάνκσι σε βομβαρδισμένο σπίτι στην Μποροντιάνκα
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης γκράφιτι Μπάνκσι (Banksy) επιβεβαίωσε εμμέσως ότι είναι δική του η τοιχογραφία που εμφανίστηκε πρόσφατα σε προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Χθες Παρασκευή, ο Μπάνκσι ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram φωτογραφίες του γκράφιτι σε ένα κατεστραμμένο σπίτι, με τη λεζάντα «Μποροντιάνκα, Ουκρανία».
Η Μποροντιάνκα είναι προάστιο του Κιέβου που βομβαρδίστηκε ανηλεώς στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. (...) 

12 Αυγούστου 2021
«Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα»
Ενα νέο έργο που είναι πολύ πιθανό να ανήκει στον Banksy έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα σε τοίχο, στην περιοχή του Λόουστοφτ, στην ανατολική ακτή της Βρετανίας. Το έργο απεικονίζει τρία παιδιά να παίζουν τους ναύτες σε μια βάρκα, ενώ συνοδεύεται από την επιγραφή «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα» (...) 

12 Δεκεμβρίου 2020
Το γκράφιτι «Aachoo» του Banksy εκτοξεύει την αξία του σπιτιού
Γκράφιτι του γνωστού καλλιτέχνη δρόμου Banksy με τον τίτλο «Aachoo» («Αψού!») που καλύπτει έναν τοίχο σπιτιού στο Μπρίστολ και δείχνει μια ηλικιωμένη γυναίκα να φτερνίζεται, εκτόξευσε την αξία του σπιτιού από 300.000 στα 5 εκατ. στερλίνες! Το έργο «Aachoo!!» δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα, στις 10 Δεκεμβρίου, στο πλάι του σπιτιού της Αϊλίν Μακίν, που βρίσκεται στη Vale Street, που θεωρείται ο πιο απότομος (με κλίση 22 μοιρών) αστικός δρόμος της Αγγλίας, στο Totterdown του Bristol. (...)

17 Οκτωβρίου 2020
Έργο του Μπάνκσι το κορίτσι με το χούλα-χουπ σε τοίχο στο Νότινγχαμ
Ο γνωστός βρετανός καλλιτέχνης του γκραφίτι και πολιτικός ακτιβιστής Μπάνκσι επιβεβαίωσε ότι ένα νέο έργο τέχνης, το οποίο εμφανίστηκε σε έναν τοίχο στο Νότινγχαμ της κεντρικής Αγγλίας και δείχνει ένα νεαρό κορίτσι να χρησιμοποιεί ένα λάστιχο ποδηλάτου ως χούλα-χουπ, είναι δικό του. Το έργο εμφανίστηκε στον τοίχο από κόκκινα τούβλα ενός ινστιτούτου ομορφιάς, δίπλα από ένα ποδήλατο, το οποίο ήταν δεμένο με λουκέτο σε μια μεταλλική πινακίδα και του έλειπε ο πίσω τροχός του. (...)

14 Φεβρουαρίου 2020
Ευχές από τον Banksy για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
Ο Banksy θέλησε να σας ευχηθεί για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Ο διάσημος καλλιτέχνης δρόμου από το Μπρίστολ δημιούργησε μια καινούργια τοιχογραφία στη γενέτειρά του, η οποία χαιρετίστηκε ως «Valentine's Day Banksy». Στο έργο απεικονίζεται ένα μικρό κοριτσάκι που έχει στρέψει μια σφεντόνα προς τον ουρανό, ενώ μια έκρηξη ζωηρόχρωμων κόκκινων λουλουδιών σχηματίζεται πιο ψηλά.

15 Μαΐου 2019
Στη Βενετία νέο γκράφιτι του Μπάνκσι;
Ένα γκράφιτι που απεικονίζει ένα παιδάκι το οποίο φοράει σωσίβιο και κρατά στο χέρι του έναν πυρσό βρέθηκε στον τοίχο ενός σπιτιού στο κανάλι Κα Φοσκάρι. Στο γκράφιτι έχει δοθεί η ονομασία "Naufrago bambino" (Παιδί που επέζησε του ναυαγίου) και εικάζεται ότι το έργο ανήκει στον παγκοσμίως γνωστό καλλιτέχνη του δρόμου Μπάνκσι (Banksy) (...) 

21 Δεκεμβρίου 2018
«Season's Greetings» του Banksy στην Ουαλία
Γκράφιτι, με τίτλο «Season's Greetings», δημιουργήθηκε από τον Βρετανό καλλιτέχνη του δρόμου Banksy το βράδυ της Τρίτης στην ουαλική πόλη Port Talbot. Το έργο αναπτύσσεται σε δύο πλευρές τοίχου ενός γκαράζ. Στη μια πλευρά απεικονίζεται ένα παιδί που φαίνεται να απολαμβάνει το χιόνι, αλλά στην άλλη πλευρά απεικονίζεται ένας φλεγόμενος κάδος απορριμμάτων. Αυτό που στον έναν τοίχο εκλαμβάνεται ως χιόνι δεν είναι κάτι άλλο από τις στάχτες. 


afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου