14 Απριλίου 2024

Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ που αναχαιτίστηκε

Το Ιράν εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ισραήλ χρησιμοποιώντας drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ, σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε την πλειονότητά τους.

Επίθεση με πάνω από 300 «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσαν το βράδυ του Σαββάτου, λίγο μετά τις 23.00, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν σε συντονισμό με τους Χούθι και τη Χεζμπολάχ. Αμέσως, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε ένα «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων», με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» του Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, σύμμαχοι του Ιράν, ιδίως οι Χούθι της Υεμένης και η λιβανική Χεζμπολά, εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, με τους πρώτους να απογειώνουν drones και τη δεύτερη να προχωρά στην εκτόξευση δυο ομοβροντιών εναντίον των κατεχόμενων υψιπέδων του Γκολάν.

Σειρήνες ήχησαν σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ κι άλλες πόλεις, με τον νυχτερινό ουρανό να γεμίζει με φλόγες από τις αναχαιτίσεις. Δόθηκε εντολή στους κατοίκους του Ισραήλ να σπεύσουν σε καταφύγια.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός την Κυριακή, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και εξετάζουν τις διάφορες εναλλακτικές. Σε τηλεοπτική ενημέρωση, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ιράν «πολύ σοβαρές» και είπε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση». Πρόσθεσε δε ότι κάποιες από τις εκτοξεύσεις ήταν από το Ιράκ και την Υεμένη.

Στην αναχαίτιση, εκτός του εναέριου χώρου του Ισραήλ, συνέδραμαν μαχητικά από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιορδανία.

Λίγη ώρα πριν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωνε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες πως το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια επίθεση από το Ιράν και ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Τα ιρανικά πλήγματα προκάλεσαν μικρές υλικές ζημιές σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Χαγκάρι. Από την πλευρά του, το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA υποστήριξε πως «υπέστη σοβαρές ζημιές» η «μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ», στο νότιο Ισραήλ.

Η επίθεση του Ιράν έγινε σε ανταπόδοση για τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου που κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο της Δαμασκού στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δυο υποστρατήγων της Δύναμης Κουντς, του σώματος που είναι επιφορτισμένο με τις ιρανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Η Ισλαμική Δημοκρατία επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ που δεν το έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί την ευθύνη για την επίθεση.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση». Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση του Ιράν και δήλωσε «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή». Την Κυριακή συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου